ORLIĆ SA MINISTROM ODBRANE KIPRA: Dosledna odluka Kipra o nepriznavanju Kosova

Novosti onlajn

29. 11. 2022. u 20:02

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Kipra Haralambosom Petridisom koga je obavestio o teškoj situaciji na Kosovu i zahvalio na principijelanom stavu Republike Kipar po pitanju nepriznavanja Kosova i kontinuiranoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

ОРЛИЋ СА МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ КИПРА: Доследна одлука Кипра о непризнавању Косова

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Republike Srbije, Orlić je Petridisa izvestio o potezima Prištine koji, kako je istakao, za cilj imaju fizičku eliminaciju Srba sa Kosova.

- U ovakvim, gotovo nemogućim uslovima pokušavamo da održimo dijalog i potpuno je jasno da je Aleksandar Vučić taj koji čuva mir i stabilnost za sve, dok Aljbin Kurti provocira eskalaciju i sprovodi teror nad srpskim narodom - rekao je Orlić, podsetivši da se formiranje Zajednice srpskih opština, osnovna obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, igoriše gotovo čitavu deceniju.

Petridis je poručio da Kipar stoji čvrsto iza odluke o nepriznavanju Kosova, te da će po ovom pitanju ostati dosledan i u budućnosti.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

- Neupitno je ko u procesu dijaloga provocira i ne poštuje dogovoreno, a ko je konstruktivan i opredeljen za mir. Jasno smo to čuli i od Đuzepa Borelja. S obzirom na situaciju i generalno teške izazove sa kojima se suočava svet, naše zemlje moraju da nastave saradnju i ostanu jedinstvene u insistiranju da isti principi važe za sve i na neophodnosti da se svuda u svetu poštuje međunarodno javno pravo - rekao je Petridis.

Sagovornici su konstatovali spremnost da dobri politički odnosi budu temelj za dodatno unapređenje saradnje između Srbije i Kipra u svim segmentima, prvenstveno kada je reč o privredi, odbrani, kao i na vojno-ekonomskom planu.

- Tokom sastanka su potvrđeni odlični bilateralni odnosi dve zemlje, koji počivaju na uzajamnom poverenju i istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda, a izražena je i posvećenost daljem jačanju parlamentarne saradnje, prvenstveno kroz doprinose Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Kipar - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti