KIPAR NE MENJA STAV O KOSOVU: Haralambos Petridis, kiparski ministar odbrane za „Novosti“

R. Dragović

28. 11. 2022. u 08:01

REPUBLIKA Kipar drži se principijelnog stava o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta za nas su neotuđivi i neupitni.

КИПАР НЕ МЕЊА СТАВ О КОСОВУ: Хараламбос Петридис, кипарски министар одбране за „Новости“

Foto MIP Kipra

Uoči dvodnevne posete Srbiji, od koje se očekuje da još jednom naviše pomeri lestvicu prijateljstva dve države i njihovih naroda, ovo, u intervjuu za "Novosti", poručuje ministar odbrane Kipra Haralambos Petridis. Njegov dolazak u Beograd prilika je da se produbi izuzetno uspešna vojna saradnja Srbije i Kipra, ali i da se definišu i druge oblasti u kojima bi dve države mogle da jačaju uzajamne veze.

- Posebno sam počastvovan što sam prvi ministar odbrane pozvan u zvaničnu posetu Beogradu nakon stupanja na dužnost nove vlade Srbije.To je velika čast koja potvrđuje saradnju i prijateljstvo između Kipra i Srbije - ističe Petridis.

*Naše dve države imaju dugu tradiciju prijateljstva. Kako ocenjujete sveukupne bilateralne odnose Srbije i Kipra?

- Kipar i Srbija imaju odlične bilateralne odnose koji pokrivaju širok spektar oblasti, uključujući, naravno, i saradnju u oblasti odbrane.Naše bilateralne odnose karakterišu stabilnost, visok stepen međusobnog poverenja i razumevanja, kao i obostrana posvećenost njihovom jačanju. Pored toga, naši narodi imaju duboke istorijske veze, što upotpunjuje i bilateralnu saradnju.

*Svedoci smo snažnog zamaha saradnje u oblasti odbrane poslednjih godina. U čemu se ona sastoji i kako je ocenjujete?

- Kao što sam pomenuo, imamo dugogodišnju bilateralnu saradnju, pa i na terenu odbrane. Ona traje duže od decenije, i kontinuirano se razvija i napreduje. Važan aspekt je učešće Srbije u mirovnim snagama Ujedinjenih nacija na Kipru, (UNFICYP), sa vojnim osobljem i osobljem policije UN.Vlada i narod Kipra su zahvalni na važnom doprinosu miru vaše zemlje i njenih oružanih snaga. Pored toga, imamo godišnji program saradnje u oblasti odbrane koji sadrži brojne aktivnosti - vežbe, obuke i razmenu osoblja - koje se odvijaju u Srbiji i na Kipru.

Foto MIP Kipra

Vučević i Petridis

*Najviše pažnje u poslednje vreme izazivaju ugovori o nabavci naoružanja. O čemu je reč?

- Odbrambena industrija Srbije pružila je dragocenu podršku našim oružanim snagama i zahvalni smo što se ova saradnja zasniva na međusobnom poverenju i nadovezuje se na naše sveukupno odlične bilateralne odnose. Poslednjih godina, a u okviru naših nastojanja da osavremenimo sposobnosti naših oružanih snaga, od Srbije smo nabavili artiljerijski sistem NORA i višecevne bacače raketa.Ovom saradnjom unapređujemo našu odbranu i vojnu saradnju i negujemo bliže veze između naših oružanih snaga.

*Kako vidite put Srbije u Evropsku uniju, na kojem se naša zemlja suočava sa preprekama koje druge države članice nisu imale pred sobom? Oseća li Kipar pritisak da promeni svoj principijelan stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti KiM u svetlu sukoba u Ukrajini, koji je nanovo otvorio ovo pitanje.

- Republika Kipar nepokolebljivo podržava pristupni put Srbije ka EU. Priznajemo da je Srbija uložila velike napore u sprovođenju reformi u vezi sa EU tokom proteklih meseci i želeo bih da vas ohrabrim da nastavite da napredujete sa istom odlučnošću i posvećenošću. Istovremeno, svi se nalazimo u kritičnom geopolitičkom trenutku, kada smo pozvani da donosimo teške odluke i da pokažemo svoju privrženost evropskim vrednostima i jasnoj strateškoj orijentaciji.To je ono što se od država EU i budućih država članica EU očekuje da urade i to važi za sve podjednako. U ovoj eri geopolitičkih preokreta treba da gradimo jaka partnerstva zasnovana na očuvanju i odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, stabilnosti i prosperitetu Evrope, što naravno uključuje i zapadni Balkan.

*Tenzije se poslednjih meseci osećaju u mnogim delovima sveta. Kakva je bezbednosna situacija u istočnom Mediteranu, gde se rađa novi koncept bezbednosti ovog regiona?

- Nesumnjivo je da je potencijal eksploatacije nafte i gasa kreirao novu dinamiku. Zemlje istočnog Mediterana, kao što su Kipar, Grčka, Izrael i Egipat, zajedno sa drugima, danas su na čelu nove geopolitičke relevantnosti u regionu, koja je u prošlosti bila ignorisana ili viđena samo u smislu Bliskog istoka ili regionalne uloge Turske. Svedoci smo promene paradigme u istočnom Mediteranu.Stvaranje međusobno povezanih partnerstava naših zemalja nije bilo samo po sebi razumljivo u ne tako dalekoj prošlosti. Uspostavili smo trilateralne mehanizme odbrambene saradnje između Kipra i Grčke sa Izraelom, Egiptom i Jordanom. Povrh toga, imamo snažnu bilateralnu saradnju i sa Libanom, UAE, Saudijskom Arabijom i brojnim evropskim i NATO zemljama uključujući, naravno, SAD, Francusku, Britaniju, Italiju i Nemačku. Siguran i bezbedan istočni Mediteran doprinosi sigurnoj i bezbednoj Evropi, a time i sigurnom i bezbednom Indo-Pacifiku. Poštovanje Konvencije UN o pravu mora je krucijalno.Oštro osuđujemo revizionističku i agresivnu retoriku Turske koja ugrožava bezbednost i stabilnost regiona.

PRIJATELjSTVO SA VUČEVIĆEM

RESOR odbrane u novoj vladi Srbije preuzeo je Miloš Vučević, sa kojim ćete se sresti u Beogradu. Kakav lični podsticaj uzajamnoj saradnji očekujete od srpskog kolege?

- Na ličnom planu, imao sam priliku da uspostavim čvrst poslovni odnos i iskreno prijateljstvo sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem. To datira u vreme kada smo radili u domenu lokalne samouprave - kada smo bili gradonačelnici opštine Aglandžja na Kipru i Novog Sada u Srbiji. Otuda je moja poseta Beogradu dvostruka, poseta dragom prijatelju i kolegi sa kojim ćemo unaprediti našu dugogodišnju saradnju u oblasti odbrane i razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KAKO JE ĆIRO BLAŽEVIĆ GOVORIO O NOVAKU: Đoković? Ja ga obožavam, on je najveći sportista na planeti! (VIDEO)