UMRO ARHIEPISKOP NA KIPRU: Hrizostomos II preminuo jutros

Tanjug

07. 11. 2022. u 09:03

KIPARSKI arhiepiskop Hrizostomos II preminuo je jutros, saopštila je državna televizija te zemlje.

УМРО АРХИЕПИСКОП НА КИПРУ: Хризостомос II преминуо јутрос

Foto: Printskrin/Jutjub/Ο Φιλελεύθερος / Philenews

Hrizostomos (81) je bolovao od raka jetre i poslednje dane proveo je u sedištu crkve u prestonici, prenosi AP.

U saopštenju koje je izdao tim lekara navodi se da je nadbiskup preminuo mirno jutros u 6.40 časova po lokalnom vremenu.

- Svi koji su mu bili bliski u teškim časovima njegove bolesti iskusili su njegovu poniznost, dobrotu i duboku veru, kao i brigu za svoje stado - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je arhiepiskop iza sebe ostavio nasleđe obeleženo njegovom „vizijom, smelošću, poštovanjem i željom za obnavljanjem crkvene istorijske tradicije, kao i inovativnim promenama koje su uvek imale za cilj jedinstvo crkve“.

- Ono što ćemo uvek pratiti je njegova direktnost, ljubaznost i njegov osmeh - navodi se u saopštenju.

Državna televizija je prenela da će se Sveti sinod - najviše crkveno telo koje donosi odluke - sastati kako bi se dogovorili detalji vezani za sahranu, na koju će biti pozvani i poglavari drugih pravoslavnih crkava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024