BRNABIĆ: Venecijanskoj komisiji predstavljeni radni tekstovi zakona

Tanjug

25. 11. 2022. u 11:49

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović predstavile su izvestiocima Venecijanske komisije radne tekstove novih javnotužilačkih zakona, a na sastanku je istaknuto očekivanje da će unapređenjem pravosudnog sistema biti stvoreni uslovi za uspešniju zaštitu ljudskih prava i jačanje demokratskih kapaciteta Srbije.

БРНАБИЋ: Венецијанској комисији представљени радни текстови закона

Foto: Printskrin/RTS

Na sastanku su izneta očekivanja da će normativna rešenja, sadržana u novim zakonima o javnom tužilaštvu i o Visokom savetu tužilaštva, osigurati veću samostalnost javnog tužilaštva, čime će se osnažiti temelji pravne sigurnosti i vladavine prava, saopšteno je danas iz Vlade.

Tokom sastanka sa članovima ovog savetodavnog tela Saveta Evrope konstatovano je da je stručna pomoć Venecijanske komisije od izuzetnog značaja za proces usklađivanja zakonskih okvira sa usvojenim ustavnim promenama.

Izvestioci Venecijanske komisije upoznati su sa aktivnostima i rezultatima rada Radne grupe, kriterijumom za izbor njenih članova, kao i o drugim pitanjima koja se odnose na transparentnost i inkluzivnost postupka izrade novih javnotužilačkih zakona.

Kroz niz sadržajnih i konstruktivnih razgovora razmotrena su nova normativna rešenja, kojim treba da se unapredi položaj javnih tužilaca, dosledno sprovede načelo podele vlasti i učvrsti vladavina prava.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, u razgovorima sa izvestiocima Venecijanske komisije učestvovali su predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, članovi Državnog veća tužilaca, kao i narodni poslanici iz vladajućih i opozicionih stranaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)