KAPITAL VEĆI OD TABLICA: Kurti da sprovede sve stare sporazume

D. MILINKOVIĆ

25. 11. 2022. u 11:30

PRIŠTINA je u ponedeljak imala na stolu "bolji dil" od onog koji je postignut po pitanju tablica u sredu uveče, ali su očigledno imali pogrešnu procenu.

КАПИТАЛ ВЕЋИ ОД ТАБЛИЦА: Курти да спроведе све старе споразуме

Foto D. Zečević

Najvažnije je da naš narod neće biti maltretiran, da će "KM" tablice ostati i opstati i to što u dogovoru nedvosmisleno stoji da moraju biti ispunjeni svi prethodni sporazumi, što je od ključnog značaja. To je naša mala taktička pobeda.

Ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio dogovor koji su Priština i Beograd postigli u sredu kasno uveče u sedištu EU, a nakon gotovo sedmočasovnih razgovora glavnih pregovarača, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija. Priština će obustaviti sve aktivnnosti u vezi sa preregistracijom, a Beograd neće izdavati tablice sa nazivima gradova na Kosovu i Metohiji.

Foto D. Milovanović

Vučić je objasnio da je ispunjen prvi uslov za povratak Srba u institucije, jer neće biti naplate kazni za vlasnike automobila sa srpskim tablicama, otimanja vozila...

- Ostao je sada drugi - formiranje Zajednice srpskih opština. Kada se osnuje ZSO, što je potpisano pre 11 godina, onda idemo u nešto drugo. Zato sam najviše insistirao da u saopštenju u dogovoru stoji "poštovanje svih prethodnih sporazuma", jer je to glavna zamka koju pokušavaju da nam spreme. Pre nekoliko dana, nismo uspeli da uguramo rečenicu koju sada jesmo, jer sam bio strpljiv do dvadeset do 12. Verovali ili ne, naša čvrstina i odlučnost i to što su znali da ćemo biti uz naš narod i to što vide da vri na severu KiM, nateralo je međunarodni faktor, jer im ne trebaju sukobi u ovom trenutku, da izvrše pritisak na rukovodstvo u Prištini.

Istakao je da je zadovoljan što smo sačuvali mir za naš narod, što nismo ugrozili celu Srbiju i što će nam ova godina biti rekordna po nivou stranih direktnih investicija. Vučić je naglasio da su ga kod nas opet napali kao da je nešto izdao i to čine upravo oni koji su već sve dali Prištini.

- Situacija kod Srba na severu KiM je uzavrela, ljudi su siti terora prištinskih vlasti i ovo nije nešto za političke svađe, već nešto što i mene brine. Ma koliko im je bilo teško, Srbi na KiM nisu se uplašili najavljene velike sile, jer su znali da je svetinja koju brane, a to su njihova ognjišta, deca i zemlja, veća od pretnje. Nije lak period pred nama, verujem da ćemo uspeti da sačuvamo mir i stabilnost.

Kurti praktično okrivio Borelja da je menjao sporazum, Foto Printskrin

Povodom pokušaja da se francusko-nemački plan za rešenje Kosova nađe na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine, a što podržava i albanska strana jer on navodno podrazumeva da se Srbija obaveže da se neće protiviti članstvu lažne države u Ujedinjenim nacijama, predsednik je rekao:

- Mi smo poslali odgovor na njihov non-pejper, a dobili su i moj usmeni odgovor u Briselu - šta su naše crvene linije i o čemu neću da razgovaram uopšte. Pretite prekidom pregovora, pa prekinite ih odmah. Zar mislite da bilo ko ozbiljan može u svetu da se hvali da je prekinuo razgovore i pregovore, pa kako ćete da rešavate probleme. Evo, mi kažemo, nećemo Kosovo u UN i šta ćete onda, da nas bombardujete i pretite sankcijama, na osnovu čega i kog akta, kada ceo međunarodno-pravni okvir ide u korist Srbije.

Osvrćući se na informacije da su SAD odigrale ključnu ulogu kako bi naterale premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da u roku od dva dana promeni stav i prihvati ono što je kategorički odbio na rundi dijaloga na visokom nivou u ponedeljak, Vučić je rekao da mora da prizna da su predstavnici Amerike, kao i EU, bili vrlo racionalni u svom odnosu.

- Naša pozicija kada je reč o KiM nije jednostavna, i zbog Srba koji kritikuju svaki potez države, ali i zbog međunarodnog faktora, koji je bio korektan na sastancima, ali je suštinski na strani Prištine. Pre samo deset dana kada smo bili na ivici sukoba, svi su govorili - što pričate o tablicama, nama je potreban mir, nećemo sukobe, nećemo ratove. Kad donesete odluku koja znači očuvanje mira, onda govore - šta ste izdali, šta ste doneli.

Moguće je da će fokus sada biti na planu Šolca i Makrona, Foto AP

Predsednik je to kazao odgovarajući na pitanje da prokomentariše to što je Rada Trajković rekla da je Kancelarija za preregistraciju vozila u Raški zatvorena i da nema novih registracija na "KM" tablice, a da su ove "sačuvane", dok ne isteknu, te da će posle da se registruju na "RKS" tablice, kao i tvit Srđana Milivojevića koji se pita "da li danas ima neki atentat s obzirom na to da je Vučić Kurtiju dao tablice".

- To govori žena koja bi želela da bude Kurtijev izbor sa svega jedan odsto glasova, da može da menja ustav Kosova, da ukine srpski jezik, koja je govorila da su tablice potpuno nevažno pitanje i koga to interesuje, a da vas podsetim, pošto je iz iste stranke iz koje je i Milivojević, trebalo je da imaju te tablice još 2011. godine i to sporazumom koji je potpisao Borko Stefanović, a ne Ivica Dačić ili ja ili neko drugi. I da je sve tačno što su rekli, uspeli smo da kupimo još godinu dana vremena - kazao je Vučić.

On nije krio da nas čekaju teška vremena i novi pritisci u vezi sa KiM. Njih je praktično nagovestio i visoki predstavnik EU Đozep Borelj obznanjujući dogovor oko tablica.

Španac je poručio da "dve strane sada hitno moraju da se posvete predlogu EU (odnosno planu Šolca i Makrona) za normalizaciju odnosa". U saopštenju je naveo da će "EU obezbediti da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom obrađuju u kontekstu ovog predloga", ali i dodao ono što je važno za Srbiju - da dve strane "razumeju da svi prethodni sporazumi o dijalogu moraju biti sprovedeni".

Za premijerku Anu Brnabić "dogovor u Briselu je pozitivan signal za stabilnost čitavog regiona".

- Svojim primerom moramo nastaviti da pokazujemo da mir uvek mora biti iznad politike - poručila je ona na "Tviteru", uz zahvalnost Vučiću "što se uvek ponaša kao državnik posvećen našoj zemlji i vodi nas putem mira".

Oglasio se juče i Kurti, koji je rekao da tekst sporazuma koji je preksinoć postignut o tablicama "nije isti kao onaj koji je dvema stranama ponuđen tokom pregovora u Briselu u ponedeljak". Kurti je u parlamentu u Prištini rekao da nije reč o sporazumu o registarskim tablicama, već, kako tvrdi, o dogovoru da se pregovara o nemačko-francuskom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja. On tvrdi da će sporazum o registarskim tablicama važiti dok se ne završe pregovori o francusko-nemačkom predlogu.

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji, Milovan Božinović, smatra da su posle suspenzije odluke o preregistraciji srpskih tablica stvoreni bolji uslovi da se formira ZSO, onako kako je to predviđeno Briselskim sporazumom. Tako povoljan rezultat pregovora o tablicama, po njemu, zasluga je i srpske strane koja se ponašala konstruktivno i strpljivo tokom krize i uspela na kraju da dođe do cilja koji smo želeli.

Kako kaže, da je Kurtijevo insistiranje na prvobitnim zahtevima uspelo, onda bi bilo ozbiljnih razloga da se zabrinemo za ZSO, koji je minimum od koga ni Srbi na KiM, ni Srbija ne mogu odustati.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je insistiranje EU da platforma za buduće pregovore Beograda i Prištine bude plan Šolc-Makron, koji je kasnije definisan kao evropski plan, najdelikatniji i najosetljiviji deo pregovora u narednom periodu, jer se zasniva na nečem što je za Srbiju neprihvatljivo, a to je da u prvom planu bude status Kosova. On smatra da je pritisak Vašingtona na Kurtija da promeni odluku o tablicama usledio iz tri razloga: prvo, da se izbegne eskalacija, što je u ovom trenutku bio očigledan interes Zapada, drugo, da se ne mogu ignorisati pozicija i zahtevi srpske strane, i treće, da se ne može tolerisati jednostrano ponašanje Prištine.

SRPSKA LISTA POZDRAVILA DOGOVOR

SRPSKA lista pozdravila je dogovor koji je postignut u Briselu, čime je potvrđeno da "KM" tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati, niti će se pisati kazne našim građanima koji poseduju vozila sa tim oznakama.

- Svi vlasnici vozila sa "KM" tablicama moći će normalno da funkcionišu i kada im postojeća registracija istekne, moći će da produže važenje registracija "KM" kao i do sada, dok se nove za sada neće izdavati - navodi se u saopštenju SL.

SAD: OČUVANA STABILNOST U REGIONU

AMERIČKI Stejt department pozdravio je juče sporazum postignut između Kosova i Srbije o merama za izbegavanje dalje eskalacije tenzija. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je dve strane da se hitno koncentrišu na normalizaciju odnosa u dijalogu uz posredovanje EU:

- Dve strane napravile su ogroman korak napred, uz pomoć EU, ka osiguranju mira i stabilnosti u celom regionu.

SRBI DA SE VRATE, ZSO DA SE OSNUJE

PORTPAROL EU Peter Stano izjavio je da dogovor o tablicama nije kraj procesa nego početak rada i najavio da će visoki predstavnik za spoljnu politiku Đozep Borelj uskoro pozvati lidere Beograda i Prištine na novi sastanak u Brisel. Na pitanje šta se može dalje očekivati, pošto je predsednik Vučić rekao da će se Srbi vratiti u institucije kada bude ispunjen i drugi uslov, formiranje ZSO, i da li EU radi na ispunjeju tog uslova, Stano je istakao:

- Vraćanje kosovskih Srba u institucije bilo je jedno od osnovnih očekivanja EU i isto važi i za formiranje ZSO. Važno je da se ispune dogovori koji postoje, a to je poruka koju EU sve vreme šalje i to važi za obe strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)