PLJUŠTALE OSTAVKE, ROSU ZAUZEO PRELAZE: "Novosti" u Kosovskoj Mitrovici, Srbi poručuju - Dosta je bilo, ne može se više

D. Zečević/ M. Stevanović

08. 11. 2022. u 08:01

POLICIJA, pravosuđe i lokalna samouprava na severu Kosova i Metohije od juče su bez radnika srpske nacionalnosti.

ПЉУШТАЛЕ ОСТАВКЕ, РОСУ ЗАУЗЕО ПРЕЛАЗЕ: Новости у Косовској Митровици, Срби поручују - Доста је било, не може се више

Foto: D. Milovanović

Oni su, posle zajedničke odluke sa političkim predstavnicima, istupili iz svih institucija lažne države Kosovo.

Od ranih jutarnjih sati, Srbi koji su bili zaposleni u kosovskoj policiji pristizali su pojedinačno ili u manjim grupama u policijsku stanicu u severnom delu grada kako bi predali uniforme i zvanično se razdužili.

- Dosta je bilo, ne može se više. Ovde sam radio deset godina, a pre toga u MUP 18 godina - rekao je kratko, za "Novosti", Srbin iz Kosovske Mitrovice, koji je napuštajući policiju tzv. Kosova, naveo da je uveren da će Beograd zaštititi svoj narod u ovom delu pokrajine.

To kao da su jedva dočekali pripadnici ROSU, koji su se od nedelje odomaćili na Jarinju i Brnjaku. Oni su zauzeli pozicije juče, budući da su se srpski policajci povukli sa dosadašnjih dužnosti. Na Jarinju, kao i na Brnjaku, tokom jučerašnjeg dana saobraćaj se odvijao nesmetano, a na prelazima na teritoriji KiM dežurali su albanski pripadnici tzv. kosovske policije.

Foto D. Milovanović

Nadomak policijskog punkta na Jarinju, na mestu pored tzv. krsta, juče se tokom popodneva nalazilo policijsko vozilo Euleksa kraj kojeg su dežurala dva pripadnika ove međunarodne policije. Jedan je nadgledao predeo oko prelaza.

Nekoliko stotina metara niže, idući od Jarinja prema Leposaviću, bilo je stacionirano oklopno vozilo sa nekoliko specijalaca ROSU koji su bili opremljeni dugim cevima. U bazi tzv. kosovske policije, na oko kilometar od administrativnog prelaza, bilo je više naoružanih specijalaca ROSU, kao i oklopna vozila.

Osim policajaca, i srpski radnici, sudije, tužioci i zaposleni u admnistraciji, napustili su radna mesta u kosovskom pravosuđu. Portir albanske nacionalnosti nije dozvolio novinarima ulazak u sud u severnom delu Kosovske Mitrovice. Predsednica Osnovnog suda Ljiljana Stevanović i sudija Apelacionog suda Nikola Kabašić obratili su se ispred zgrade, i preneli da je 150 zaposlenih zvanično podnelo ostavke.

- Ovo je emotivan trenutak, to sve govori o tome koliko smo imali profesionalni odnos i koliko smo se ponaosob davali - rekla je Ljiljana Stevanović.

Sudija Kabašić poručio je da je ovo kraj realizacije dogovora iz Zvečana, i da su tokom jučerašnjeg dana njegove kolege koje nisu stigle, ostavke slale sa zvaničnih mejlova:

- I to je to, izlazimo iz suda. Sada čekamo da vidimo na koji način ćemo da se razdužimo sa predmetima, opremom i kancelarijama.

Ni u zgradi Opštine koja funkcioniše po kosovskom sistemu, u severnom delu grada, u naselju Bošnjačka mahala, juče nije bilo srpskih radnika, što je našoj ekipi potvrdio Albanac na ulazu. Ispred zgrade nije ni bilo ljudi koji su tražili eventualne usluge ove lokalne samouprave.

I poslanici Srpske liste vratili su poslaničke mandate u Skupštini privremenih prištinskih institucija.

- Poštovani građani, mi nekadašnji poslanici svoje mandate smo vratili vama, narodu koji je glasao za nas i dao nam poverenje i podršku da se borimo za interese srpskog naroda - napisao je Igor Simić, potpredsednik SL.

Uz objašnjenje da više ne žele da trpe teror iz Prištine, gradonačelnici i odbornici opština na severu KiM podneli su prvi pisane ostavke, i to na vanrednoj sednici održanoj u nedelju u Kosovskoj Mitrovici.

Foto AP

KURTI: IZBORI U ČETIRI OPŠTINE

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je juče da će nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija izbori biti održani samo u četiri opštine na severu u kojima su gradonačelnici podneli ostavke. On je povodom tvrdnji da je svojim potezima narušio odnose Prištine sa SAD i EU, rekao da "nijedna akcija koju vodi vlada nije iznenadila ni Vašington ni Brisel":

- Nijedna naša akcija nije iznenadila nijednog američkog ili evropskog zvaničnika, u stalnom smo kontaktu sa njima. Jednom smo odložili odluku o preregistraciji tablica za mesec dana i dogovorili smo se da je to poslednje odlaganje - rekao je Kurti i ukazao da se dva puta nedeljno sastaje sa američkim i ambasadorima zemalja EU.

Foto D. Milovanović

NAROD SE UZDA - POBEDIĆE RAZUM

OD građana severne Mitrovice, sa kojima je ekipa "Novosti" juče razgovarala, čula se gotovo jednoglasna poruka: borićemo se mirnim sredstvima, nadamo se da će razum prevladati. Jedan od naših sagovornika, profesor srpskog jezika u školi "Branko Radičević" kaže nam da se nada kompromisnom rešenju:

- Ovde su naša deca i naši najbliži, pokušavamo da mirnim gandijevskim pristupom pošaljemo poruku svetu da samo želimo pravo na život i slobodu na ovom prostoru koji smatramo svojim.

* * * * * * * * *

MOSKVA: ZAPAD GURA U SUKOBE

UZNEMIRENI smo zaoštravanjem situacije oko Kosova, gde takozvane prištinske vlasti ponovo namerno podstiču tenzije, uz popustljivost ili čak direktnu podršku svojih pokrovitelja iz Vašingtona i njegovih evropskih saveznika. Ne preduzimaju nikakve efikasne korake da se stane na kraj provokacijama radikalnih kosovskih Albanaca, zapadnjaci otvoreno guraju situaciju ka direktnom sukobu.

Ovo upozorenje iznela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako je dodala, Beograd dosledno demonstrira konstruktivan pristup, poziva na rešavanje novonastalih pitanja kroz dijalog i sprovođenje postojećih sporazuma. Ona je navela da je miran miting u Kosovskoj Mitrovici  potvrdio masovnu podršku naroda ovakvoj politici srpskog rukovodstva:

- Iznuđeni izlazak kosovskih Srba iz regionalnih struktura, uključujući i policiju, smatramo dokazom njihove nespremnosti da budu saučesnici u zločinačkom kursu albanskih "vlasti" prema srpskom stanovništvu koje živi na Kosovu, koje putem etničkih čišćenja pokušavaju da proteraju sa svoje zemlje.

Ona je istakla da se dešava još jedno zaoštravanje u uslovima kada EU, kojoj je Generalna skupština UN dala ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, zapravo ostaje "ravnodušna, ne želi ili ne može da deblokira proces". Prema rečima Zaharove, Moskva i dalje ne vidi alternativu postizanju održivog dogovora Beograda i Priština koji bi bio obostrano prihvatljiv, zasnovan na Rezoluciji 1244 i koji mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i odobren od strane SB UN.

Foto Tanjug

PREDSEDNIK: DRŽAVA UZ SVOJ NAROD

PREDSEDNIK Vučić objavio je na instragram-profilu buducnostsrbijeav video-snimak najvažnijih događaja prethodne nedelje i poručio da srpski narod na KiM neće ostati bez podrške Srbije, šta god da se dešava.

- Važno nam je da Srbi sa KiM budu sigurni i svoji na svome. Bez ishitrenih poteza, uvek uz svoj narod i za bolju budućnost naše dece, to je politika koju vodimo i za šta se zalažemo na dnevnom nivou.

Vučić je naveo da se uzdamo u sebe i da veruje da ćemo uspeti da sačuvamo mir i stabilnost, srpski narod i Srbiju, kao i da nastavljamo da čuvamo nacionalne interese, istovremeno se boreći za svaku fabriku, za sve što može da donese dobrobit, da budemo sve jači i bolji.

STOLTENBERG: POZIV VUČIĆU I KURTIJU

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je juče u odvojenim telefonskim razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se uzdrže od bilo kakvih unilateralnih akcija koje bi mogle da izazovu eskalaciju na Kosovu i Metohiji. On je na svom tviter-nalogu poručio da je dijalog jedini put napred. Dodao je da KFOR ostaje na oprezu.

Foto Tanjug

DAČIĆ: U DECEMBRU ZAHTEV ZA EU

ŠEF diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče da je Srbija dobila informaciju da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u decembru podneti zahtev za prijem u EU, odnosno za otpočinjanje procesa da Kosovo dobije status kandidata. Dačić je o tome juče u Sofiji razgovarao sa bugarskim i mađarskim kolegom, Nikolajem Milkovim i Peterom Sijartom, kao i sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Rastislavom Kačerom, a danas će biti u bilateralnoj poseti Grčkoj. U narednim danima kontaktiraće s rumunskim, španskim i kiparskim šefom diplomatije.

BILER: VELIKI RIZIK PRIŠTINE

BIVŠI komandant Kfora Erhard Biler izjavio je da nije iznenađen tenzijama na severu Kosova jer je pretpostavljao da će do njih doći, ali da ne razume kako vlasti u Prištini uopšte nisu razumele kakve posledice nedavne akcije mogu da izazovu. On je za "Albanijan post" rekao da mu je potpuno neshvatljivo Kosovo, koje toliko rizikuje, kada se radi o jednom sasvim minornom pitanju poput registarskih tablica.

- Tajming ovih eskalacija ne može biti neprikladniji nego sada - rekao je Biler, koji je bio i prvi komandir Kfora na Kosovu.

On ističe da je po Kosovo još gore jer važni saveznici, posebno SAD, ali i neke evropske zemlje, nisu podržale te mere.

PETKOVIĆ SA TRAJKOVIĆEM

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao je sa Zoranom Trajkovićem iz naselja Kišnica kod Gračanice, na čiju je kuću u nedelju bačen Molotovljev koktel, ocenivši da je taj napad posledica mržnje i antisrpske politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Trajković i njegova porodica više puta su bili na meti albanskih ekstremista. Pre nekoliko meseci na njihovoj ogradi ispisan je grafit UČK, a pre dve godine Zorana je napalo nekoliko komšija Albanaca. U poslednje dve godine na KiM je zabeleženo 246 etnički motivisanih incidenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista