SINIŠA MALI U JUTARNJEM PROGRAMU: "Kurti je zgazio Briselski sporazum, nećemo se predati"

Novosti online

05. 11. 2022. u 08:14

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je u Jutarnjem programu TV Pink, gde je govorio o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji.

СИНИША МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Курти је згазио Бриселски споразум, нећемо се предати

Foto: Printskrin/TV Pink

Mali je rekao da kao svaki građanin ove zemlje oseća strah zbog svega što se dešava na KiM.

- Poslednje akcije i aktivnosti Aljbina Kurtija idu ka tome da se izazove sukob, i da eskalira nešto što nikome ne ide u prilog. Srbija se bori za mir i stabilnost, a meni lično nije jasna ta blaga reakcija EU. On je u samom Berlinu rekao da za njega ne postoji i da ga ne interesuje ZSO - rekao je Mali.

On dodaje da je Kurti zgazio Briselski sporazum.

- Moja poruka za Srbe sa KiM je da se nećemo predati, i da neće biti ni Oluje ni pogroma - rekao je ministar.

Mali je istakao da je država učinila sve i da je i kroz velike krize uspela da održi privredu i ostvari ekonomski napredak.

- Mi imamo stabilnu stopu rasta, pozitivnu, kada su već mnoge veće zemlje ušle u recesiju. Da podsetim, imamo i najnižu stopu nezaposlenosti ikada. Ova godina za nas je bila veoma izazovna, a da podsetim i da smo tokom korone uložili 8.8 milijardi evra kroz isplatu minimalnih zarada i garantne šeme, plus smo nabavljali respiratore, vakcine, i sve što je trebalo - podsetio je Siniša Mali.

On kaže da iako trenutno ceo svet prolazi kroz tešku energetsku krizu, naši građani plaćaju najjeftiniju struju i gas.

- Mi sada imamo visoke stope rasta, i stvorili smo dovoljnu rezervu da možemo da reagujemo u krizi. Država je sačuvala radna mesta i tokom korona krize, nije bilo masovnih otpuštanja kao što se to dešavalo i u mnogim razvijenijim zemljama. Mi imamo stranih direktnih investicija oko 3.6 miliona evra svake godine. Sada ne našom krivicom imamo energetsku krizu. Nismo mi izazvali taj rat, a cena gasa i struje je otišla u nebesa - kazao je ministar.

Mali je istakao da je država preuzela teret na sebe, i da će obezbediti građanima sve što je neophodno.

- Da li ćemo uspeti to tokom cele zime, ali ćemo se boriti iz dana u dan. Najlakše je stajati sa strane i komentarisati. Pogledajte naš rebalans budžeta. Pogledajte našu situaciju. To je moja poruka za te koji pišu. Mi ovim rebalansom imamo za ovu godinu 180 milijardi dinara više prihoda nego što smo planirali - rekao je on, odgovarajući na kritike opozicionih medija.

Ministar ističe da Srbija ima zdravu ekonomiju, i zdravu privrednu aktivnost.

- Plus imali smo dve velike reforme. Efiskalizaciju, i uveli smo Efakture. Bavimo se ozbiljnim reformama i ostvarujemo ozbiljne rezultate. Održali smo finansijsku stabilnost. Nama je udeo javnog duga 53.7 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta. A prosek EU je sada 100 odsto. I to sve uprkos davanjima za koronu, uprkos energetskoj krizi. Sve svoje obaveze plaćamo u dinar i u dan, i nijednu investiciju nismo zaustavili. To mi je posebno važno, vi sada imate radove na Moravskom koridoru, Iverak-Lajkovac, Sremska Rača-Kuzmin, i na mnogim drugim deonicama - kazao je Mali.

On ističe da je obećanje o 5000 dinara pomoći mladima uključen u rebalans budžeta.

- Da iskoristim priliku, već smo dva puta isplatili po 100 evra mladima, sada stiže još 5000 dinara. Ići će novi poziv, od 1. do 15. decembra, svako će morati da se prijavi za tih 5.000 dinara. Ali to je vrlo jednostavno, broj lične karte i jmbg, kao i račun u banci, tačnije gde želite novac da vam legne. To je pomoć za mlade od 16 do 30 godina. Mi već 16. decembra krećemo sa isplatama - rekao je ministar.

Siniša Mali je dodao da su izuzetno pozitivne reakcije.

- Oni će to iskoristiti za doček Nove Godine, na dečka ili devojku, roditelje. Nama se taj novac vraća, i mi ćemo kroz PDV da vratimo deo novca u budžet, a naše trgovine i prodavnice će taj novac dobiti takođe. Druga važna stvar koja je u rebalansu je novac koji izdvajamo za naše penzionere - istakao je on.

Ministar je podsetio da će penzioneri već u decembru imati veće penzije, dok će od 1. januara dodatno biti povećane - što će ukupno biti povećanje od 20.8 odsto.

- Zatim stiže i povećanje za vojnike od 25 odsto, to je ako se ne varam najveće povećanje u vojsci. Osim što ulažemo u oružje i opremu, ulažemo i u naše vojnike. I već smo usvojili odluku da se povećava minimalac za 14.3 odsto. Po prvi pu minimalac će biti veći od 40.000 dinara. Podsećanja radi 2012. godine minimalac je bio 15.700 dinara. I to smo sve postigli uprkos ogromnim izazovima sa kojima se suočavamo - istakao je Mali.

On je rekao da se svaki sukob odražava loše na ekonomiju, posebno po pitanju investicija.

- Nama to ne treba. Borimo se svaki dan da se nijedno naše dete ne vrati u kovčegu. I ja kao roditelj razmišljam o tome da mi deca idu u školu, gde će da se zaposle. Svaki sukob i konflikt ima negativan uticaj. Rat u Ukrajini je doveo do toga da se ceo svet suočava sa ogromnim nestašicama. Mi smo do pre dve godine smatrali da je struja data, kao i gas. I vidite kako jedan konflikt izazove ogromnu promenu. Za nas je najvažnije da se borimo za mir i stabilnost, da otvaramo nove puteve i fabrike. Ne zaustavljamo ni gradnju metroa. Za sve ima novca ukoliko se ponašate kao pravi domaćin - rekao je ministar.

Siniša Mali je istakao važnost novog sporazuma sa MMF.

- Reakcija tržišta kapitala je malo je reći bila pozitivna. To je sjajna vest, i neviđena brzina pregovora, kao i posvećenost daljim reformama i odgovornoj ekonomskoj politici. Mi smo rekli da planiramo deficite, ali smo istakli da nećemo ići iznad stope duga koja je propisana Mastrihtom. Mi od toga ne odustajemo, to je primer odgovorne ekonomske politike - rekao je on.

Ministar je rekao da se država zadužuje zbog velikih projekata koji su važni za sve građane, i dodao da nam uporedo raste BDP.

- Mi onda lakše nosimo te kredite, a u isto vreme paralelno gradimo našu Srbiju - kazao je Mali.

On je rekao da je predsednik Vučić u četvrtak celu noć pričao sa Srbima sa Kosova i Metohije.

- Naša poruka njima je da smo uz njih. Ako se ne varam danas je veliki sastanak u Kosovskom Mitrovici. Mi ćemo gledati da iskoristimo sve što imamo u smislu aktivnosti i načina da svoju poruku jasno prenesemo svetu i da se izborimo za naša prava. Još jednom da ponovim, nema predaje, mi ćemo biti uz naše sunarodnike, i nećemo dozvoliti ni Oluju, ni pogrome - ističe ministar.

Mali je dodao da je policajac Nenad Đurić junak i veliki Srbin.

- Aljbin Kurti je zgazio odredbe Briselskog sporazume time što ga je smenio. Nenad je rekao da je on Srbin, i da nikada neće ići protiv svog naroda. Kapa dole, jedan sjajan primer kako možemo biti jedinstveni i da se borimo za naš narod. Za Nenada Đurića veliko poštovanje i veliko hvala - rekao je on.

Ministar je rekao da je naša obaveza veoma jasna i jaka, ali i da je ogroman pritisak na predsednika Vučića.

- Ali na razgovorima sa Srbima sa KiM jasno vidite da je to čovek koji zna šta mu je činiti - rekao je Mali.

Ministar Siniša Mali je rekao da Kurti zaboravlja na obaveze iz Briselskog sporazuma, čiji je garantor EU.

- Kako vi dozvoljavate da neko gazi sporazum za koji ste vi garantovali. Situacija je veoma komplikovana. Siguran sam da će predsednik Vučić doneti odluku koja je u interesu Srbije i građana - rekao je on.

Mali je zamolio za podršku građana uprkos teškim vremenima, i da je moguće da će naredni dani biti u istorijskim udžbenicima u budućnosti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (3)

NOVAK NA POPRAVNOM: Đoković prvog dana Rolan Garosa igrao meč za treće mesto na turniru u Ženevi