ZAPAD JE TITANIK KOJI TONE: Mi ćemo opstati, a njih će zameniti islamska dijaspora (VIDEO)

Novosti online

02. 11. 2022. u 23:39 >> 23:39

U EMISIJI "Ćirilica" na kanalu TV Hepi istoričar i publicista prof. dr Srđa Trifković izjavio je da je izbor kneza Lazara omogućio Srbima da opstanu kroz četiri veka bez države.

ЗАПАД ЈЕ ТИТАНИК КОЈИ ТОНЕ: Ми ћемо опстати, а њих ће заменити исламска дијаспора (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Hepi TV/ilustracija

Odgovarajući na uvodne napomene voditelja emisije Milomira Marića da stranci kažu kako smo "lud marod jer slavimo poraze, dok normalni narodi slave svoje pobede", Trifković je uzvratio da je upravo Lazarev izbor doneo srpskom narodu mnogo moralnog i duhovnog kapitala.

- Taj duhovni kapital koji je Srbima dao izbor Lazarev im je omogućio da opstanu kroz četiri veka. Govori se često 500 godina, to je u stvari četiri veka, negde i manje. Taj moralni i duhovni kapital je isplatio ogomne dividende. Preksinoć sam govorio na predstavljanju sabranih dela mitropolita Amfilohija na Sajmu knjiga, pokušao sam da prebrojim u tih 36 tomova u koliko je on navrata pominjao upravo Kosovski zavet kao alfu i omegu opstanka. I zaista je tako. Na isti način kao što je Jevrejima zavet povratka u Jerusalim, kao što je, pomenuli smo i druge narode, slavno poginuti i pritom obraz sačuvati je daleko značajnije nego postići neke pobede - naglasio je Trifković.

On je dodao da se ne seća velikih pobeda koje su imale duboko moralno utemeljenje i duhovni značaj za opstanak naroda koji ih je ostvario.

- Ja uostalom i ne znam koji to veliki narod slavi neku veliku pobedu, a da ta pobeda ima duboko moralno utemeljenje i da ima duhovni značaj za njegov opstanak. Pa ti "pobednički narodi" zapadne Evrope sada su na putu i moralnog, i demografskog, i duhovnog sunovrata i samouništenja i replasmana populacije bez presedana u ljudskoj istoriji, a mi i dalje opstajemo. Tri decenije je Zapad uložio, znatne resurse i materijalne, i propagandne, i medijske, i svakave, da preokrene i prevaspita ovaj narod, ali im ne ide. Ne ide do te mere da, prošle nedelje se u Crnoj Gori napokon desio početak DPS-a, napokon je glogov kolac probijen kroz srce tog udruženog zločinačkog poduhvata. Posle svih napada na srpsku crkvu i na srpstvo u Crnoj Gori ispade da smo ipak žilaviji, upravo zahvaljujući tom Kosovu, upravo zahvaljujući tom navodnom porazu, koji je ustvari jedna velika pobeda i zalog za budućnost i garancija da u tu budućnosti, uprkos svemu, treba da gledamo i sa verom i sa nadom i da ćemo opstati duže nego što će opstati neke od tih, tobože pobedničkih naroda, koje će zameniti islamska dijaspora - smatra prof. dr Trifković.

Normalan čovek koji je istovremeno patriota i ima zdravog razuma svestan je da od ulaska Srbije u EU nema ništa, objasnio je profesor.

- Evropska unija posebno i Zapad u celini je "Titanik" koji tone. Pametni pacovi beže sa te olupine i samo kreteni i izdajnici hoće na njega da se ukrcaju - rekao je Srđa Trifković.

Istoričar prof. dr Miloš Ković istakao je da je problem kada jedan narod, jedna civilizacija, prestane da veruje u svoje mitove.

Na pitanje novinara i voditelja emisije Milomira Marića o tome šta smo mi naučili iz istorije o kojoj je pisao, on je odgovorio da je to jedna prilično nevesela priča, ali ipak priča o uspehu.

- To je jedna priča prilično nevesela, ali to je priča o uspehu. Postoji Pećka patrijaršija, a posle toga postoji obnovljena srpska država u Crnoj Gori i Srbiji. Potpuno je neverovatno da jedan narod koji izgubi državu, izgubi države, pošto je u srednjem veku imao nekoliko država, ne samo da opstane fizički nego i da proširi svoje etničke granice, da sačuva svoj identitet. Deo srpskog naroda je preveravanjem otišao u drugim pravcima, ali potpuno je neverovatno da narod koji je u Osmanskom carstvu "pogrešne vere", da tako kažem - pravoslavan, u rimokatoličkoj Habzburškoj monarhiji, opet "pogrešne vere", u Mletačkoj republici opet, da takav narod se ne samo sačuva, nego i ojača svoja predanja, svoje kultove, proširi svoje teritorije, da ga crkva vodi u neku ruku, da zamenjuje državu. U neku ruku jer crkva nije isto što i država, da ta crkva održava diplomatske odnose sa velikim silama u onoj meri u kojoj je to omogućeno jednoj Pećkoj patrijaršiji, a onda da iz te crkve bude obnovljena država, to nije baš obična priča. Čini mi se da ova priča ukazuje na nešto što su izvori vitalnosti jednog naroda u najtežim mogućim vremenima. Vremenima koja su bila gora čak i od ovog vremena. Neveselo jeste, ali istorija se ne piše da bi bila vesela, istorija može da zabavi, da bude interesantna, ali ona krije u sebi i neke pouke - naglasio je profesor Ković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!