ŠEŠELJ UPOZORAVA: Velika Britanija želi da ubije Radovana Karadžića

Novosti online

01. 11. 2022. u 15:48

PREDSEDNIK SRS Vojislav Šešelj izjavio je da Velika Britanija želi da ubije prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

ШЕШЕЉ УПОЗОРАВА: Велика Британија жели да убије Радована Караџића

Foto: N. Skenderija

Šešelj kaže da se oblici mučenja, šikaniranja i maltretiranja Radovana Karadžića proširuju.

- Srbija bi trebalo da interveniše u Savetu bezbednosti UN, čak da traži vanrednu sednicu povodom svega toga što se dešava Radovanu Karadžiću, da se pokaže da ga ne ostavljamo na cedilu - kazao je lider radikala.

Ipak, Šešelj kaže da nije siguran da to može sprečiti engleske vlasti u njihovom naumu, ali objašnjava da je potrebno dići galamu i da celi svet bude upoznat sa sramnim engleskim postupcima.

Predsednik SRS kaže da se poslednji put sa Radovanom Karadžićem čuo pre izbora u Srbiji. 

- Potrebno je da Srbija učini sve da pomogne Karadžiću - ističe Šešelj.

Podsećamo, kako su "Novosti" ranije pisale, prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji služi kaznu od 40 godina u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt, nije omogućeno korišćenje kompjutera, čak ni dodatne svetlosti - obične lampe.

Duže vreme se nalazi u potpunoj izolaciji, a čak i susreti sa pravnim savetnicima su mu onemogućeni. Nije mu dozvoljeno da se obraća zatvorskoj upravi, niti bilo kojoj pravosudnoj instanci. Uz sve to, izložen je psihičkom maltretiranju čuvara, a zatvor je blokirao kartice njegovih prijatelja i članova porodice, pa niko od njih ne može da mu uplati novac za hranu i telefon.

Foto Tanjug/AP

Zatvor u kome kaznu izdržava Radovan Karadžić ima reputaciju jedne od najgorih britanskih tamnica. Reč je o starom kazamatu podignutom na ostrvu Vajt, u Lamanšu, koji ne ispunjava brojne uslove koji se smatraju standardom u većini evropskih država. Na sve to, Karadžiću su od prvog dana boravka u ovom objektu uskraćena brojna prava, garantovana međunarodnim konvencijama. Onemogućen mu je kontakt sa pravnim savetnicima, dostava sudskih materijala, štampe i knjiga. Na sve to, njemu je kao pravoslavnom verniku uskraćena i mogućnost posete sveštenika, kao i sveta tajna - ispovest.

Za Karadžića ne samo što ne važe međunarodno priznata "Mendelina pravila" po kojima osuđenik kaznu treba da služi u mestu najbližem njegovom prebivalištu, već je on doslovno hermetički izolovan: onemogućeni su mu susreti sa pravnim savetnicima, zabranjeno mu je obraćanje zatvorskoj upravi koja je blokirala čak i mogućnost da mu porodica ili prijatelji uplate novac za hranu, a o telefonu da se i ne govori, pišu "Novosti"!

Akademik Rajko Petrov Nogo je izjavio da su Radovanu svi kontakti prekinuti, osim što mu povremeno dozvole da se čuje sa suprugom Ljiljanom. Zabranjeno mu je da se čuje i sa ćerkom i sa sinom, kaže akademik.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)