ZNAČAJ PRIJATELJSTVA VUČIĆA I BIN ZAJEDA: Odnosi naših zemalja kao putokaz državnicima u regionu i svetu

Novosti online

28. 10. 2022. u 12:31

ODRŽAVANjE odličnih odnosa između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu dvojice predsednika Aleksandra Vučića i šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana, pokazalo se kao putokaz i nekim državnicima u okruženju, koji su u ovoj zemlji i njenom lideru videli šansu za spasavanje sopstvenih ekonomija u globalnoj krizi.

ЗНАЧАЈ ПРИЈАТЕЉСТВА ВУЧИЋА И БИН ЗАЈЕДА: Односи наших земаља као путоказ државницима у региону и свету

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Oslonac u teškim vremenima

Ispostavilo se da je Vučić izgleda tek sad dobio potvrdu da svih ovih godina nisu bili u pravu svi oni koji su, i u Srbiji i van nje, kritikovali negovanje dobrih odnosa s Emiratima i produbljivanje saradnje između dve zemlje. U krizna vremena, kakva trenutno potresaju čitav svet, Srbija je u UAE i šeiku Bin Zajedu imala oslonac kao kada se prijatelj nađe prijatelju u nevolji. Poslednje diplomatske aktivnosti lidera nekih drugih zemlja u našem okruženju pokazuju da su globalni potresi učinili da se prevaziđe kruto i tvrdoglavo gledanje na geopolitiku.

Foto: Printskrin

Dramatična situacija koju proizvodi rat u Ukrajini učinila je od Abu Dabija poželjnu adresu za mnoge zemlje, pa su tako u poslednjih pet dana tamo bili albanski premijer Edi Rama, austrijski kancelar Karl Nehamer, dok je mađarski premijer Viktor Orban imao telefonske razgovore s predsednikom UAE. Za razliku od njih, ali i mnogih drugih, Vučić je, od kada je od građana dobio poverenje da utiče na pravac razvoja Srbije, jedini ozbiljno shvatio prijateljstvo sa šeikom i Emiratima. Ono se, uprkos kritikama, svih ovih godina produbljivalo i došlo do tačke u kojoj jedna tako bogata i značajna zemlja, kakvi su UAE, javno pokazuje koliko poštuje Srbiju.

Foto: Printskrin

Šeik prvo došao u Beograd

Vučić početkom prošlog meseca odabrao Abu Dabi za svoju prvu posetu u novom mandatu predsednika Srbije, dok je šeik Bin Zajed između Mađarske, Austrije, Srbije i Albanije izbarao baš Beograd kao destinaciju za svoju radnu posetu posle preuzimanja dužnosti predsednika UAE, i to na putu za Rusiju. On je, posle smrti svog brata Kalife, postao predsednik Emirata.

Foto: Printskrin

Inače, od 2012. godine do danas, predsednik Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od 20 susreta, što dovoljno govori o iskrenosti i stabilnosti bilateralnih odnosa.

Koliko je ovo značajno, odnosno koliko snažno priželjkuju i drugi ovakve odnose s Emiratima, najbolje se pokazuje u teškoj globalnoj krizi. Ako se ima u vidu da su UAE sedmi na svetu po naftnim rezervama i poseduju skoro šest odsto svetskih rezervi nafte, onda je sasvim jasno odakle svojevrsna jagma među državnicima da se nađu za stolom sa šeikom Bin Zajedom, koga svetski mediji danas označavaju kao najmoćnijeg čoveka na svetu, zbog mudre politike koju je vodio, kao i energetskih potencijala kojima raspolaže.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (96)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!