SRBI IZLOŽENI PROVOKACIJAMA: Skrnavljenjem hrama pljuje se u lice čitavom srpskom narodu

Tanjug

20. 10. 2022. u 21:25

SRPSKI narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno je izložen provokacijama, obespravljivanju i nasilju, ali neki od tih napada su postali simbol stradanja našega naroda, a Hram Hrista Spasa je svakako jedan od najtužnijih simbola srpske golgote i nesreće, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

СРБИ ИЗЛОЖЕНИ ПРОВОКАЦИЈАМА: Скрнављењем храма пљује се у лице читавом српском народу

Foto: Printskrin

-Nakon što je korišćen kao set za snimanje spotova, kao smetlište i javni ve-ce, kao pano za ispisivanje poruka mržnje prema Srbima, on je danas postao i jarbol za albansku zastavu- podseća Petković.

Primećuje da dok Priština na sve načine pokušava da sebe predstavi kao nekakvu oazu mira, upravo u samom centru te iste Prištine se na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve, čime se pljuje u lice čitavom srpskom narodu.

Poručuje da je izlišno govoriti o bilo kakvom pomirenju, suživotu i građanskom društvu na Kosovu i Metohiji dok god se takve stvari budu događale.

-Uništavanje tuđih svetih mesta je izraz najvećeg primitivizma i agresije, i tome nas istorija uči na tragičan način. Tamo gde su gorele i uništavane tuđe bogomolje, nedugo potom su goreli i uništavani oni koji su se u njima molili- navodi Petković, koji od donosilaca političkih odluka u Prištini i od predstavnika međunarodne zajednice traži da ne zatvaraju oči pred ovakvim incidentima.

Jer, kako kaže, oni ne samo da su strašni sami po sebi, već predstavljaju i nagoveštaj još strašnijih zlodela i nesreća.

-Ne upirući prstom ni u koga, tražimo samo da se osigura da simboli srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji - naše crkve, manastiri i istorijski lokaliteti - budu, ako ne poštovani, onda barem zaštićeni od napada ekstremista i vandala- zaključuje Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZA KURTIJEVU MRŽNJU PREMA VUČIĆU NEMA NI LEKA NI DOKTORA: Reakcija Petkovića nakon Aljbinove provokacije na Tviteru