DOBROBIT GRAĐANA NEMA CENU: Đorđe Milićević o formiranju nove Vlade i pritiscima na Srbiju

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

17. 10. 2022. u 08:00

NE treba razgovore o formiranju Vlade pojednostavljeno gledati u smislu ko će koji resor zauzeti i ko će koju funkciju obavljati, ili koliki će biti broj ministarstava.

ДОБРОБИТ ГРАЂАНА НЕМА ЦЕНУ: Ђорђе Милићевић о формирању нове Владе и притисцима на Србију

Foto Tanjug

Ovo su razgovori koji se tiču budućnosti Srbije i svakog njenog građanina. Oni očekuju jedan ozbiljan i odgovoran odnos i ne može i ne sme da postoji nijedan viši interes.

Cilj naše vladajuće koalicije je uvek fokusiran ne na ispunjavanje političkih i ličnih ambicija, već na učvršćivanje države Srbije i ne postojimo zbog političkih partija, već zbog građana, i taj politički kurs nikada nismo i nećemo menjati.

Ovo u intervjuu za "Novosti", odgovarajući na pitanje ima li konačnog dogovora o broju resora za socijaliste u novoj vladi čije se formiranje probližilo i koji su u pitanju, poručuje potpredsednik i poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.

Jedan od najvećih izazova pred budućom vladom je pitanje sankcija Rusiji, što od nas zahteva EU...

- Svaki dan čujemo poruke priznajte nezavisno Kosovo ili uvedite sankcije Rusiji, ne samo od međunarodnog faktora, nego nažalost i od određenih srpskih opozicionih političara, što tešku situaciju u kojoj se nalazimo dodatno otežava. Valjda to rade zbog jeftinih političkih poena i dodvoravanja, ali su zaboravili da je vreme vođenja unutrašnje politike od strane određenih ambasadora prošlo i da Srbija vodi isključivo samostalnu politiku. U trenutku zategnutih geopolitičkih odnosa i talasu urušavanja međunarodnog prava Srbija se pokazala kao čuvar i branilac teritorije svake međunarodno priznate države, ukazujući da politika dvostrukih aršina ne dovodi do rešavanja krize, naprotiv, produbljuje je i otvara neka nova potencijalna žarišta.

Foto Tanjug

Očekujete li da će se Srbija u jednom trenutku pridružiti embargu protiv Moskve i hoće li socijalisti glasati za to?

- Insistiramo na poštovanju prava, jer politiku treba zasnivati na principima, to smo i pokazali kroz našu diplomatsku aktivnost, glasajući za rezolucije UN, ali pozivajući i na okončanje ratnih sukoba i postizanje mira kao vrhovnog cilja. Za Srbiju je od ključnog značaja politička stabilnost i jedinstvo, a predsednik Vučić vodi politiku koja je bazirana na interesima države i njenih građana, što ozbiljnog i odgovornog državnika razlikuje od politikanata.

Vodeća članica EU, Nemačka, otvoreno traži da priznamo nezavisnost lažne kosovske države. Da li je to crvena linija zbog koje možemo da odustanemo od evropskog puta?

- Jasna je opredeljenost Srbije kada je reč o putu evropskih integracija, ali želimo da zadržimo našu nezavisnost i samostalnost kada je reč o nacionalnim i državnim interesima. Srbija je kroz istoriju više puta dobijala ultimatume velikih sila, ali vodilja za donošenje odluka su joj uvek bile dobrobit i budućnost svog naroda. To je pravac kojim i sada idemo. Predsednik Vučić i šef SPS Dačić su jasno i nedvosmisleno izneli stav da priznavanje tzv. Kosova nije prihvatljivo, ni posredno ni neposredno, to ne može biti predmet trgovine. Želim da verujem da je kompromisno rešenje moguće i da će Nemačka, ali i druge države, promeniti stav po pitanju tzv. Kosova, a politiku ucene zameniti politikom poštovanja i uvažavanja teritorijalnog integriteta Srbije. Govorom na Generalnoj skupštini predsednik Vučić je podsetio UN da treba da se bori za ravnopravno očuvanje teritorijalne celovitosti svih država, a tome bi se i EU mogla priključiti.

UVEK SAM NA RASPOLAGANjU

U RAZNIM spekulacijama pominje se i vaše ime kao budućeg ministra. Da li je bilo razgovora o tome i koji resor biste voleli da vodite?

- Lično razumem potrebe države i uvek sam u svakom pogledu na raspolaganju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a