MINUSI ZBOG GEJEVA I MOSKVE: Izveštaj Evropske komisije o proširenju, koji će danas objaviti, nepovoljan za nas

G. Č. - S. S. R.

12. 10. 2022. u 08:00

SRBIJA nije uskladila spoljnu politiku sa EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Stopa usklađenosti naše i evropske regulative smanjena je sa 64 na 45 odsto.

МИНУСИ ЗБОГ ГЕЈЕВА И МОСКВЕ: Извештај Европске комисије о проширењу, који ће данас објавити, неповољан за нас

Evropa nam zamera i tretman učesnika "Evroprajda", Foto Z. Jovanović

Ovo su zamerke koje se na račun Srbije nalaze u izveštaju Evropske komisije o proširenju, koji će biti zvanično objavljen danas, i nepovoljniji je nego raniji.

- Niz akcija i izjava Srbije je u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU. Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim merama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije - navodi se u tekstu, u koji su "Novosti" imale uvid.

U delu koji se odnosi na osnovna prava glavno mesto zauzima "Europrajd" koji je organizovan 17. septembra. Navodi se da je bilo neizvesno hoće li se događaj uopšte održati, uz kvalifikaciju da je "komunikacija vlasti oko manifestacije bila kontradiktorna".

- Dok su vlasti održavale kontakte sa organizatorima kako bi pronašli rešenje, ostali su neobavezni u pogledu održavanja parade sa zvaničnom dozvolom - navodi se u izveštaju.

Bolje smo "prošli" kada su u pitanju bilateralni odnosi u regionu, ali uz ogradu da su "odnosi sa Hrvatskom povremeno zategnuti". Srbija se pohvaljuje i za dalji napredak u približavanju konkurentnoj ekonomiji po standardima EU i održanju makroekonomske stabilnosti, i to u trenucima aktuelne krize.

U delu koji se tiče normalizaciju odnosa sa Kosovom navodi se da nema napretka, iako je bilo sastanaka dve strane. Po već ustaljenom rečniku pozivaju se "Kosovo i Srbija da se bez daljeg odlaganja konstruktivno angažuju i unaprede pregovore o sveobuhvatnom, pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji, što je hitno i ključno kako bi napredovali ka EU".

Brisel u prvi plan stavlja naše veze sa Rusijom, Foto AP

Navedeno je da je Regulatorno telo za elektronske medije dodelilo četiri nacionalne frekvencije istim televizijama, koje su ih i ranije imale, i pored toga što ih je sam REM opominjao, jer su kršile zakone. Pominju i ocenu Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) nakon izbora u Srbiji, da je javni servis ravnopravno pokrivao aktivnosti kampanje svih učesnika, ali je pružio ogromnu nekritičku pokrivenost javnim zvaničnicima, koji su takođe bili u izbornoj trci.

BORBA PROTIV KRIMINALA

PREMA sudu Evropske komisije, zabeležen je "ograničeni napredak" u borbi protiv korupcije, jer je u odnosu na prošlu godinu veći broj novih istraga i konačnih presuda, ali manji prvostepenih optužnica. Slična situacija je kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)