SRBIJA NA UDARU ZBOG KALENDARA SASTANAKA: Konsultacije između našeg i ruskog ministarstva spoljnih poslova pokrenue lavinu

V. N.

27. 09. 2022. u 08:38

POTPISIVANJE benignog tehničkog sporazuma između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije poslužilo je zapadnim moćnicima, predvođenim Amerikom, da sprovedu neviđeni diplomatski udar na Beograd i na predsednika Aleksandra Vučića sa jednim ciljem - da što pre uvedemo sankcije Rusiji.

СРБИЈА НА УДАРУ ЗБОГ КАЛЕНДАРА САСТАНАКА: Консултације између нашег и руског министарства спољних послова покренуе лавину

Ministri Lavrov i Selaković potpisuju dokument, Foto Tanjug

Ne postoji svežiji primer u istoriji da je jedan rutinski dokument, koji dve strane na svake dve godine obnavljaju još od 29. maja 1996, izazvao toliku lavinu pritisaka Zapada od Plana konsultacija između ruskog i srpskog MSP koji su u NJujorku potpisali Sergej Lavrov i Nikola Selaković.

Ovaj prokazani tekst ne sadrži nikakve bezbednosne aspekte saradnje Moskve i Beograda, koji bi mogli da bodu oči histeričnoj EU i Vašingtonu. Naprotiv, u dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid (vidi okvir) pobrojane su samo planirane aktivnosti raznih sektora spoljnopolitičkih resora dveju zemalja u okviru zajedničke saradnje i u vezi sa pitanjima od obostranog interesa, kao i okvirna agenda sastanaka zvaničnika dvaju ministarstava.

Predsednik Vučić, Foto Tanjug

Ipak, reakcija zapadnih centara moći bila je takva kao da smo, u najmanju ruku, postali punopravna članica ODKB. No, upotreba političke sile nesrazmerna značaju samoga teksta govori da su evroatlantski moćnici samo tražili i banalan razlog da pojačaju svoj pritisak na Vučića. Nema sumnje da su motiv za ovu šizofrenu ofanzivu pronašli i u njegovom hrabrom i direktnom govoru na Generalnoj skupštini UN u kojem je postavio ogledalo pred zapadne silnike razobličivši njihovo licemerje čiji smo taoci već tri decenije. Razbivši im narativ o svetinji teritorijalnog integriteta Ukrajine, dok istovremeno komadaju Srbiju, protiv šefa naše države pokrenuli su cunami ucena.

Koliko su ti pritisci brutalni svedoči i to što strukture iz EU i SAD već danima lobiraju čak i kod najbližih saradnika prvog čoveka Srbije ne bi li ga prelomili da neizostavno, ovog časa, napusti poziciju neutralnosti i okrene leđa Rusiji. Kako "Novosti" saznaju, mnogi članovi Vlade, pojedinci iz naših diplomatskih misija, pa čak i neki iz Vučićevog okruženja sugerišu šefu države "da se ne smemo igrati sa Zapadom" i da je "došlo vreme da izaberemo stranu".

Imajući sve ovo u vidu, Vučić će se najverovatnije u narednih 48 sati obratiti javnosti, nevezano od toga da li će obezbediti jednoglasje i u Vladi i u svojoj stranci. On je rešen da narodu potpuno otvoreno i bez uvijanja u oblande saopšti sa čime se država i on lično suočavaju prethodnih meseci.

Prašina koja se podigla oko Plana konsultacija ruskog i srpskog ministarstva još jednom je pokazala da zapadni politički centri traže bilo koji povod kako bi pojačali pritiske na Srbiju da u ukrajinsko-ruskom sukobu izabere stranu.

Iako je i ministar Selaković objasnio da je reč o čisto tehničkom dokumentu, koji dve strane potpisuju još od 1996. godine, i da u njemu nema ničeg spornog, na Beograd se najpre obrušio niz evropskih zvaničnika, a juče i ambasadori EU i SAD, Emanuel Žiofre i Kristofer Hil.

Tako je američki ambasador izašao iz okvira diplomatskog bontona, držeći lekcije "kako u ovom trenutku niko ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom", iako je priznao da SAD i ne znaju šta tačno podrazumeva sporazum koji su potpisali Selaković i Lavrov:

- Očekujemo da ćemo u narednom periodu dobiti pojašnjenje u vezi sa dokumentom. Tokom ove sednice u UN SAD su imale dobre razgovore sa Srbijom, tako da smo tek nakon toga čuli za taj dokument i očekujemo objašnjenje o njemu. Niko sad ne bi trebalo da potpisuje ništa sa Rusijom, to trenutno čine samo jadni regruti koji to moraju.

Hil nije propustio ni da "bude mirođija" u izboru hrane srpskog državnog vrha, pa je tako to što je tokom svog boravka u NJujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić "išao na boršč", što je rusko tradicionalno jelo, američki diplomata ovako prokomentarisao:

- Kada sam u NJujorku, obično idem na italijansku ili kinesku hranu.

Oglasio se i ambasador EU, rekaviši da je potpisivanje sporazuma Srbije sa Rusijom suprotno usklađivanju naše zemlje sa vrednostima Unije, bez obzira na to što Beograd neće priznati referendumske rezultate na istoku Ukrajine:

- Evrointegracije Srbije zahtevaju usklađivanje spoljne politike sa EU kao i uvođenje sankcija Rusiji. Ne sme se zaboraviti trenutna situacija u Ukrajini, nelegalan referendum na istoku ove zemlje, kao i to da je Rusija uputila pretnje upotrebom sredstava za masovno uništenje. Sve to predstavlja napad na međunarodno pravo, na naše vrednosti i stabilnost Evrope. Očekujemo da Srbija bude tu uz nas i da sa nama stoji u odbrani naših vrednosti i zajedničke bezbednosti - kazao je Žiofre.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnosti, kaže za "Novosti" da istupi Hila i Žiofrea nisu iznenađenje, jer Zapadu, gde vlada prava antiruska histerija, sve više smeta politika koju vodi Srbija:

- Traže i tražiće bilo koji razlog, povod za nove pritiske i ucene. Mešaće se u naše unutrašnje stvari, nastupaće oštro, pojačavaće retoriku ali mi ne treba da odstupamo od principijelne politike koju smo zacrtali.

Da će se pritisci pojačavati očekuje i nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i nNemačkoj Ognjen Pribićević, koji je za Tanjug rekao da je problem u tome što EU od nas traži da potpuno sledimo njenu ukupnu politiku, a nismo član Unije:

- Na argumentaciju EU da mi treba da sledimo njihovu politiku jer delimo iste vrednosti treba odgovoriti argumentom da, ako je tako, zašto onda nismo još pre 15 godina primljeni u EU.

Ambasadori EU i SAD, Žiofre i Hil, Foto Tanjug

ĐILAS U SAD TRAŽI "USKLAĐIVANJE"

PREDSEDNIK Stranke slobode i pravde Dragan Đilas sa saradnicima otputovao je juče u SAD, gde će u Vašingtonu imati sastanke u Stejt departmentu, Nacionalnom savetu za bezbednost, Kongresu i Senatu. Kako je saopšteno iz SSP, oni će američkim partnerima izneti stav o "zalaganju da se spoljna politika Srbije hitno uskladi sa spoljnom politikom EU". Navodi se i da će sagovorinicima predstaviti zalaganje za stvaranje okvira za razgovor sa kosovskim Albancima kroz formiranje skupštinske komisije.

VULIN: NE DOPUŠTAJU NEZAVISNOST

SILA sa kojom se EU obračunava sa Vučićem dokaz je da je bolje da on ostane predsednik svih Srba, nego da Srbija nastavi da još neku deceniju ubeđuje sebe kako će jednom biti član EU. Unija odlično zna da je potpisani dokument sa Rusijom tehničke prirode, ali isto tako zna da predsedniku Srbije i predsedniku svih Srba Vučiću neće da dopuste da vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Medijski linč kroz koji prolazi Vučić samo je manji deo pritisaka i pretnji kojima je izložen svakog dana, a koji tek treba da nastupe na sastanku 6. oktobra EU i zemalja kandidata - poručio je juče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

* * * * * * * * *

ŠTA PIŠE NA ČETIRI STRANE DOKUMENTA KOJI JE PODIGAO BURU MEĐUNARODNIH RAZMERA

POBROJANI SUSRETI POMOĆNIKA I ZAMENIKA ŠEFOVA DIPLOMATIJA

PLAN konsultacija ruskog i srpskog MSP za 2023. i 2024. godinu, u koji su "Novosti" imale uvid, isključivo se odnosi na planirane susrete zvaničnika dvaju ministarstava, i to ne na ministarskom nivou, već na nivou zamenika i pomoćnika ministara, šefova departmana... Susreti naredne godine planirani su u Moskvi, sastanci 2024. u Beogradu.

Tako su, na primer, za drugi kvartal naredne godine, planirane političke konsultacije u vezi sa bilateralnim odnosima, regionalnom i evropskom problematikom, a ova pitanja će razmatrati zamenik ruskog šefa diplomatije i državni sekretar u MSP Srbije.

Foto privatna arhiva

Aktuelna pitanja rusko-srpskih odnosa i situacija u jugoistočnoj Evropi biće tema sastanka u četvrtom kvartalu naredne dve godine, između direktora Četvrtog evropskog departmana MSP Rusije i pomoćnika srpskog šefa diplomatije.

Trebalo bi da budu održane i konsultacije o pitanjima spoljnopolitičkog planiranja, iz domena OEBS, UN i konzularne saradnje. Dogovoreno je i da će dve strane po potrebi konsultovati i oko drugih aktuelnih međunarodnih pitanja, koristeći za to i multilateralne skupove i forume.

I to bi bilo to.

Na početku sporazuma, koji ukupno ima četiri strane, navedeno je da je on potpisan u skladu sa Protokolom o saradnji između MSP Rusije i Saveznog ministarstva spoljnih poslova SR Jugoslavije od 29. maja 1996. godine u cilju daljeg razvoja kontakata i saradnje između različitih sektora spoljnopolitičkih resora oko pitanja koja su od uzajamnog interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

STRES I PSIHOLOŠKE ZAMKE: Doktorka otkriva koje greške Srbi često prave tokom POSTA