SELAKOVIĆ: U NJujorku sam imao 95 susreta sa diplomatama

Tanjug

25. 09. 2022. u 11:49

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku na stotine razgovora sa stranim državnicima i diplomatama, i da su glavne teme svih susreta bile su odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.

СЕЛАКОВИЋ: У Њујорку сам имао 95 сусрета са дипломатама

Foto: Tanjug

Na konferenciji za medije u Ministarstvu spoljnih poslova, Selaković je rekao da je rekao da je ovo za Srbiju najintenzivnija godina što se tiče diplomatskih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, te da je samo on u Njujorku imao 95 susreta sa ministarima spoljnih poslova i raznim drugim diplomatama, i da je potpisao 13 sporazuma o saradnji i protokola.

Selaković je kao sastanke od posebne važnosti istakao one koje je predsednik Vučić imao sa Džejkobom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD i drugim američkim zvaničnicima.

Istakao je da su glavne teme tih susreta bili bilateralni odnosi, energetika, energetska diversifikacija i da se razgovaralo o gradnji solarnih parkova, vetrogeneratora, izgradnji Đerdapa 3 kroji mogu da grade samo SAD, interkonektora sa Bugarskom i Severnom Makedonijom.

Selaković je naveo i da su sa Brazilom, Kolumbijom i Senegalom potpisana po dva sporazuma, a kako je istakao, glavne teme svih susreta bile su odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Na pitanje novinara kakvu poruku Srbija šalje sporazumom koji je potpisao sa šefom ruske diplomatije diplomatije Sergejem Lavrovom, Selaković je odgovorio da taj sporazum kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju.

- Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli - poručio je Selaković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SVEČANO PRESEKAO VRPCU: Ćustićeva žena se porodila kod kuće - stariji sin prisustvovao