VUČIĆ NA DEBATI U UJEDINJENIM NACIJAMA: Serija važnih sastanaka sa zvaničnicima iz celog sveta (FOTO)

Novosti online

20. 09. 2022. u 15:09 >> 18:42

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić danas u zgradi Ujedinjenih nacija učestvuje na početku debate svetskih lidera na Generalnoj skupštini UN.

ВУЧИЋ НА ДЕБАТИ У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Серија важних састанака са званичницима из целог света (ФОТО)

Foto: Novosti

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

 

Vučić će se obratiti se na debati svetskih lidera u sredu oko 18 časova po lokalnom vremenu, što je po našem vremenu oko ponoći.

22:00 Sastanak sa predsednicom Američko-izraelskog odbora za javne poslove

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Američko-izraelskog odbora za javne poslove Betsi Korn na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Uvek sa velikim zadovoljstvom razgovaram sa našim prijateljima iz @aipac i sa ponosom ističem srpsko-jevrejsko tradicionalno prijateljstvo. Ovoga puta, imao sam posebnu čast da sa predsednicom Američko-izraelskog odbora za javne poslove Betsi Korn razmenim mišljenja o brojnim aspektima saradnje između Srbije i Izraela, jer naši narodi ne dele samo sličnu tešku prošlost, već su zajednički okrenuti ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti - naveo je Vučić na Instagramu.

20:30 - Vučić razgovarao sa Boreljom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na neformalnom ručku za lidere Zapadnog Balkana koji je priredio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Još jedna runda važnih razgovora tokom neformalnog ručka čiji je domaćin Žozep Borelj. EU jeste jedan od ključnih i strateških partnera Srbije, ali se i ovom prilikom ponovila tema uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Pokušao sam da objasnim poziciju Srbije, koja je i dosledna i teška, ali za nas jedina moguća, jer Srbija nastavlja da vodi nezavisnu politiku u skladu sa principima međunarodnog prava - naveo je Vučić na Instagramu.

18.36 - Predsednik razgovarao sa kancelarom Austrije

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Sa posebnim zadovoljstvom sam se sastao sa Karlom Nehamerom sa kojim sam razgovarao o glavnim temama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i aktuelnim međunarodnim dešavanjima, ali i o regionalnim pitanjima od obostranog interesa. Poseban akcenat stavili smo na modalitete za dodatno ubrzanje trenda snažnog rasta robne razmene i ekonomske saradnje između naše dve zemlje. Takođe, razgovarali smo i o evropskom putu Srbije, kao i o regionalnim inicijativama za povezivanje i unapređenje sveobuhvatne saradnje zemalja Zapadnog Balkana - piše na instagram profilu "Budućnost Srbije".

18.16 - Vučić se susreo sa Dusejom

Predsednik Aleksandar Vučić se na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija susreo i sa ministrom spoljnih poslova Togoa Robertom Dusejom.


18.07 - Vučić se sastao sa Abazovićem

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa predsednikom vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

- Prvi današnji susret sa Dritanom Abazovićem. Nastavljamo kasnije da govorimo o unapređenju saradnje između Srbije i Crne Gore - piše na instagram profilu predsednika Srbije.

17.50 - Predsednik razgovarao sa Šahidom

Predsednik Aleksandar Vučić se na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastao sa ministrom spoljnih poslova Republike Maldivi Abdulom Šahidom.

- Dobar sastanak sa ministrom Abdulom Šahidom. Razgovarali smo o unapređenju političkog dijaloga, intenziviranju ekonomskih odnosa i stvaranju novih partnerstava na međunarodnoj političkoj sceni u obostranom interesu. U tom smislu smo dogovorili jačanje saradnje u multilateralnoj oblasti, a posebno u razmeni podrški u međunardonim organizacijama - piše na Instagram profilu predsednika Vučića.

15.09 - Važni sastanci odmah po dolasku u zgradu UN

Predsednik je po dolasku razgovarao sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, šefom diplomatije Grčke Nikosom Dendijasom, premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, premijerom Albanije Edijem Ramom, norveškim premijerom Jonasom Gar Stjoreom, šefom diplomatije Maroka Naserom Buritom i šeficom diplomatije Esvatinija Tuli Dladla.

Predsednik je u razgovoru sa Kovačevskim istakao da je za Srbiju od izuzetnog značaja što je predstavljena u Njujorku, ne samo zbog toga što se svet nalazi u prelomnim trenucima moderne istorije, već i zbog toga što odavno na Skupštini UN nije bilo ovoliko šefova država i predstavnika zemalja članica.

Aleksandar Vučić i Dimitar Kovačevski/Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je imao srdačan susret i sa Pedrom Sančezom, premijerom Španije. Njih dvojica su brzo razmenili mišljenja o najvažnijim pitanjima ovog zasedanja, a predsednik Srbije se posebno zahvalio španskom premijeru na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Aleksandar Vučić i Pedro Sančez/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik je nakratko razgovarao i sa premijeron Norveške Jonasom Gar Stjoreom o aktuelnim svetskim temama i tačkama zasedanja.

- Zahvalio sam na podršci definisanju buduće energetske strategije Srbije i očekujem skori bilateralni susret - piše na instagram profilu predsednika Vučića.

Aleksandar Vučić i Jonas Gar Stjore/Foto: Instagram/budućnostSrbije

Vučić će govoriti kao 13. govornik popodnevne sesije, a pre njega govoriće predstavnik Konga i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji će se obratiti putem video-veze.

Podsetimo, u Njujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić i Nikos Dendijas/Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Naser Burita/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Edi Rama/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Tuli Dladla/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Generalna debata traje do 26. septembra.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Foto Instagram/buducnostsrbijeav

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Predsednik Srbije imao je razgovoe i sa predsednim Gvatemale. On je na svom instagram nalogu napisao:

-Izuzetno dobar, otvoren i srdačan sastanak sa predsednikom Gvatemale @dr.giammattei Razmenili smo mišljenja o gorućim globalnim i regionalnim temama, ali i o proširenju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, poput nastavka učešća studenata iz Gvatemale u programu „Svet u Srbiji“, međusobne podrške u međunarodnim organizacijama, kao i sveobuhvatne ekonomske saradnje.

Foto Instagram/buducnostsrbijeav

Alehandro Eduardo Đamatei Faljo i Aleksandar Vučić


Zahvalio sam predsedniku Falji na doslednom stavu u pogledu jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova i izrazio nadu da ćemo zajedno nastaviti da radimo na jačanju ekonomske saradnje, ali i starog i tradicionalnog političkog prijateljstva naše dve zemlje.
U tom duhu, sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv predsednika Falje da posetim Gvatemalu.
- Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Gvatemale Alehandrom Eduardom Đamatei Faljom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (95)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!