BRNABIĆ NAKON EUROPRAJDA: Nemam problem da nas na bilo koju temu pritiskaju koliko god žele iz EU ili SAD, ali mi na to ne reagujemo

Novosti online

17. 09. 2022. u 19:46

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić održala je večeras vanrednu konferenciju za novinare u zgradi Vlade Srbije.

БРНАБИЋ НАКОН ЕУРОПРАЈДА: Немам проблем да нас на било коју тему притискају колико год желе из ЕУ или САД, али ми на то не реагујемо

Foto: Printskrin

Brnabićeva je na početku obraćanja izrazila veliku zahvalnost građanima naše zemlje, jer su pokazali brigu prema državi.

- Ja želim večeras pre svega da izrazim svoju ličnu zahvalnost građanima Republike Srbije i stanovnicima Beograda jer su pokazali toleranciju, razumevanje i brigu prema državi. Pričali smo u prethodne dve nedelje da ne nasedamo na provokacije. U ovom trenutku najveći broj građana je to poslušao i zahvaljujući tome imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata i ja sam na to posebna - rekla je premijerka.

Ona se potom zahvalila i pripadnicima MUP-a.

- Zahvaljujem se pre svega pripadnicima MUP-a i bezbednosnih agencija, koji su i najmanje incidente rešili u skladu sa zakonima Srbije. Danas je bilo angažovano 5200 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Imali smo samo dva sukoba a policija je rešila problem i obezbedila da se ti incidenti dalje ne šire - kaže premijerka i dodaje:

- Ono što je nalepša slika Beograda i Srbije je to da se održalo do sad mnogo događaja u okviru Evroprajda, a nije se desio nijedan veći incident. To dovoljno govori o našim građanima. To je za mene prava slika Beograda i Srbije i na to sam ponosna večeras. Pokazali smo da smo ozbiljna država koja poštuje svoje institucije, ali i prava svih građana - rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da je predsednik Srbije Aleksandr Vučić otputovao u NJujork gde će imati važne sastanke u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Predsednik Vučić je otputovao u NJujork gde će imati važan sastanak. A mi se okrećemo novim problemima. Svi su hteli da nas zavade, da pokušaju da naprave nešto što će biti tačka razdvajanja u našoj državi, ali nisu uspeli. Pokazali smo solidarnost i obezbedili mir. Pokazali smo da su ovde bezbedi i naši građani i gosti - zaključila je Brnabićeva.

PITANJA NOVINARA

 Na pitanje novinara o navodima da je Evroprajd događaj visokog rizika:

- Jedino je predsednik Vučić i još nekoliko ljudi govorio racionalno i razumno o tome i pozivali na stabilnost. Imamo mnogo većih problema od ove, imamo važnijih tema. Ovo je događaj koji se održi, neko se sa njim slaže, neko ne, ali to nije naproblematičnija tema našeg društva. Videla sam danas mnoge novinare koji uvek obrnu sliku i kažu "Vučić i SNS od svega moraju da naprave veliku priču", ali upravo suprotno. Pa Aleksandar Vučić je čovek koji je pričao da upravo ovo ne treba da bude tema. Podsećam, baš on je rekao da ako je ovo najveća tema onda smo mi srećno društvo. Sad ćemo staviti tačku na ovo i usmeriti se na mnogo teže teme, s obzirom na to da nam dolazi zima - istakla je premijerka.

O nemogućnosti organizovanja Prajda ranijih godina:

- Što se tiče političara koji su ovo pokušali da iskoriste kako bi sebe nametnuli koji poen. Čuli smo razne gluposti od Dveri i Zavetnika i to pokazuje koliko je njihova politika plitka i koliko nemaju nekih ozbiljnih tema. Ja sam danas rekla u Beogradu će svi biti bezbedni, i to je politika naše zemlje. Što se tiče učesnika Prajda koji sad govore o jednakosti, nisu mogli da obezbede nijedan Prajd dok su oni bili na vlasti. O njima tek nemam nešto lepo da kažem. Oni su danas bili tu, ali kad je na njima bilo da organizuju paradu, niko nije mogao da se okupi i zađe na ulicu. Ali nema veze, sada i oni imaju organizovanu vlast. Sve sami o sebi govore, što se mene tiče ja sam zaista ponosna na ono što je država uradila. Ispoštovali smo sve što smo rekli i nijednog trenutka nismo lagali građane - izjavila je Ana Brnabić.

Na pitanje novinara zašto se u javnosti stvorila slika da je organizovanje Evroprajda tema "parekselans" u Srbiji:

- Mi smo obezbedili da se Prajd održava svake godine do 2014. godine, jedina razlika je to što je ovo Evroprajd, pa je nešto više zvaničnika iz Evrope. U tom smislu je razlika. Mi smo rekli da ovo ne treba da bude tema parekselans, da nije najvažnija tema. Ne treba da se bavimo tim da članove Vlade treba da se bave tim. Ja se danas obraćam zato što želimo da stavimo tačku na to i da odgovorim na sve laži novinara i opozicionih političara koji pokušavaju nešto da ućare. Želela sam da obavestim građane o svemu što se dešavalo - kazala je premijerka.

Na pitanje da li je Evroprajd održan zbog pritisaka sa Zapada i ko je nametnuo da je to glavna tema u zemlji:

- Mnogi su tražili priliku da destabiliziju Srbiju, ali mi im to nismo dozvolili. Uspeli smo da održimo stabilnost. Ti koji su hteli da destabilizuju zemlju imali su pomoć određenih medija i društvenih mreža, oni su nametnuli tu temu. Zašto me sada pitate to, kada mene prethodne dve nedelje samo pitaju o Evroprajdu, nisam vam ja tražila to da me pitate. Vi ste svaki dan pisali o tome da li će biti šetnje ili neće. Jedino je predsednik Vučić pričao da se ostavimo toga. Ova zemlja se suočava sa mnogo većim problemima, ne samo zemlja nego cela Evropa. Uspeli smo da sačuvamo stabilnost i to je najvažnije. Ti koji nas optužuju da smo reagovali na pritisak su oni koji reaguju na pritiske. Nemam problem da nas na bilo koji temu pritiskaju koliko god žele iz EU ili SAD, ali mi na pritiske ne reagujemo. Mi smo eksplicitno rekali nemojte da nas pritiskate, zato što ako nas pritiskate onda se ništa neće deseiti. Ali, ako pustite nas da radimo u interesu naše zemlje mi ćemo obaviti posao koji je dobar za nas, a pritisci su kontraproduktivni - zaključila je Brnabićeva.


BONUS VIDEO: ANA BRNABIĆ NIJE NASELA NA PROVOKACIJE: "Moram sama da pogledam i čujem, pa ću vam onda odgovoriti“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

ČUVENA HILJADARKA IZ SFRJ: Ko je bila devojka sa novčanice i koliko para danas za nju možete da dobijete