KFOR VEŽBA KURTIJEVU "VOJSKU" ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova "trenirali" razbijanje demonstracija

M. STANOJKOVIĆ

25. 08. 2022. u 08:00

KURTIJEVE bezbednosne snage juče su sa pripadnicima Kfora, u bazi specijalne jedinice tzv. kosovske policije "Belvedere", u južnom delu Kosovske Mitrovice, uvežbavali razbijanje demonstracija i korišćenje šok-bombi - saznaju "Novosti".

КФОР ВЕЖБА КУРТИЈЕВУ ВОЈСКУ ЗА НАПАДЕ: Припадници КФОРА и безбедносне снаге тзв. Косова тренирали разбијање демонстрација

Foto Tviter

U pomenutoj bazi bili su prisutni i britanski, američki, turski i nemački instruktori međunarodnih oružanih snaga. Pripadnici vojne misije,koja je po Rezoluciji SB UN 1244 jedina regularna vojska na teritoriji Kosova i Metohije, obučavaju nelegalnu armiju lažne države i to za upade u objekte, brze intervencije uz korišćenje šok-bombi, presretanje vozila i hapšenja, upravljanje borbeno-oklopnim vozilima marke "hamer H1", "reno", "bastion" i "spartar".

Ovakvo ponašanje pojedinih članica misije Kfora svakako brine Srbe na Kosovu i Metohiji, koji ne žele da prihvate namere Prištine da ukine srpska dokumenta i registarske tablice za automobile. Sve ovo samo doliva ulje na vatru u susret 1. septembru, za kada je zakazana primena skandaloznih mera premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je nedavno u Briselu odbio sve predloge Beograda za kompromisno razrešenje trenutne pat-pozicije.

Samo dan ranije, od komandanta Kfora Ferenca Kajarija stigle su poruke da ta misija neće dozvoliti barikade na putevima i da će u tom slučaju postupati u skladu sa svojim mandatom, a iz Tirane je stigla vest da su poslali drugi kontingent sa 30 vojnika misiji Kfora u Peći. Kajari je najavio i da će, ako se ne postigne dogovor, "doći do trenutka kada Kfor mora da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja".

Sva ova "zveckanja oružjem" dešavaju se u trenutku kada briselsko-američki tandem izaslanika, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, pokušava da šatl-diplomatijom oživi dijalog o KiM nakon kraha poslednje runde.

Oni su poručili iz Prištine da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog onoga što se desilo 31. jula, navodeći da su od prištinskih lidera dobili uveravanja da ne žele eskalaciju situacije 1. septembra.

- Međunarodna zajednica očekuje da svi zajedno, pregovarači, rukovodstvo Kosova i rukovodstvo Srbije neće dozvoliti da se ponovi 31. avgust i zato smo ovde. Na Prištini je da osigura da se ništa loše neće desiti - rekao je Lajčak:

Foto D. Zečević

I Eskobar je ponovio da su ga prištinski lideri uveravali da neće biti nasilja.

- Ovde sam da pružim podršku da se pronađe put napred u svim ovim teškim pitanjima.

Detalji o tome kako dalje su zaista za dijalog, ali želeo sam da se uverim da ljudi razumeju da je moja poseta ovde zaista bila da pokažem punu podršku dijalogu koji vodi EU.

U Prištini su ostali zatečeni i ne kriju ljutnju zbog izjave američkog ambasadora u Beograda Kristofera Hila, koji je pohvalio nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, dok je naveo da prištinska strana nije bila spremna za konkretan razgovor.

Kurti je i tokom jučerašnjeg dana nastavio s pokušajima da za izostanak bilo kakvog dogovora optužuje delegaciju Beograda i da se ujedno opravda posle Hilovih packi:

- Duboko sam uveren da srpska strana nepotrebno i potpuno veštački eskalira retoriku, što zajedno sa stalnim pretnjama građanima Kosova, kao takvo predstavlja direktno narušavanje, kako nacionalne bezbednosti, tako i regiona uopšte - rekao je Kurti. - Mislim da je cilj ovih pretnji da nepravedno stvore superiornost u pregovorima preteći EU, SAD ili Velikoj Britaniji tenzijama u budućnosti.

Reagujući na Kurtijeve optužbe, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je poručio da je Kurti još jednom pokušao da obesmisli dijalog, kao i da je izneo niz neistina i laži, "toliko očiglednih, da ga demantuju i ugledni međunarodni predstavnici".

- To neće pokolebati Beograd i predsednika Vučića da nastave da svim silama tragaju za mirnim i kompromisnim rešenjem za aktuelnu krizu, ali je odgovornost i na međunarodnoj zajednici da pokuša da urazumi Kurtija, jer vreme curi, a njegove najave sukoba i eskalacije krize sve su glasnije - naveo je Petković.

- Jedina istina je da je srpska delegacija došla u Brisel odlično pripremljena, što su potvrdili i međunarodni predstavnici, a Kurti je histerično odbio svako ponuđeno rešenje, jer je, očigledno spreman na sve, samo ne na dijalog i kompromis.

Petković smatra da je Kurti izjavom da su statusno neutralne "KS" tablice važile do septembra 2021. godine pokazao da ni sam ne zna šta priča, jer je te tablice protivpravno i jednostrano Priština ukinula još 17. septembra 2020.

LAJČAK: FORMIRANjE ZSO JE OBAVEZA

Govoreći o tome da li je ZSO politička ili pravna tema, Miroslav Lajčak je rekao da ima elemenata i jednog i drugog, ali je podsetio da je "Briselski sporazum ratifikovan u kosovskom parlamentu i da je pravna obaveza":

- Moja poruka partnerima na Kosovu je da promene narativ i da prestanu da misle o tom pitanju kao o nečemu šta sve ne žele da bude, već da misle o tome šta sve može da bude.

Foto EPA

Primena postignutih sporazuma je princip koji važi i za Srbiju i Kosovo, i to nije neko izmislio da bi mučio pregovaračke strane. Kako ću imati kredibilitet da postižem nove sporazume, ako ne primenjujem prethodne?

* * * * * * *

PREDSEDNIK SRBIJE UPITAO KFOR I NATO

ZAŠTO POMAŽETE UGNjETAVANjE SRBA?!

ŠTO se tiče ovoga što rade, u naredna dva do tri dana, a posle razgovora sa posrednicima, uputiću pismo, jer mi drugačije tumačimo ulogu NATO i Kfora. Protiv koga se vi borite kada sklanjate barikade između dva srpska mesta? Zašto pomažete Albancima da ugnjetavaju manjinu, zašto vežbate sa njima maltretiranje Srba?! Da li je vaš posao da pomognete Srbima da ostanu na ognjištima? Kako ćete da promenite volju srpskim zanatlijama, učiteljima, rudarima, šta ćete da radite kad izađu u belim mantilima?

Hoćete i tada da bacate šok-bombe i pucate u njih? Tražimo samo da poštujete potpisane sporazume - poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

On je rekao da se zalaže za normalizaciju, ali traži da se stvari nazovu pravim imenom:

- Hoćemo da rešavamo probleme između Srba i Albanaca, ali ne, neću da priznam Kosovo i ja sam odmah protiv normalizacije! Pogledajte šta pišu pojedini svetski mediji. Ali, mnogo je opasnije od toga što lažu da im je normalno da Srbi budu ubijeni i proterani.

* * * * * * *

DEKLARACIJA ODBORNIKA ČETIRI OPŠTINE SA SEVERA KiM

PODRŠKA VUČIĆU ZA KOMPROMIS

ODBORNICI opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok juče su na zajedničkoj sednici usvojili deklaraciju o postupanjima u vezi sa trenutnom situacijom na KiM. Kako su se saglasili, oni će dati punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću da u narednih sedam dana pronađe kompromisno rešenje za registarske tablice i lične karte, dok će u slučaju da rešenje izostane, napustiti sve kosovske institucije.

Foto D. Zečević

U dokumentu se zahteva da se bez odlaganja, formiranja Zajednice srpskih opština, kako je definisana Briselskim sporazumom.

- Pozivaju se Kfor i ostale međunarodne institucije da u sladu sa Rezolucijom UN 1244 i u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane i ne dozvole da budu instrument u rukama Prištine - stoji u deklaraciji.

Kako su poručili politički predstavnici Srba na KiM, biće uvek ispred svog naroda i zalagaće se za i prava na život dostojan čoveka:

- Pozivaju se građani da ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Kurtija po pitanju registraskih tablica i ličnih dokumenata.  D. Z.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)