PREMINUO GENERAL BOŽIDAR DELIĆ

Novosti online

23. 08. 2022. u 13:55

GENERAL u penziji Božidar Delić preminuo je danas u 67. godini, nakon duge i teške bolesti.

ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ БОЖИДАР ДЕЛИЋ

Foto: Printskrin/ tv hepi

Delić je u ovom sazivu Skupštine Srbije izabran za potpredsednika. Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije Nada, kao predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, što je bio i slogan 549. motorizovane brigade, koja je delovala devedesetih tokom rata na Kosovu.

Najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, stupio je na dužnost 1997. godine. Ova 549. brigada u periodu 1998-1999. učestvovala je, između ostalih, u bici na Paštriku boreći se protiv tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koja je nasrtala sa teritorije Albanije, i NATO-a.

Sa KiM se povlače nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade. Delić je među svojim vojnicima, ali i u javnosti, uglavnom smatran generalom koji je uvek bio sa svojom vojskom. Do poslednjeg dana održavao je kontakte sa svim svojim vojnicima.

U delu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila Orden narodnog heroja. Delić  je, kako je isticao, penzionisan nezakonito 2005. godine, u 49. godini.

U aktuelnom sazivu Skupštine našao se na mestu potpredsednika Skupštine, na predlog koalicije NADA, čiji su deo, uz Delićev pokret, Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

U svojoj političkoj karijeri bio je deo Srpske radikalne stranke, kao i Srpske napredne stranke.

Jovanović: Neizmerna čast što smo poslednje političke borbe vodili zajedno

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije Nada, Miloš Jovanović, oprostio se danas od generala Božidara Delića, koji je bio nosilac liste "Nade" na izborima 3. aprila.

- Danas nas je napustio srpski ratnik i general, Božidar Delić. Bila mi je neizmerna čast što smo poslednje političke borbe vodili zajedno. Neka mu je večna slava - napisao je Jovanović na instagramu uz crno-belu fotografiju Božidara Delića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (21)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice