ADVOKAT PREŽIVELIH SA PETROVAČKE CESTE: Nova krivična prijava protiv još trojice članova Glavnog stožera hrvatske vojske

S. J. M.

21. 08. 2022. u 22:52

ZLOČIN na Petrovačkoj cesti i Svodni avgusta 1995. godine Hrvatska svim silama, nakon što je srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv njihovih oficira, pokušava da ospori spinujući da je to igra predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

АДВОКАТ ПРЕЖИВЕЛИХ СА ПЕТРОВАЧКЕ ЦЕСТЕ: Нова кривична пријава против још тројице чланова Главног стожера хрватске војске

Foto: Printskrin Hepi TV

Tako je sada i predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković naveo da srpske vlasti koriste tu optužnicu kako bi skrenule pažnju sa brojnih problema koje imaju.

Čak je zapretio i da će Hrvatska preduzeti sve korake da zaštiti svoje pilote, pa čak i da blokira i pregovore Srbije o pristupanju EU. Takođe u proteklom periodu i pojedini  mediji u Srbiji bliski komšijama  manipulišu da se taj zločin politizuje.

Advokat Dušan Bratić/Foto: Srpsko advokatsko društvo

Advokat Dušan Bratić, punomoćnik svih preživelih žrtava ovog zločina, koji je do detalja upučen u predmet kaže za "Novosti" da imaju odgovor na politički pritisak u ovom pravosudnom postupku:

- Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu podnećemo novu krivičnu prijavu zbog istog događaja sa pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loša, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog stožera HV u Oluji, brigadira Ilije Maricica, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva  i  generala Pavao Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru u vreme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni. Prva dvojica su bili saučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo delo, a ovaj poslednji saučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin. Ako tužilaštvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavićemo prijavu i dokaze tužilaštvu druge dve zemlje, članice EU, koje su takođe po principu Univerzalne jurisdikcije već osudila dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine. Tako ćemo sa njima razgovarati, na terenu prava, a njima ostavljamo teren politike i post zločinačke nagone pomoći izvršiocima u izbegavanju pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju