HRVATI NAS UCENJUJU: Odustanite od pobijene srpske dece ako želite u EU (VIDEO)

Novosti online

21. 08. 2022. u 18:29

PREDSEDNIK Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ucenio je Srbiju da mora da odustane od podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota za zločin na Petrovačkoj cesti, ukoliko želi da uđe u EU.

ХРВАТИ НАС УЦЕЊУЈУ: Одустаните од побијене српске деце ако желите у ЕУ (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Hepi TV

- Iskoristićemo pregovore Srbije za ulazak u EU, nećemo tolerisati ovo - rekao je Jandroković.

Podsećamo, Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio optužnice protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, sada pokojni general bojnik Josip Čuletić izdao je naređenje optuženom Mikcu, komandantu 92. Zrakoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju, komandantu 91. Zrakoplovne baze "Pleso", Zagreb, za avionske napade po civilima koji su bežeći od napada hrvatske vojske već napustili svoje domove u Hrvatskoj i prešli u BiH.

Mikac je naredio Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu na Petrovačkoj cesti na putu Bosanski Petrovac - Ključ. Radulj je izdao naređenje Boroviću za avionski napad na izbegličku kolonu putem Bosanski Novci - Prijedor. Potom je Jelenić naredio NN pilotu da avionom "mig 21" izvrši napad po izbegličkoj koloni na putu Bosanski Petrovac - Ključ, 7. avgusta 1995.

Borović je naredio dvojici NN pilota da avionima "mig 21" izvrše napad po izbegličkoj koloni na putu Bosanski Novi - Prijedor, 8. avgusta 1995. u mestu Svodna, Opština Bosanski Novi.

U ovim napadima zasada je identifikovano: 13 ubijenih osoba, od kojih je četvoro dece, kao i 24 ranjenie osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)