OKRENULI PLOČU ČIM SU UZELI MANDATE: Pojedini lideri iz opozicionog tabora promenili stav o uvođenju sankcija Rusiji

V. N.

19. 08. 2022. u 09:30

PREDSTAVNICI jednog opozicionog tabora, kome pripada i Stranka slobode i pravde, u predizbornoj kampanji zastupali su drugačije stavove o uvođenju sankcija Rusiji, dok se njihova retorika značajno promenila čim su prebrojani glasovi na izborima, a posebno posle konstituisanja Skupštine Srbije.

ОКРЕНУЛИ ПЛОЧУ ЧИМ СУ УЗЕЛИ МАНДАТЕ: Поједини лидери из опозиционог табора променили став о увођењу санкција Русији

Foto Tanjug

Kada se uzmu u obzir ranije izjave predstavnika SSP, njihov lider Dragan Đilas govorio je da je stranka "principijelno protiv uvođenja sankcija", ali da se Srbija nalazi u situaciji u kojoj "ne može da bira".

S druge strane, potpredsednik SSP Borko Stefanović, koji je pre dva dana najavio da će kao predsednik Odbora za spoljne poslove u Skupštini Srbije inicirati raspravu na ovu temu, u kampanji, na pitanje da li bi podržao sankcije, rekao je "da je neodgovorno o tome pričati, kad se ne zna šta će biti u narednom periodu", kao i da smatra "da su sankcije nešto što je vrlo loše ako pogađa celi narod, jer smo i sami bili pod sankcijama":

- Kao čovek i kao političar imam ogroman otpor prema sankcijama zato što smo i sami bili žrtve sankcija. Ali to ne znači, da će ova zemlja nezvanično za stav SSP, pa čak i za stav SNS, tu situaciju dugo moći da izbegne.

Lideri saveza oko SSP u štabu, tokom izborne noći, Foto N. Skenderija

Da je primetna razlika u mišljenjima koja su po ovom pitanju iznosili, zapazio je i lider Dveri, Boško Obradović koji je zamerio SSP što je u vreme pred izbore drugačije poruke slala biračima.

- Niko iz prozapadne opozicije nije smeo pre izbora da traži sankcije Rusiji da ne biste izgubili glasove građana koji su preko 85 odsto protiv uvođenja sankcija - rekao je ovim povodom Obradović.

Stefanović je najavio da će otvoriti skupštinsku raspravu kako bi se čuli argumenti i jedne i druge strane, kao i koje su posledice našeg neusaglašavanja sa spoljnom politikom EU.

Politikanstvo na važnoj temi

U PREDIZBORNOJ kampanji nismo čuli gotovo ni reč o ovome što sada govore, osim od marginalizovanih stranaka koje su bili otvoreno za sankcije, i državne politike koja je bila protiv uvođenja sankcija. Novina je stav koji sada zastupa SSP, PSG, koje su sada pokrenule pitanje skupštinske rasprave. Mišljenja sam da će to više biti politikanstvo, nego što će ičemu doprineti - smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a