NIKOLA SELAKOVIĆ: Istorijska poseta ministra spoljnih poslova Srbije Kostariki (VIDEO,FOTO)

Novosti online

10. 08. 2022. u 08:53

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je obeležavanje 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike bila odlična prilika za prvu, istorijsku posetu jednog ministra spoljnih poslova Srbije San Hozeu.

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ: Историјска посета министра спољних послова Србије Костарики (ВИДЕО,ФОТО)

Foto: Ministarstvo

Ministar Selaković izrazio je zadovoljsto što se tokom posete sreo sa nekoliko istaknutih funkcionera ove centralnoameričke republike. Pored sastanka sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Tinokom, Selaković je imao odvojene susrete sa ministrom spoljne trgovine, ministrom poljoprivrede i stočarstva, kao i sa ministrom energetike i zaštite životne sredine.

Šef srpske diplomatije istakao je da je poseta Kostariki i centralni sastanak sa kostarikanskim kolegom bila prilika da, nakon više od 46 godina, budu potpisani određeni memorandumi i sporazumi između naše dve zemlje.

Selaković i Tinoko potpisali su Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa dve države, kao i dva memoranduma o razumevanju dva ministarstva spoljnih poslova - o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija i o saradnji diplomatskih akademija.

Foto: Ministarstvo

Takođe, ministar Selaković i resorni kostarikanski zvaničnici potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Foto: Ministarstvo

Selaković je ukazao da je Kostarika po površini nešto manja od centralne Srbije i da sa 5,2 miliona stanovnika ima godišnji BDP od preko 100 milijardi dolara. Posebno je napomenuo da u oblastima poljoprivrede, zaštite životne sredine i modernih tehnologija možemo da ostvarimo izuzetnu ozbiljnu razmenu iskustava.

Foto: Ministarstvo

 - Imajući u vidu da je ovo je bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije, a da smo u poslednjih 20 godina imali dve posete ministara spoljnih poslova Kostarike Srbiji, dobili smo uveravanje da ćemo u što skorijem periodu biti u prilici da ugostimo ministra Tinoka u Beogradu, kako bismo nastavili naš novouspostavljeni politički dijalog, ali i da tragamo za svim mogućnostima za uspostavljanje jačih ekonomskih veza između Srbije i Kostarike - rekao je ministar Selaković.

Foto: Ministarstvo

Šef srpske diplomatije podsetio je da je Kostarika među prvima u svetu priznala tzv. nezavisnost naše južne pokrajine, ali je istakao da je ovo bila prva prilika da se u njihovoj prestonici razgovara o pitanju Kosova i Metohije.

 - Ovo je bila prilika da razgovaramo o razlikama u našim pogledima na to pitanje, ali i da ukažemo na posvećenost Beograda traženju mirnog, kompromisnog, obostrano proihvatljivog i održivog rešenja za pitanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije - naglasio je Selaković.

BONUS VIDEO:

PROSLAVA U MANASTIRU SVETI PROHOR PČINjSKI Selaković: Važan datum u istoriji makedonske državnosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)