BRNABIĆEVA SE SASTALA SA HILOM: "Očekujem konstruktivan sastanak u Briselu"

Tanjug

05. 08. 2022. u 14:29

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u razgovoru sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom izrazila uverenje da će sastanak 18. avgusta u Briselu sa Miroslavom Lajčakom, na koji su pozvani predsednik Srbije i premijer privremenih institucija u Prištini, biti konstruktivan i naglasila da je očuvanje mira u regionu jedan od prioriteta Srbije.

БРНАБИЋЕВА СЕ САСТАЛА СА ХИЛОМ: Очекујем конструктиван састанак у Бриселу

Foto Tanjug

Ambasador Hil je ponovio stav da je nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja i istakao da SAD snažno podržava dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabićeva je izrazila uverenje da će "sastanak povodom nove runde dijaloga 18. avgusta u Briselu biti konstruktivan, naročito u svetlu aktuelne situacije i jednostranih poteza Prištine", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ona je istakla da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu jedan od ključnih prioriteta i da Srbija ostaje posvećena ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima.

Čvrstu podršku regionalnoj saradnji, kako je ocenila premijerka, Srbija pruža i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja se pokazala kao efikasan okvir za rešavanje pitanja važnih za naše građane.

Sagovornici su istakli da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike, pre svega kada je reč o projektima obnovljivih izvora energije.

Brnabićeva je ocenila da je energetska bezbednost tema od izuzetnog značaja za Srbiju i da je neophodno učiniti novi iskorak u cilju energetske tranzicije i izgradnje novih energetskih kapaciteta i u tom smislu vidimo potencijal za saradnju sa SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)