"PUCAJU" OPOZICIONI SAVEZI: Koalicija "Moramo" verovatno će se podeliti na bar dve kolone

D. Milinković

20. 06. 2022. u 08:23

OPOZICIONI blok formiran pred izbore oko Stranke slobode i pravde, ne samo da je definitivno prestao da postoji, nego će raspad saveza dovesti i do dodatnog usitnjavanja ovog dela srpske političke scene.

ПУЦАЈУ ОПОЗИЦИОНИ САВЕЗИ: Коалиција Морамо вероватно ће се поделити на бар две колоне

Foto N. Skenderija

Zasad se nazire rađanje bar jedne nove stranke, čije formiranje je najavio predsednički kandidat ovog bloka Zdravko Ponoš. Nisu isključeni ni raskoli u drugim članicama saveza ili prekomponovanje snaga, posebno imajući u vidu da bi kao novi akter na ovom delu političkog spektra mogao da se pojavi i Savo Manojlović, koji bi sa nekom vrstom zeleno-aktivističke agende mogao da "pokupi" deo članstva i biračkog tela postojećih partija. Samostalan nastup već su najavili i u Narodnoj stranci Vuka Jeremića i Demokratskoj stranci.

Foto N. Skenderija

Vuk Jeremić (za govornicom)

Fragmentisanje očigledno ne čeka samo blok oko SSP, već i koaliciju "Moramo", iz koje će, kako stvari stoje, proisteći najmanje dve kolone - jedna koju bi predvodio "Ne davimo Beograd" i druga, na čelu sa Nebojšom Zelenovićem.

Inače, ambicije da bi opozicija mogla ponovo složno da krene u osvajanje vlasti gotovo istovremeno su potkopali lider SSP Dragan Đilas i šef Narodne stranke Vuk Jeremić, ovog vikenda, na sednicama stranačkih organa. SSP je izglasala novo-staro rukovodstvo, a reizabrani predsednik Đilas, koji je ranije poručio da se ne oseća kao "trojanski konj, već magarac" jer je pristajao na trule kompromise u opoziciji, rekao je da neće ponoviti tu grešku i pristajati na saradnju sa onima koji ne dele istu političku viziju, već samo imaju politiku "biti protiv Vučića". Istovremeno, na Glavnom odboru NS, Jeremić je izjavio da partneri te stranke u budućnosti ne mogu biti prevaranti i izdajnici.

To što umesto grupisanja opozicione stranke idu svaka na svoju stranu, Bojan Klačar iz CeSID, vidi kao vrh ledenog brega procesa narušenih odnosa među njima, koji traju godinama, a koji u kampanji nisu potisnuti u drugi plan:

- Neki su očigledno, poput Đilasa, procenili da nema više potrebe da nastupaju u rukavicama. Očekujem da narednih dana dođe do značajnije prekompozicije na opozicionoj političkoj sceni, ali je teško proceniti u kom pravcu će sve to ići - kaže Klačar za "Novosti".

ISTI REZERVOAR GLASOVA

POJAVLjIVANjE novih opozicionih aktera i stranaka na opozicionoj sceni, smatra Bojan Klačar, teško će dovesti do veće podrške birača. On ukazuje da je prethodnih nekoliko izbornih ciklusa pokazalo da se opozicioni glasovi samo prelivaju u okviru istog rezervoara i da niko ne izlazi iz onog što je opozicija osvajala 2012. ili 2014. na izborima:

- Nema mnogo novih birača, sve što neka nova stranka osvoji ide nauštrb postojećih. A ovako usitnjena opozicija teško može da se suprotstavi strankama na vlasti koje su postojane već duži vremenski period.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZADOVOLJAN SAM UKUPNOM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE Vučić o vežbi Vihor 2024: Vojska će ubuduće biti tako organizovana (VIDEO)