PISMENO ILI USMENO, SAD JE TO PITANJE: Burno reagovanje kulskih odbornika kojima nije dozvoljeno da odgovore traže na sednici

Z. Rajić

13. 06. 2022. u 08:11

DRUGU sednicu SO Kula u novom sazivu, održanu krajem prošle nedelje, obeležilo je burno reagovanje opozicije, čiji predstavnici nisu dobili priliku da usmeno postave odbornička pitanja.

ПИСМЕНО ИЛИ УСМЕНО, САД ЈЕ ТО ПИТАЊЕ: Бурно реаговање кулских одборника којима није дозвољено да одговоре траже на седници

Zgrada Skupštine opštine Kula, Foto T. T.

Predsednik SO Velibor Milojičić demantuje da je time prekršen Poslovnik o radu SO, a šefovi opozicionih odborničkih grupa nisu prihvatili poziv predsednika opštine Damjana Miljanića da pitanja, koja su ostala bez odgovora na skupštinskoj sednici, postave na sastanku sa njim, pred kamerama.

- Sprečavanjem odbornika da usmeno postave pitanja počinjeno je pravno nasilje nad voljom građana i ukinuta dobra parlamentarna praksa koja je postojala u svim prethodnim sazivima SO. Odbornici su tim aktom postali žrtve najgrublje političke diskriminacije - rekao je Zlatko Ostojić, šef odborničke grupe GG "Kuljani i naš grad - Ujedinjeni za pobedu Kule".

Pored njega, odbornička pitanja na sednici SO želeli su da postave i predstavnici GG "Kritična masa - za pobedu", "Zajednice Srba" i saveza "Suverenisti, Narodna stranka i Ruska stranka". Te četiri opozicione grupacije imaju zajedno 13 od ukupno 37 odbornika u kulskoj skupštini.

Predsednik SO ističe da je postupio u skladu sa Poslovnikom, koji nalaže da se pre početka zasedanja prijavljuju govornici po određenoj tački dnevnog reda, a to se ovog puta nije dogodilo.

POSLOVNIK Velibor Milojičić, Foto T. T.

- Poslovnikom je predviđeno i da se odbornička pitanja postavljaju pismenim putem, a izuzetno usmeno. Pismeno je mnogo bolje, jer odgovor mora da stigne u roku od 30 dana, bez čekanja naredne sednice, koja se nekad održava jednom u tri meseca - naglasio je Milojičić.

Rade Obradović, iz "Kritične mase - za pobedu", kazao je da će se njegova odbornička grupa obratiti struci za tumačenje poslovnika kulske skupštine, a po potrebi zatražiti i ocenu ustavnosti tog akta.

- Jedina vlasna da tumači Poslovnik je ona koja ga je i donela, a to je Skupština opštine - poručio je Milojičić.

Zlatko Ostojić, Foto Privatna arhiva

NE ŽELE ODGOVORE U KABINETU

PREDSEDNIK opštine Damjan Miljanić je rekao da se trudi da prisustvuje sednicama SO, iako ga funkcija na to ne obavezuje. Dodao je da će zamoliti predsednika SO da mu, kao i u prošlom mandatu, omogući da na sednicama odgovara na odbornička pitanja. Opozicija je kategorički odbila da mu postavlja pitanja izvan sednice SO.

- To bi bilo unižavanje odbornika, jer bi stavilo u istu ravan kabinet predsednika opštine i SO - kazao je Ostojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a