IMAO JE ČETIRI GODINE KADA SU GA MUČKI UBILI ALBANCI: Na današnji dan pre 22 godine je ubijen mali Miloš Petrović

D. Z.

28. 05. 2022. u 13:44

DR Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, opomenuo je na svom fejsbuk profilu da je na današnji dan pre 22 godine mučki je ubijen mali Miloš Petrović iz Cernice.

ИМАО ЈЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ КАДА СУ ГА МУЧКИ УБИЛИ АЛБАНЦИ: На данашњи дан пре 22 године је убијен мали Милош Петровић

Foto: Fejsbuk/Petar Petković

- Imao je samo četiri godine kada su albanski ekstremisti pucali na njega dok je kupovao sladoled u centru sela. Danas bi bio momak za ženidbu, da njegov mladi život nije nasilno prekinut. Zajedno sa njim, stradali su i njegov stric Vojin Vasić i Tihomir Trifunović - naveo je Petković na fejsbuku uz pitanje šta je četvorogodišnji Miloš kome bio kriv?

Njegova jedina krivica, po njegovim rečima, bila je to što je Srbin, a njegova mučenička smrt simbol je stradanja svih Srba na prostoru Kosova i Metohije.

- Ni za ovaj zločin do dana današnjeg niko nije odgovarao, ali kao država nikada nećemo zaboraviti malog Miloša niti odustati od traženja pravde. Zato i danas poručujem, da na zaborav nemamo pravo i da Miloševa smrt zaslužuje pravdu kao i svi nevino stradali na prostoru Kosova i Metohije - podvukao je na kraju objave direktor Kancelarije za KiM.,

Miloša Petrovića su ubili albanski teroristi, koje je predvodio Afrim Zećiri, pripadnik tzv. Oslobodilačke Vojske Kosova. Ni on, ni njegovi pomagači, nikada nisu procesuirani.

EULEKS je tada odustao od istrage, jer "nije imao dokaza". Prema informacijama iz dana kad su Srbi ubijeni, rafalna paljba otvorena je na njih dok su sedeli ispred lokalne prodavnice. Pored troje ubijenih, još dve osobe su teško ranjene.

Civina misija UN na tzv Kosovu i KFOR saopstili su tada da je međunarodna policija odmah uhapsila jednog Albanca osumnjičenog da je ubio trojicu kosovskih Srba. Portparoli UNMIK-a i Kfora nisu izneli nikakve druge detalje, osim da međunarodna policija neće prekinuti istragu dok ne otkrije počinioce.

Afrim Zećiri, poznatiji pod nadimkom "Crni bombarder", a kog su Srbi identifikovali kao počinioca napada navodno se tada dobrovoljno predao KFOR-u.

Prethodno je nekoliko puta hapšen zbog provokacija ili napada na srpsko stanovništvo u Cernici. Zećiri je prebačen u zatvor u američkoj bazi Bondstil nedaleko od Uroševca.

Samo dve godine kasnije, u junu 2002, Međunarodno veće Okružnog suda u Gnjilanu izreklo mu je oslobađajuću presudu, iako je za njega prethodno tražena smrtna kazna.

BONUS VIDEO: MALTRETIRAJU I ZASTRAŠUJU SRBE - Ovako specijalci Rosu vršljaju po Štrpcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti