PRIŠTINA DANAS PODNOSI ZAHTEV ZA SE? Zvaničnici lažne države šansu za ula­zak vide u ukrajinskoj krizi

M. STANOJKOVIĆ

12. 05. 2022. u 09:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se uživo iz Brisela na­kon sastanka sa komesarom Evropske unije za proši­renje i susedsku politi­ku Oliverom Varheljijem.

ПРИШТИНА ДАНАС ПОДНОСИ ЗАХТЕВ ЗА СЕ? Званичници лажне државе шансу за ула­зак виде у украјинској кризи

Foto Arhiva

Predsednik je komentari­sao vest da će Priština su­tra podneti zahtev za član­stvo u Savetu Evrope.

- Teško pitanje za nas. Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji celog regiona i na destabi­lizaciji Srbije. Ako oni to urade, onda je jasno da za njih ne postoji ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, ni Rezolucija 1244 i da u pot­punosti ukidaju međunarod­ni pravni poredak. Biće in­teresantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog javnog prava da podrži ne­što tako. Mi ćemo odgovo­riti ozbiljno i odgovorno i snažno štititi svoju zemlju - rekao je predsednik.

- Mi ćemo u skladu sa svojim interesima da dono­simo odluke - rekao je pred­sednik na pitanje novinara o novim pritiscima za uvo­đenje sankcija Rusiji.

Foto: Printscreen/TV Pink

Scenario o zahtevu za članstvo Prištine je naja­vljivan prethodnih dana, a još glasnije posle pozitiv­nih signala, koje su zvanič­nici lažne države dobili iz Berlina.

Na izjavu kancelara Ola­fa Šolca o podršci, juče se pozvao i Jeton Zuljfaj, po­litički savetnik premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Tzv. Kosovo šansu za ula­zak u SE vidi u ukrajinskoj krizi, a posebno posle istu­panja Rusije, jer je Moskva za njih dosad bila prepreka.

Iniciranjem članstva u međunarodnim organiza­cijama, po ko zna koji put, privremene prištinske institucije su prekršile Vašingtonski sporazum, a budući da većina članica SE priznaje nezavisnost Kosova, naša pozicija neće biti nimalo laka.

Saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević ističe da je naša šansa kod država članica koje nisu podržale Kosovo.

Foto: Tanjug/AP photo

- Članice koje su pri­znale nezavisno Kosovo će sigurno jedva čekati da po­drže članstvo. Za odluku je potrebna dvotrećinska većina. Postoji i moguć­nost da se Kosovo primi kao pridruženi član, a to je niži status. Moguće je da će se naći takvo međureše­nje. Ono bi za Srbiju, možda, moglo da bude manje štetno.

Ipak, s druge strane, budući da "svaka članica mora da prihvati princi­pe vladavine prava", kako se navodi u Statutu Saveta Evrope, grubo kršenje ljud­skih prava, koje se svakod­nevno događa na KiM, se zanemaruje:

- Kada se vode rasprave u UN, određene evropske sile, pogotovo Velika Britanija, ignorišu činjenicu da ova državna tvorevina ne poštuje nikakva prava.

Foto: Z.J.M.

Savet za nacionalnu bezbednost

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić u narednih 48 sati sazvaće sed­nicu Saveta za nacionalnu bezbnost, a povodom zahteva koji je Pri­ština spremila za prijem u Savet Evrope. Na toj sednici trebalo bi da se pokrenu svi politički mehanizmi koji su na raspolaganju našoj zemlji kako bi se sprečilo učlanjenje tzv. Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna