VAŽNI RAZGOVORI U BERLINU: Vučić i Kurti sutra odvojeno sa Šolcom

Tanjug

03. 05. 2022. u 11:58

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odvojeno će sutra u Berlinu razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a potom će imati zajednički sastanak sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom koji takođe dolazi u Berlin na poziv nemačkog kancelara.

ВАЖНИ РАЗГОВОРИ У БЕРЛИНУ: Вучић и Курти сутра одвојено са Шолцом

Foto: Društvene mreže

Kako je ranije objavljeno na sajtu nemačke vlade, Šolc će sutra popodne razgovarati sa Kurtijem a uveče sa Vučićem, a povod za sastanke je "dalji razvoj međunarodnog statusa" Srbije, odnosno tzv. Kosova "u pogledu približavanja EU".

Prema najavama iz Brisela, na poziv nemačkog kancelara u Berlin sutra putuje i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji će se prvo sastati sa kancelarom, a potom održati odvojeni neformalni sastanak sa predsednikom Vučićem i Kurtijem.

To će biti prvi susret Vučića i Kurtija od jula prošle godine, kada su su sastali u okviru briselskog dijaloga.

Neformalna večera

Neformalna večera gde će biti prisutni Miroslav Lajčak, Ajlbin Kurti i Aleksandar Vučić trebalo bi da odblokira proces dijaloga, koji je na ledu već skoro godinu dana, ocenjuje Radio slobodna Evropa (RSE) i dodaje da će ključnu ulogu u tome imati nemačka vlada, odnosno kancelar.

Po rečima evropskih diplomata, Šolc će dvema stranama jasno dati do znanja da se očekuje konstruktivna atmosfera tokom večere koja će kao rezultat imati spremnost strana da nastave sa redovnim susretima u Briselu.

"Normalizacija odnosa Srbije i tzv. Kosova je veoma visoko na nemačkoj agendi i sam poziv koji dolazi u trenutku kada je kancelar preplavljen obavezama vezanim za rat u Ukrajini, jeste dokaz koliko je ovo pitanje važno za zvanični Berlin", rekao je za RSE neimenovani evropski diplomata.

On je dodao da je poziv Kurtiju i Vučiću da dođu u Berlin "dokaz spremnosti nemačkog kancelara da se lično angažuje oko tog pitanja".

Diplomate iz država članica EU se nadaju da će se nakon sutrašnje večere stvari pokrenuti i da će biti više spremnosti kod strana da se redovno sastaju u Briselu i pokrenu stvari. Ono na šta se gleda kao na potencijalni signal deblokade, tvrde evropske diplomate, jeste sporazum o energetici i nestalim licima, ali i mogući dogovor o registarskim tablicama.

Prema tim izvorima, dogovori o nestalim licima i energetici su skoro okončani i u pitanju su "jezičke finese" kako bi se strane usaglasile sa tekstom.

Nova runda pregovora o registarskim tablicama, kako je najavio Lajčak, biće održana 13. maja u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima