GLAVNE TEME UKRAJINA I NASTAVAK DIJALOGA: Predsednik Vučić sutra u Berlinu sa nemačkim kancelarom Šolcom

V. N.

03. 05. 2022. u 10:22

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc primiće sutra u Berlinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kojim će razgovarati o aktuelnim temama vezanim za rat u Ukrajini, ekonomskoj situaciji, bilateralnim odnosima, dijalogu sa Prištinom...

ГЛАВНЕ ТЕМЕ УКРАЈИНА И НАСТАВАК ДИЈАЛОГА: Председник Вучић сутра у Берлину са немачким канцеларом Шолцом

Foto Tanjug/AP

Portparol nemačke vlade Volfgang Bihner saopštio je da će Šolc u 17.30 razgovarati sa predsednikom Srbije u zgradi nemačke vlade. Vučiću je ovo prvi susret sa novim nemačkim kancelarom. Inače, prošlog meseca u Beogradu i Prištini boravila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

Kako je saopšteno iz Berlina, Šolc će odvojeno primiti i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Poziv u Berlin dobio je i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji će, prema planu, tokom večeri razgovarati sa Vučićem i Kurtijem. Iz Šolcovog kabineta navode da razgovori imaju za cilj da se podrži dijalog Beograda i Prištine.

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da je teško očekivati bilo kakav pomak u dijalogu Beograda i Prištine, uz ocenu da Lajčaku ne ostaje ništa više nego da "simulira postojanje političkog dijaloga":

- Preko je potrebno suštinsko resetovanje pregovora. Postojala je šansa prošle godine, odnosno posle dolaska na vlast predsednika Bajdena u SAD, a pre odlaska sa vlasti nemačke kancelarke Merkel za tako nešto, ali nije bila iskorišćena.

U GRČKOJ DANAS SA MICOTAKISOM

Vučić će danas boraviti u jednodnevnoj poseti Grčkoj, gde će prisustvovati obeležavanju početka radova na izgradnji LNG terminala u Aleksandrupoliju. On će se sastati sa Kirijakosom Micotakisom, premijerom Grčke, a ceremoniji će prisustvovati i predsednik Saveta Šarl Mišel, premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Kiril Petkov i Dimitar Kovačevski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)