ZORAN MILIVOJEVIĆ NE OČEKUJE SANKCIJE BRISELA: Većina građana Srbije protiv ulaksa u EU zbog Kosova

Tanjug

23. 04. 2022. u 19:11

GLAVNI razlog zašto je većina građana Srbije prvi put glasala protiv ulaska u Evropsku uniju je Kosovo i Metohija.ocenio je danas bivši diplomata Zoran Milivojević i dodao da ne očekuje da će EU uvesti sankcije Srbiji ako ih ne uvede Rusiji.

ЗОРАН МИЛИВОЈЕВИЋ НЕ ОЧЕКУЈЕ САНКЦИЈЕ БРИСЕЛА: Већина грађана Србије против улакса у ЕУ због Косова

Zoran Milivojević / Foto Tanjug

Glavni razlog zašto je većina građana Srbije prvi put glasala protiv ulaska u Evropsku uniju je Kosovo i Metohija.ocenio je danas bivši diplomata Zoran Milivojević i dodao da ne očekuje da će EU uvesti sankcije Srbiji ako ih ne uvede Rusiji.

- Očekivao sam pad raspoloženja nešto ispod 50 odsto, ali ne da je samo 35 odsto građana za ulazak u EU, već ta evropska perspektiva dugo traje bez sadržaja koje osećamo. Mnogo toga je podređeno cilj ulaska Srbije u EU cilj je uvek uslovljen, rekao je Milivojević za TV K1.

On je ocenio da je priznanje Kosova ključni pritisak i da utiče na raspoloženje ljudi. Takođe je potpuno jasno da je to uslov bez kojeg ne možemo da uđemo u EU i da je raspoloženje u Beogradu sve dalje od prihvatanja bilo čega što bi bilo na štetu našeg nacionalnog interesa.

Milivojević je istakao da je kritikovanje našeg odnosa prema Rusiji zbog sukoba u Ukrajini samo jedna od mnogih kritika EU.

- Ne radi se samo o sukobu Rusije i Ukrajine, ima dosta stvari koje se kritikuju, a tiču se unutrašnje politike, kao što su stepen demokratije, izborni rezultati i politika koju vodimo. Često smo pod pritiskom da menjamo domaće i spoljnu politiku, rekao je on.

On je dodao da ako se stvari spore u kontinuitetu i ako se ciljevi ne poklapaju, a daju ustupci, onda to počinje da deluje kontraproduktivno.

On je naveo da, kada je reč o sukobu Rusije i Ukrajine, mi situaciju već koristimo u svoju korist i da je pritisak iz EU zbog njihovih cevi, a ne zbog naših.

- Nismo ni na jednoj strani i ne menjamo svoj stav, nemamo razloga da ga menjamo jer ne učestvujemo u sukobu. Mi jedini u Evropi nismo uveli sankcije Rusiji u punom smislu i pritisci da se to učini neće prestati, istakao je Milivojević.

On je istakao da se Srbija izjasnila pre prvog glasanja u Ujedinjenim nacijama, da je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu iz principijelnih razloga kojih se držimo već 20 godina.

Prema njegovim rečima, budućnost Srbije ne zavisi od njenog odnosa prema ovom sukobu.

- Mislim da nam Evropa neće uvesti sankcije ako ne uvedemo sankcije Rusiji. Uvođenje sankcija Srbiji dovelo bi do ozbiljnih problema u ovom regionu, a u interesu je EU da se ovaj region integriše, a ne da se raspada, rekao je. rekao je Milivojević.

Na pitanje šta bi EU mogla da uskrati Srbiji, on je odgovorio da ne mogu sada da nam otvore klaster, ali ne više od toga.

Interes Evrope je rešavanje situacije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, a to se može desiti samo kod nas“, zaključio je karijerni diplomata.


BONUS VIDEO: MOĆNE ZIDINE GRADA NA BOSFORU ČUVAJU SEĆANjE NA SREDNjOVEKOVNE SRBE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri