VUČIĆ ZA "FAJNENŠL TAJMS": "Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji"

Tanjug

21. 04. 2022. u 14:36

SRBIJA neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog Ukrajine, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Fajnenšl tajms.

ВУЧИЋ ЗА ФАЈНЕНШЛ ТАЈМС: Србија неће угрозити своје националне интересе придруживањем западним санкцијама Русији

Foto: Printscreen

Vučić je naglasio da Srbija neće birati stranu, uprkos pozivu EU zemljama kandidatima za članstvo u Uniji da se usaglase sa pooštravanjem ekonomskih sankcija protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Prema pisanju Fajnenšl tajmsa, Srbija kao kandidat za članstvo u EU dugo ima jake političke, ekonomske i bezbednosne veze sa Rusijom, koja je snabdeva gasom i podržava odbijanje Beograda da prizna nezavisnost svoje „bivše pokrajine (tzv.) Kosovo”.

- Imamo neku vrstu zaštite. Šta zapadne zemlje žele? Da odustanemo od svih nacionalnih interesa samo zato što neko želi nešto za sebe - upitao je Vučić, ukazujući na Ukrajinu i želju Zapada za jedinstvom protiv ruske invazije.

Vučić je ukazao i da ljudi govore o „biranju strana”, ali, kako dodaje, mi imamo samo našu stranu - interese Srbije

Podsetio je da je Srbija bombardovana i sankcionisana od 19 NATO zemalja.

- Nismo uveli sankcije ni protiv koga, jer verujemo da sankcije ništa neće promeniti. Možete da vršite pritisak na Srbiju, ali to je naše mišljenje - rekao je Vučić.

List navodi da izjave Vučića, koji je nedavno osvojio drugi mandat, pokazuju da Beograd želi da zadrži veze sa Rusijom i Kinom, i pored pritisaka iz Brisela.

Fajnenšl tajms podseća i da su lideri EU u više navrata javno izjavljivali da vide Srbiju u budućnosti kao članicu tog saveza, ali su „privatno” izrazili rastuće iritacije zbog veza Beograda sa Moskvom i Pekingom.

List konstatuje da zvaničnici Brisela i država članica strahuju da zauzmu snažniji stav protiv Srbije, jer bi to išlo naruku povećanju uticaja Rusije i Kine.

Rat u Ukrajini, piše FT, naveo je neke u EU da ubrzaju razgovore o članstvu kao način da se Balkan veže za Zapad.

List podseća da je Srbija nedavno kupila kineski protivvazdušni raketni sistem FK3, što je, takođe, pojačalo strah Zapada od rastućeg uticaja Pekinga.

FT navodi i da, dok posedovanje kineskog naoružanja nije protiv pravila EU, ono čini teškim, pa čak i nemogućim da Srbija učestvuje u zajedničkim projektima odbrane EU ili vežbama zbog nekompatibilnosti sistema i zabrinutosti zbog mogućnosti Pekinga da nadzire svako korišćenje te opreme.

- Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici, Srbija je veoma svesna da se od nje kao zemlje kandidata očekuje da se usaglasi sa standardima i politikama EU - prenosi FT stav Evropske komisije.

Vučić je, povodom nedavne kupovine naoružanja koje uključuje i nabavku francuskih aviona i turskih dronova, rekao da je to deo napora očuvanja stabilnosti, pošto su i susedne zemlje kupile naoružanje.

- Mi smo informisali sve naše zapadne partnere, uključujući i SAD 2018. godine, o nabavci kineskog sistema. Sporazum smo zaključili 2019. godine i oni su znali sve o tome - rekao je Vučić za FT.

On je dodao da Srbija još nije dobila isporučen kompletan sistem, kao i da on još nije operabilan.

- To nije za Rusiju, to je za Srbiju - naglasio je Vučić.

Kada je reč o Kosovu, predsednik Srbije je rekao da je potrebno da se reši pitanje statusa Kosova, gde su prošle godine izbile tenzije u vezi sa priznavanjem tablica.

FT navodi i da Srbija tenzije mora da kontroliše i u BiH, koje, kako navodi list, raspiruje lokalni srpski lider Milorad Dodik, a Vučić kaže da je uvek pozivao srpske lidere da odbace secesionističke planove, uključujući i one u vezi sa sopstvenom vojskom.

- Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku i on je to prihvatio. Mir i stabilnost su najvažniji u regionu - poručio je Vučić za ovaj časopis.

Predsednik Srbije kaže i da „mnogi igrači” imaju interes u destabilizaciji Balkana, ali navodi da je on rekao liderima EU da će Srbija pokušati da sačuva mir u regionu.

- Rekao sam im da im garantujem svojim imenom da ćemo učiniti sve da izbegnemo svaku vrstu sukoba u regionu, uključujući BiH, uključujući Kosovo. Imate moje obećanje - rekao je Vučić.

Govoreći o ruskom gasu, kazao je da Beograd nema neposredne alternative za njegovu zamenu, i podsetio da dugoročni ugovor o snabdevanju ističe idućeg meseca, kao i da će Srbija pokušati da potpiše novi ugovor.

- Moramo to učiniti. Pre nego što diverzifikujemo naše izvore za snabdevanje gasom, moramo to učiniti, moramo da preživimo, moramo da živimo - zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)