SINONIM HRABROSTI I OTPORA: Devetog aprila 1999. godine počela bitka na Košarama između vojnika SRJ i daleko nadmoćnijeg neprijatelja

D. Zečević

09. 04. 2022. u 09:18

NA današnji dan, devetog aprila 1999. godine počela je bitka na Košarama između tadašnje Vojske SRJ sa jedne i snagama Nato, odosno pripandicima “UĆK” i Vojskom Albanije sa druge strane.

СИНОНИМ ХРАБРОСТИ И ОТПОРА: Деветог априла 1999. године почела битка на Кошарама између војника СРЈ и далеко надмоћнијег непријатеља

Foto B. Antić

Ova bitka u kojoj su se pripandici Vojske SRJ, uglavnom mladi vojnici borili sa daleko nadmoćnijim neprijateljem i u kojoj su pružali gotovo nadljuski otpor trajala je do 10 juna. Tog devetog aprila, u tri sata u zoru, otpočela je artiljerisjka paljba od strane Vojske Albanije, potpomognute pripadnicima “OVK” i vojnicima NATO (među kojima su bili i dobrovoljci iz više zemalja) na položaje pripadnika Vojske SRJ .Kako su tada izveštavali mediji na albanskoj strani granice bilo je više hiljada naoružanih lica(od dve do deset hiljada), među kojima su pored pripadnika Vojske Albanije i terorista ”UĆK” bili i pripadnicci britanskih specijalnih jedinica, dok je na srpskj strani granice bilo svega oko dve stotine vojnika...

Iako su u popodevnim satima posle besomučnog granatiranja vojnika SRJ, pripadnici ”OVK” u popodevnim satima ušli u karaulu Košare, pripadnici Vosjke SRJ koji su u međuvremenu dobili pojačanje uspeli su u narednom periodu do potpisivanja Kumanovskog sporazuma da spreče proboj neprijatelja na liniji fronta dugoj petnaest kilometara. Iako su pripadnici ”OVK”, albanske vojske potpomognuti pripandicima britankih specijalnih jedinica, nemačkim i drugim dobrovoljcima tokom dvomesečnih borbi svakodnevno pokušavali kopneni proboj praćen bombarodvanjem Nato avijacije to im nije uspelo, zbog čega je bitka na Košarama ostala kao sinonim hrabrosti mladih vojnika tadašnje vojske SRJ sa daleko brojnijim i nadmoćnijim neprijateljem.Iako je prema rapsoloživim podacima u ovim borbama više od stotinu vojnika SRJ (tačnije 108 vojnika) izgubilo živote, prema nezvaičnim navodima na drugoj stranni među pripadnicima “OVK” Vosjke Albanije i vojnicima NATO bilo je daleko više žrtava između 150 i 300, mada je prema nekim navodima taj broj daleko veći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)