SAMO DA NE UBRZAVAJU KOSOVO: Vašington ne posustaje u namerama da sukob na istoku Evrope projektuje na Zapadni Balkan i srpsku pokrajinu

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

09. 03. 2022. u 10:00

POD plaštom sukoba na istoku Evrope i "strahu" da se on ne prelije na Zapadni Balkan, Sjedinjene Američke Države predlažu ubrzanje rešavanja kosovskog pitanja Kosova. Tako je zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar rekao da nas "situacija u kojoj se Ukrajina našla uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini".

САМО ДА НЕ УБРЗАВАЈУ КОСОВО: Вашингтон не посустаје у намерама да сукоб на истоку Европе пројектује на Западни Балкан и српску покрајину

Foto Petar Milošević

Uz njegovu brigu, sinhronizovano, danima, od političara iz Prištine stižu predlozi da lažna država što pre postane deo NATO, jer tzv. Kosovu "preti invazija Srbije poput one koju Rusija sprovodi u Ukrajini", kao i da treba pojačati prisustvo trupa Alijanse u južnoj srpskoj pokrajini.

- Rusiji se ne sme dozvoliti da iskoristi rat koji je sama izabrala kako bi sprečila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Narodima ovog regiona je isuviše dobro poznato koliko je razoran ratni sukob. Vaše privrede su povezane sa Evropom. Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. I vaša budućnost je da budete u Evropi kao punopravne članice EU - poručio je Eskobar, ne pominjući da su u mnoge od sukoba upravo SAD umešale prste, a da mesto u Briselu obećavaju već dve decenije.

Bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović poručio je za "Novosti" da Balkanu ne trebaju tutori.

- Poštujemo izaslanike i predstavnike SAD, ali ne valja im što sebe stavljaju u ulogu supervizora na Balkanu koji jeste usitnjen i razbijen, ali ne svojom krivicom, nego baš krivicom politike dominacije koju SAD sprovodi preko NATO i direktno. Nisu lideri i vlade balkanskih zemalja manje obdareni da ne razumeju šta se dešava u susedstvu, Evropi i svetu. Neke stvari, zato što smo imali sukobe i jer smo na vetrometini, bolje poznajemo i od Amerike. Recimo, iskustvo iz borbe sa terorizmom, protiv separatizma. Velika je mana SAD što Balkan ne cene kao skup nezavisnih zemalja, nego kao poprište za nadmetanje sa drugim silama - Rusijom i Kinom. Neka se SAD manje brinu, otporni smo mi na uticaje i sa zapada i sa drugih strana. Neka oni ništa ne ubrzavaju ni usporavaju, već prepuste događaje prirodnom toku.

Analitičar Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović rekao je za naš list da nema sumnje da u poslednjih 15 dana SAD sprovode diplomatsku i političku ofanzivu nad svim zemljama, da svoju politiku usklade sa njihovom koja podrazumeva potpunu izolaciju Rusije:

- Bajden je od EU napravio svoju koloniju, gde drugačiji narativ nije dozvoljen, čak i vodeće zemlje EU neselektivno i nekritički prihvataju taj narativ čak i na štetu sopstvenih interesa u ekonomskom pogledu. Nema nikakve sumnje da se sličan stav i retorika zahteva od Zapadnog Balkana. Tačno je da je Vašingtonu stalo da se ne otvara novi front na trusnom Balkanu, pa se nadamo da zbog tog projekta SAD neće izvršiti pritisak u punom kapacitetu, ali će ih po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske sigurno biti.

SETILI SE I "PUČA" U CRNOJ GORI

STEJT department često podseća na sve "loše uticaje" Rusije na našem prostoru. Tako su prethodnih dana upozoravali na Moskvu kao destabilizujući faktor, izvor dezinformacija, podsećali da je Rusija dala podršku pokušaju "puča u Crnoj Gori 2016", da podstiče tenzije u BiH...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)