PUTIN DRŽI KONCE U SVOJIM RUKAMA: EU u velikom problemu, a rusofobija je dostigla nenormalne razmere

Novosti online

08. 03. 2022. u 09:49

GLAVNI i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić i urednik ekonomske rubrike Dušan Stojaković govorili su za jutarnji program TV Pink o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i ekonomskoj krizi koju izazivaju sankcije Rusiji.

ПУТИН ДРЖИ КОНЦЕ У СВОЈИМ РУКАМА: ЕУ у великом проблему, а русофобија је достигла ненормалне размере

Foto: Printskrin TV Pink

- Ako su od nas su kao uslov za prekid rata tražili da im damo Kosovo i Metohiju, zašto bi onda ruski uslovi bili neprihvatljivi za ukrajinsku stranu? Ukrajina faktički ne kontroliše Krim, Donjeck i Lugansk - rekao je Milorad Vučelić. Vučelić je podsetio na multikulturalnost u Rusiji i na činjenici da Čečeni danas žive u miru sa Rusima.

Foto: Printskrin TV Pink

Dušan Stojaković smatra da, ukoliko se ovakva situacija nastavi, preti ekonomska katastrofa svetu, a to bi se odrazilo i na srpsku ekonomiju.

On podseća da se Rusija 2014. godine suočila sa snažnim zapadnim sankcijama i da je to bila prekretnica u odnosu zapada i Rusije.

- EU je odlučila da napravi sebi alternativu, ali nisu uradili ništa - rekao je Stojaković i objasnio koliko je EU zavisna od ruskog gasa i ruske nafte.

Kada bi danas EU odlučila da se reši zavisnosti od ruskih energenata, trebalo bi joj 10 godina da to postigne, objasnio je Stojaković.

- Rusija je uspela da delimičnu zavisnost od uvoza sa zapada nadoknadi svojom privredom. Nije uspela sve da uradi. Još postoje visoke tehnologije od kojih zavisi, ali je spremnija za kataklizmični scenario u smislu zatvaranja gasa - rekao je Stojaković.

Foto: Printskrin TV Pink

Vučelić je upozorio na antirusku histeriju koja postoji i da postoji opasnost da neki politički faktori na Zapadu ne vide svet sa Rusima, pa ni sa Srbima. Nemoguće je isključiti Rusiju iz svetske civilizacije, objasnio je glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

On je podsetio na svedočanstvo jednog ruskog komandanta iz Drugog svetskog rata, kome je saopšteno da mu je rođeni brat poginuo, a onda je ušao u podrum u kom su bili nacisti i rekao da će se "sa njima morati živeti u istom svetu".

Državna politika Aleksandra Vučića jeste odgovorna i diplomatska, ali predsednik oseća "puls naroda", smatra Vučelić.

- Ne možete donositi odgovorne odluke, a da ne osećate "puls naroda". Politika Srbije je u dosluhu sa narodom - rekao je on.

Foto: Printskrin TV Pink

Rusofobija je dostigla nenormalne razmere, objašnjava Vučelić.

- Švajcarska, koja je sve vreme čuvala nacističke pare, blokira pare Rusa. Traže od svih ruskih sportista da se izjasne, a sportske asocijacije su se pokazale kao politizovane institucije i uvode sankcije sportistima. Čuo sam da je jedan moj prijatelj pesnik upozorio da bi za nas fatalno bilo da Džo Bajden pobrka Čečene i Čačane, kad je već rekao da je "Putin izvršio invaziju na Rusiju" - rekao je glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

Stojaković je objasnio da političari moraju da vode računa o narodu i da je izbeglištvo velika trauma za svakog čoveka. Takođe, upozorava da postoji opasnost da civili budu korišćeni kao "živi štit", a humanitarni koridori u Ukrajini su prazni.

Vučelić kaže da se na zapadu licemerno vrši selekcija žrtava.

- Licemerno je samo plakati nad žrtavama samo jedne strane. Zapad je odgovoran za pljačku Ukrajine - izjavio je Vučelić.

Ne može se osporiti državna politika i ekonomski razvoj Srbije, smatra glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti". On je osudio i politikanstvo dela opozicije i objasnio da takva opozicija deluje protiv sebe same.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju" i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati