RAT U UKRAJINI: Cilj SAD je strateški poraz Putina; Uništeno 123 PVO sistema, skoro 900 tenova, 95 VBR, 339 topova (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 03. 2022. u 07:37 >> 01:47

TRINAESTI dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Циљ САД је стратешки пораз Путина; Уништено 123 ПВО система, скоро 900 тенова, 95 ВБР, 339 топова (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Tramp: SAD prepuštene sebi, EU neće sankcije na energente


Bivši američki predsednik Donald Tramp smatra da Evropa „koristi“ SAD po pitanju zabrane uvoza energenata iz Rusije.
-Upravo je potvrđeno da većina evropskih zemalja neće slediti SAD u bojkotu ruske nafte i gasa. Kao uvek, SAD su prepušteni sebi, i Evropa to koristi sve dok ih štitimo, dok čitamo lažne vesti da su svi zajedno pratili (predsednika SAD Džozefa) Bajdena u borbi protiv Rusije, naveo se u saopštenju Trampa.
 

Nuland: Cilj Amerike je poraz Putina

Zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland izjavila je da je konačni cilj SAD u Ukrajini – „strateški poraz“ predsednika Rusije Vladimira Putina.

Vojska SAD o predaji poljskih aviona Ukrajini

Pentagon: Potencijalna predaja poljskih aviona Ukrajini je lična stvar Varšave, ali korišćenje aerodroma NATO-a u tu svrhu ne izgleda pametno

Foto: N. Fifić

Privremeno ograničenje na isplate u devizama

Banka Rusije uvodi privremene mere ograničenja za operacije sa gotovinom, saopšteno je danas iz ove institucije.

-Banka Rusije od 9. marta do 9. septembra 2022. godine uvodi poseban postupak za izdavanje sredstava iz deviznih depozita ili sa računa građana. Sva sredstva klijenata na deviznim računima odnosno

depoziti će se čuvati i obračunavati u valuti depozita. Klijenti

mogu podizati do 10.000 dolara u gotovini, a ostatak u rubljama

po tržišnom kursu na dan isplate, navodi se u obrazloženju Banke Rusije, prenosio TASS.

Ruske snage razaraju ukrajinsku vojsku

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je danas da je ruska vojska od početka operacije demilitarizacije Ukrajine uništila 2.581 objekata vojne infrastrukture.

Među njima je 30 komandnih mesta i komunikacionih centara Oružanih snaga Ukrajine, 123 protivavionska raketna sistema PVO S-300, "buk M-1" i "osa”, kao i 81 radarska stanica, saopštio je Konašenkov.

Naveo je da je uništeno i 897 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 95 višecevnih bacača raketa, 339 jedinica oruđa poljske artiljerije i minobacača, 662 primerka specijalnih vojnih vozila, kao i 84 bespilotne letelice, prenosi Sputnjik.

Saopšteno je i da su bombarderi i jurišni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije danas uništili 32 vojna objekta u Ukrajini. Među njima su četiri komandna mesta, tri radarske stanice, dva skladišta goriva i 23 rejona sa naoružanjem i vojnom tehnikom.

Foto AP

Zelenski poziva na pregovore

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom večerašnjem obraćanju naciji pozvao je na pregovore kako bi se rešila sitiacija u Ukrajini.

„Treba rat završavati, treba sesti za pregovarački sto i voditi pošten i sadržajan razgovor u interesu ljudi“, rekao je Zelenski.
 

Britanija se vratila "pirateriji"

Britanske vlasti su dobile mogućnost da zadrže svaki ruski avion koji uđe u vazdušni prostor kraljevine, saopštio je ministar transporta Velike Britanije Grant Šeps.

-Proglasio sam krivičnim delom ulazak svakog ruskog aviona u prostor Velike Britanije, sada Vlada njenog veličanstva može da zadrži te avione, napisao je ministar na Tviteru.
 

Foto Tanjug/AP

Rusija sutra otvara humanitarne koridore

Ruske snage će prekinuti vatru u sredu u 8 sati po srednjeevropskom vremenu i spremne su da obezbede humanitarne koridore kako bi ljudi mogli da napuste Kijev i još četiri grada, izvestila je u utorak novinska agencija Tass, pozivajući se na visokog ruskog zvaničnika.

Informacije o koridorima iz Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkova i Mariupolja biće prosleđene potpredsednici ukrajinske vlade Irini Vereščuk, dodao je zvaničnik.

 

Pentagon: Novi ruski konvoj ide ka Kijevu

Sjedinjene Američke Države saopštile su u utorak da novi ruski konvoj kreće sa severoistoka ka Kijevu, dok onaj koji se približava ukrajinskoj prestonici sa severa stoji već nekoliko dana.

„Želim da vam skrenem pažnju na činjenicu da oni počinju da pokušavaju da napreduju ka Kijevu sa severoistoka“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Ministarstva odbrane. „Procenjujemo da su udaljeni oko 60 kilometara od grada“, precizirao je on, ali nije mogao da kaže koliko je vozila u koloni.

 

 

Putin potpisao dekret o primeni specijalnih ekonomskih mera

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o primeni specijalnih ekonomskih mera u oblasti spoljne ekonomske delatnosti kao odgovor na sankcije Zapada, kako bi se osigurala bezbednost države.

Ruski predsednik je naložio da se do 31. decembra uvede zabrana izvoza i uvoza iz Rusije proizvoda i sirovina čiji će spisak utvrditi Vlada, prenosi Sputnjik.

Vlada ima dva dana da utvrdi taj spisak.

Mere se uvode kao odgovor na sankcije Zapada prema Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.

 

Ruske snage izolovale Marijupolj

Visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane izjavio je da su ruske snage izolovale ukrajinski grad Marijupolj.

Kako je naveo, grad na jugu Ukrajine sada je "izolovala" ruska vojska, iako još bombarduju grad i nisu u Marijupolju "na bilo koji značajniji način", prenosi Si-En-En.

Si-En-En je ranije izvestio da su stanovnicima Marijupolja danima isključeni voda i struja.

Prema rečima zvaničnika, Sjedinjene Američke Države takođe smatraju da ruske snage još nisu ušle u Nikolajev, ključni grad koji bi mogao da se koristi kao deo koordinisanog napada na Odesu.


Takođe, kako je ocenio zvaničnik, ruske snage i dalje pokušavaju da napreduju ka Harkovu i Černihovu, ali se suočavaju sa otporom Ukrajine.

Ruske snage se pregrupišu, oklopna grupa rasturila odred Ukrajinaca

Oružane snage Rusije prikupljaju pojačanje u Brovarima i vode borbe na severnoj periferiji naselja na istočnoj periferiji Kijeva.

Ruska oprema primećena je u Ševčenku, Bogdanovki i Bolšoj Dimerki. U Rudnu je oklopna grupa Oružanih snaga RF rasturila odred teritorijalne odbrane.

Zaobilazeći Brove autoputem E95, Oružane snage RF su se uključile u bitku kod zgrade fabrike Porošinka i vodenog parka Terminal na severnoj periferiji naselja.

Izlazak civila blokiran, snajperisti pucaju na ljude 

Prema najnovijim informacijama sa terena, ukrajinski nacionalisti blokirali su izlazak civila iz Mariupolja, prenose Izvestja.

Prema rečima novinara, put od Vinogradnojea, odakle se evakuiše stanovništvo, blokiran je kamionima i automobilima. Izbeglice ne mogu da grad napuste automobilima, već samo peške. U susret im dolaze borci Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR).

Kako je sa terena preneo novinar ruske agencije, snajperisti pucaju na izbeglice.

Foto: Profimedia

Donete nove socijalne i ekonomske mere za građane Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o paketu socijalnih i ekonomskih mera za podršku građanima i privredi u uslovima sankcija.

Dokument, koji je objavljen na zvaničnom državnom sajtu o zakonima, ima za cilj da zaštiti nacionalne interese Rusije od neprijateljskih akcija stranih zemalja i međunarodnih organizacija, prenosi Tas s.

U njemu su definisani mehanizmi za pružanje podrške privrednom sektoru, uključujući pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola i licenci kojima se reguliše režim nabavke robe, usluga i rada za potrebe države i lokalnih samouprava.

Predsednik SAD odlučio da zabrani uvoz nafte iz Rusije

Predsednik Amerike Džo Bajden odlučio je da zabrani uvoz ruske nafte, pooštravajući udar na rusku ekonomiju zbog njene invazije na Ukrajinu, potvrdio je dobroobavešteni izvor, prenosi agencija AP.

Ovaj potez je usledio nakon molbi ukrajinskog predsednika Volodmira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što je bio, kako se navodi, očigledan propust masovnih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

Kijev odobrio samo jednu rutu za evakuaciju

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da je Kijev odobrio samo jednu rutu za evakuaciju stanovništva od 10 koje je prredložila Rusija.

Kako je rekao na konferenciji za novinare načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev, ukrajinska strana je potvrdila samo rutu od grada Sumi preko Poltave dalje do granice sa Poljskom, prenosi Interfaks.

Si Điping upozorio Makrona i Šolca: "Svetska ekonomija već trpi!"

Šef kineske države Si Đinping danas je, tokom video samita sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kritikovao sankcije protiv Moskve, uvedene zbog ruske intervencije u Ukrajini, uz ocenu da je takav potez "štetan za sve strane".

Si Điping je izrazio "uznemirenost i duboki bol" zbog vojne intervencije u Ukrajini i pozvao sukobljene strane da pokrenu mirovne razgovore, u kojima je Peking spreman da učestvuje.

-Želimo da zajedno nastojimo da se smanje negativni efekti krize. Što se tiče uticaja sankcija na globalne finansije, energetske izvore, saobraćaj, stabilnost lanca snabdevanja, u smislu svetske ekonomije već opterećene pandemijom virusa korona, one su štetne za sve strane- poručio je šef kineske države.

Četvrta runda pregovora biti održana što je pre moguće

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom izneo stav Moskve o sukobu u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, Lavrov je izložio principijelan stav Rusije u vezi sa uzrocima i ciljevima specijalne vojne operacije koja se sprovodi u Ukrajini, a u vezi sa zabrinutošću koju je kardinal Parolin izrazio zbog situacije u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Dodaje se da su obe strane izrazile nadu da će četvrta runda pregovora između Moskve i Kijeva biti održana što je pre moguće kako bi se - tražio dogovor za ključne probleme koji su u osnovi krize i kako bi se kriza rešila, a neprijateljstva zaustavila.

Foto: Profimedia

Moramo da završimo ovaj konflikt, a ne da ga proširimo

Pošto je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je Ukrajina odustala o priključivanju NATO-u oglasio se i Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Situacija u Ukrajini može da izmakne kontroli - poručio je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg - Putin nastavlja i posledice njegovih akcija su devastirajuće. Više civila je ubijeno i ranjeno, a dva miliona ljudi je napustilo Ukrajinu. Ovo je najbrže rastuća bezbednosna kriza u Evropi od Drugog svetskog rata, rekao je on.

Dodao je da ima više pouzdanih informacija o gađanju civila koji pokušavaju da napuste Ukrajinu.

- Gađanje civila je ratni zločin i totalno je neprihvatljivo. Moraju da se prave humanitarni koridori koji se poštuju, rekao je Stoltenberg. Rekli smo da će Putin platiti cenu za agresiju na Ukrajinu, a ta cena se već plaća. Žrtve koje vidimo u Ukrajini su strašne i utiču na sve nas i imamo odgovornost da osiguramo da konflikt ne eskalira, rekao je Stoltenber

Prema njegovim rečima, eskalacija sukoba bi bila još više destruktivna i smrtonosna.

Taker Karlson o ratu Rusije i SAD

Američki voditelj Taker Karlson oštro je kritikovao izjavu američkog državnog sekretara Tonija Blinkena, koji je rekao da zemlje članice NATO imaju „zeleno svetlo” da šalju borbene avione u Ukrajinu.

- Ono što gledamo je početak rata između Sjedinjenih Država i Rusije. Ako vam to zvuči neprijatno, kako biste to drugačije nazvali? Sada možete podržati sve što je Toni Blinken upravo rekao. Možda to podržavate, ali nemojte da se lagažemo o tome šta se dešava. Budimo iskreni i bistrih očiju koliko možemo, pogotovo sada, jer je to važno. Bajdenova administracija se upravo silom ubacila usred vrućeg rata između dve strane sile. To znači da su Sjedinjene Države sada aktivni učesnik u ratu. Mi smo u ratu sa Rusijom. Da li je taj rat zvanično objavljen ili ne, da li je Kongres odobrio taj rat ili ne, sve je to nebitno. Taj rat se dešava upravo sada dok mi gledamo - rekao je Taker Karlson u svojoj emisiji na Foks njuzu.

Ukrajina i odustanak od NATO

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, otkrio je uslove pod kojima će Kijev razgovarati o pitanjima odustajanja od članstva u NATO.

Prema rečima Podoljaka, potrebne su bezbednosne garancije.

Šešelj: Za desetak dana će sve biti gotovo

Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je za "Novosti" da je Ukrajini perspektiva u prijateljstvu sa Rusijom.

- Očigledno je da je Vladimir Zelenski shvatio da je NATO spreman da se protiv Rusa bori do poslednjeg Ukrajinca, da su Ukrajinci zloupotrebljeni kao sredstvo protiv Rusije i sada pokušava da nađe neku rezervnu varijantu. Zelenski je svestan da bi morao da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska, a mora priznati i da su Krim i Sevastopolj sastavni deo Rusije i donošenje odluke, ustavnog karaktera da Ukrajina nikad neće postati članica NATO - izjavio je Vojislav Šešelj.

Predsednik SRS prokomentarisao je i činjenicu da je ambasada SAD u Ukrajini upozorila građane SAD koji pokušavaju da pobegnu da se uslovi na svakom graničnom prelazu mogu vrlo brzo promeniti, a sa druge strane brojni zapadni mediji šire lažne vesti o "neuspehu ruske vojne operacije u Ukrajini".

- Očigledno je da Amerikanci obmanjuju celokupnu svetsku javnost o pravom stanju stvari. Rusi napreduju, Rusi ostvaruju ciljeve svoje intervencije i mislim da će ta intervencija za desetak dana biti završena pobedom Rusije - rekao je Šešelj.

Zelenski: Gubim interesovanje za Alijansu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je izgubio interesovanje za pitanje ulaska Ukrajine u NATO.

- Kada je reč o NATO, izgubio sam interesovanje za to pitanje jer smo shvatili da NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu. Alijansa se plaši kontradiktornih stvari i sukoba sa Ruskom Federacijom - naveo je Zelenski.

Zelenski o priznanju Krima i Donbasa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, na pitanje mogućnosti priznanja Krima i republika Donbasa, izjavio je da postoji mogućnost da se o tome razgovara i da se pronađe kompromis o tome kako će ljudi nastaviti tamo da žive.

Zelenski: Neću otići iz Kijeva

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se građanima iz glavnog grada te države i tvrdi da neće otići iz Kijeva.

 

Amerika se obratila svojim građanima koji beže iz Ukrajine

Američka ambasada u Ukrajini saopštila je jutros da je bezbednosna situacija u celoj Ukrajini i dalje nepredvidiva, upozoravajući građane SAD koji pokušavaju da pobegnu da se uslovi na svakoj granici mogu vrlo brzo promeniti.

Kina o biološkim laboratorijama u Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini dezinformacijom i provokacijom.

Oglasio se Viktor Janukovič

Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič apelovao je na Vladimira Zelenskog da postigne mir sa Rusijom.

- Ja dobro razumem da imate mnogo "savetnika", ali lično ste dužni da po svaku cenu zaustavite krvoproliće i postignete mirovni sporazum. To se od vas očekuje u Ukrajini, Donbasu i Rusiji. Ukrajinski narod i vaši partneri na Zapadu biće vam zahvalni - navodi se u saopštenju RIA Novosti od 8. marta.

Pentagon: Putin rasporedio skoro ceo kontingent od više od 150.000 vojnika u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin do sada je rasporedio skoro ceo kontingent od više od 150.000 vojnika u Ukrajini.

Pomoć Ukrajini

Svetska banka je saopštila da je odobrila paket zajmova i bespovratnih sredstava za Ukrajinu u iznosu od 723 miliona dolara, u trenutku kada se ova zemlja bori protiv ruske invazije.

Paket koji je u ponedeljak odobrio izvršnog odboro uključuje dodatnih 350 miliona dolara na prethodni kredit Svetske banke, uvećan za još oko 139 miliona dolara kroz garancije Holandije i Švedske, navodi banka u saopštenju, prenosi Rojters.

U ovaj iznos ulazi i 134 miliona dolara grantova iz Britanije, Danske, Letonije, Litvanije i Islanda kao deo povereničkog fonda koji će nastaviti da prima donacije u ime Ukrajine, dok je Japan obezbedio paralelno finansiranje od 100 miliona dolara. 

Portparol Svetske banke izjavio je da se očekuje da će sredstva biti prebačena vladi Ukrajine u narednih nekoliko dana.

Saopšteno je da će podrška kroz „brzu isplatu“ pomoći ukrajinskoj vladi da pruža vitalne usluge, plaća bolničke radnike, finansira penzije i nastavi socijalne programe. 

- Organizacija Svetske banke preduzima brze akcije kako bi podržala Ukrajinu i njen narod u suočavanju sa nasiljem i ekstremnim poremećajima izazvanim ruskom invazijom - poručio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas u saopštenju.

Banka je navela da nastavlja da radi na još jednom paketu podrške Ukrajini vrednom tri milijarde dolara u narednim mesecima i dodatnoj podršci za susedne zemlje koje primaju ukrajinske izbeglice, čiji broj trenutno premašuje 1,7 miliona, uglavnom žena, dece i starih osoba.

Amerika zapretila Kini

Odluka Kine da se ne pridruži antiruskim sankcijama mogla bi da dovede do koraka odmazde SAD, saopštila je Bela kuća.

Granatiran Donjeck

U ukrajinskom granatiranju Donjecka oštećen je gasovod u Kujbiševskom okrugu, saopštio je šef gradske administracije Aleksej Kulemzin.

Prema njegovim rečima, zbog oštećenja gasovoda, 250 potrošača ostalo je bez snabdevanja gasom, preneo je sinoć Sputnjik.

- Zbog artiljerijskog granatiranja ukrajinskih militanata, oštećen je gasovod u Kujbiševskom okrugu duž Slepnjeve ulice. Bez snabdevanja gasom ostalo je 250 potrošača - naveo je Kulemzin u poruci na svom Telegram kanalu.

Više od dva miliona ljudi traži od Rusije evakuaciju

Više od dva miliona ljudi do sada je zatražilo od Rusije evakuaciju, saopštio je danas Međuresorni koordinacioni štab za humanitarnu pomoć u Ukrajini.

- Zbog kontinuiranih apela stranih ambasada, kao i brojnih direktnih zahteva ukrajinskih građana za evakuaciju iz gotovo svih naseljenih mesta (samo od 5. do 7. marta, više od 2 miliona (2.000.417) ovih zahteva registrovano je od strane zvanične agencije Ruske Federacije i Ruskog međuresornog koordinacionog štaba za humanitarnu pomoć u Ukrajini), Rusija je spremna da pripremi i sprovede humanitarnu operaciju - navodi se u saopštenju štaba, prenosi TAS S.

Kako je saopšteno iz štaba, ruske oružane snage spremne su da preduzmu humanitarne korake za evakuaciju civilnog stanovništva sa teritorije Ukrajine, kao i za stvaranje pristojnih uslova za smeštaj svih izbeglica u Rusiji, uprkos neodgovornom odnosu Ukrajine prema životima civila, državljana Ruske Federacije.

U saopštenju se napominje da uspešnost ove akcije zavisi samo od ukrajinske strane.

- Zbog nesposobnosti ukrajinske strane da obezbedi funkcionisanje humanitarnih koridora, situacija u velikom broju naseljenih mesta na gotovo čitavoj teritoriji Ukrajine, pre svega u velikim gradovima kao što su Kijev, Černigov, Sumi, Harkov i Mariupolj, brzo se pogoršava i dobija razmere humanitarne katastrofe - saopštio je ruski štab, navodi TAS S.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju" i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

RUSKI TENKOVI SVE BLIŽE KIJEVU: Putinova armija napreduje ka glavnom gradu Ukrajine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri