SLEDI BLOKIRANJE KLASTERA? Diplomata Zoran Milivojević o rezoluciji EP koja sadrži i “packe” Srbiji zbog odnosa sa Rusijom

S. VIDAČKOVIĆ

01. 03. 2022. u 21:02

U JEKU rasprave o sukobu Moskve i Kijeva, Evropska unija "lupa packe" - Beogradu. U Rezoluciji o, kako su naveli, ruskoj agresiji protiv Ukrajine, koju su usvojili evroposlanici, pominju se posledice neusklađivanja Srbije sa sankcijama koje je Brisel uveo najvećoj zemlji sveta i "žaljenje" zbog aktuelnog stava naše države.

СЛЕДИ БЛОКИРАЊЕ КЛАСТЕРА? Дипломата Зоран Миливојевић о резолуцији ЕП која садржи и “пацке” Србији због односа са Русијом

Zoran Milivojević / Foto Tanjug

Ovaj dokument sadrži najstrože osude "vojne agresije Rusije", podršku Ukrajini i poziv EU da pojača sankcije protiv Moskve, ali i paragraf koji se odnosi na Srbiju.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je EU sada voljna da neposredni geopolitički interes sukoba Rusije i Ukrajine prenese i na Srbiju kroz razne pritiske:

- To ne utiče značajno na naš proces pristupanja EU, naša obaveza usklađivanja u vezi je sa pristupnim ugovorom. Onog momenta kada se potpiše ugovor, mi treba da se uskladimo. Jedino je moguće da zemlje članice zaustave otvaranje klastera za vreme sadašnjeg francuskog predsedavanja EU. Na ovaj način bi kaznili Srbiju zbog njenog trenutnog stava. Takođe, ova rezolucija EP mogla bi da bude motiv državama članicama da se našoj zemlji ne otvore sledeća poglavlja koja očekujemo.

Pomenutom rezolucijom u 46 paragrafa EU "najoštrije osuđuje nelegalnu, ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju i invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, kao i učešće Belorusije u ovoj agresiji".

PITANjE KOSOVA JE KLjUČNO

U SUŠTINI, stav Srbije prema Rusiji i Ukrajini ne može da utiče mnogo na naš put u EU, jer to najviše zavisi od Kosova, odnosno od priznavanja nezavisnosti. To je ključna stvar u temi pritisaka na Srbiju, pa i ova priča da Kosovo uđe u NATO je presija da konačno prelomimo stvar - ističe diplomata Milivojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)