NE NAPUŠTAJTE NAS, BUDITE EVROPLJANI: Ukrajinski predsednik Zelenski obratio se Evropskom parlamentu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

01. 03. 2022. u 20:31

NE napuštajte nas, ne ostavljajte nas, potvrdite da ste Evropljani. Tim rečima, između ostalog, obratio se u utorak poslanicima Evropskog parlamenta predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, video-linkom iz Kijeva. Njegovo obraćanje, koje su u Briselu okarakterisali kao istorijsko, trajalo je desetak minuta i bilo je obojeno jakim emocijama. Mnogi poslanici nosili su majice u žuto-plavim bojama Ukrajine.

НЕ НАПУШТАЈТЕ НАС, БУДИТЕ ЕВРОПЉАНИ: Украјински председник Зеленски обратио се Европском парламенту

Foto EPA

- Borimo se za naša prava, naš život i opstanak Ukrajine. Jaki smo, mi smo Ukrajinci - rekao je između ostalog Zelenski, čije su pojavljivanje na ekranu i govor izazvali višeminutni stojeći aplauz poslanika i najviših evropskih zvaničnika, među kojima su bili predsednici Evropskog saveta Šarl Mišel, EK Ursula fon der Lajen, EP Roberta Macola i šef diplomatije Đozep Borelj.

U tamnozelenoj majici, Zelenski se zahvalio na dobijenoj podršci i zatražio prijem Ukrajine u EU, a svoje obraćanje završio stisnutom pesnicom, osmehom i rečima "slava Ukrajini". Ovaj pozdrav, na ukrajinskom, izgovorili su kasnije i mnogi evropski poslanici koji su se obratili za govornicom, najoštrije osuđujući invaziju Rusije i izražavajući dobrodošlicu kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU.

Ipak, jasno je da je ovaj čin kandidovanja ima pre svega jak simboličan značaj, a da će do eventualnog prijema proteći još mnogo godina.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je invaziju Rusije ocenio kao "geopolitički terorizam", dok je predsednica EK Ursula fon der Lajen dešavanja u Ukrajini nazvala agresijom bez presedana. Poručila je i da EU više ne sme da zavisi od ruskog gasa i da treba razviti alternativne izvore energije, naglasivši da će to dodatno koštati Evropu.

- Ali, sloboda nema cenu - rekla je ona i pružila ruku "Rusiji drugačijoj od Putina".

- Trenutak invazije Rusije na Ukrajinu i preuzimanje odgovornosti EU za postojeće izazove, trenutak je rađanja geopolitičke Evrope - poručio je, između ostalog, evropski šef diplomatije Đozep Borelj.

Istovremeno, svejednako osuđujući akt Rusije, bilo je i onih poslanika koji su ukazivali na širu sliku.

- NATO, vojna alijansa, naslednica Hladnog rata, nije rešenje. Međunarodni mirovni sudija nije NATO, to je UN. Prostor za razgovor o bezbednosti na kontinentu nije NATO, nego OEBS - poručila je francuska levičarka Manon Obri, praćena zvižducima iz sale.

Slično je, s negodovanjima, dočekan i slovački poslanik Milan Uhrik, koji je postavio pitanje:

- Gde su bile međunarodne sankcije kada su SAD ubile dvesta hiljada civila u Iraku pod pretekstom postojanja oružja za masovno uništavanje? Gde su bile vaše rezolucije dok su SAD, kršeći međunarodno pravo, bacale bombe na Jugoslaviju, Irak, Siriju? Gde je bila Evropa kada su ukrajinski plaćenici ubijali decu u Donbasu i civile u Odesi? Svi ratovi su loši. Ne samo oni koje vodi Ruska Federacija, već i ratovi koje vode SAD. Ovaj rat u Ukrajini je strašan i treba ga okončati. Ali, kakva je to hipokrizija ignorisati određene ratove, kao što su to činile neke kolege, samo zato što su ih vodili Amerikanci.

U sličnom tonu obratio se i francuski poslanik Žordan Bardela, koji trenutno vodi stranku predsedničke kandidatkinje Marin le Pen.

- Podržavanjem natoizacije Evrope poslednjih godina stavljamo se uz SAD. Naši lideri su propustili priliku da stvore odnose ravnoteže s Rusijom. Ne koristimo u Evropi metode koje drugde osuđujemo. Nije u praksi i vrednostima zrelih demokratija, kao što je naša, da se zatvaraju mediji, koliko god oni bili antene stranih uticaja.

PICULA NAPAO SRBIJU

U DEBATI koja se povela u EP, svi poslanici su jedinstveno osudili invaziju Rusije na Ukrajinu, a hrvatski poslanik Tonino Picula iskoristio je ovu priliku da napadne Srbiju.

- Ovaj rat izaziva i sećanja na ratnu agresiju na moju zemlju, Hrvatsku, pre 30 godina. Napadi na dečje bolnice, civilne objekte, rušenje gradova, mnogo izbeglica. Putin mora, kao i Milošević, da odgovara za svoje postupke pred sudom za ratne zločine - poručio je hrvatski evroposlanik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024