NOVI NEPRIJATELJSKI AKT PREMA MOSKVI: Evropski parlament usvojio rezoluciju protiv "agresije Rusije na Ukrajinu"

Novosti online

01. 03. 2022. u 17:38 >> 17:42

EVROPSKI parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ”nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu”.

НОВИ НЕПРИЈАТЕЉСКИ АКТ ПРЕМА МОСКВИ: Европски парламент усвојио резолуцију против агресије Русије на Украјину

Foto AP

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde evra” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Evroparlamentarci skreću pažnju i na ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazuju na posledice "neusklađivanja Srbije sa snakcijama EU".

- Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članstvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU spoljnom i bezbednosnom politikom - navodi se u tekstu.

Evropski parlament kaže da sa velikom zabrinutošću primećuje ”konstatne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i meša se u njihove demokratske procese”.

- Osuđujemo one koji su izrazili svoju podršku Ruskoj Federaciji nakon agresije na Ukrajinu i pohvaljujemo podršku onih sa Zapadnog Balkana koji su evroatlantski saveznici - navodi se u Rezoluciji.

Evropski parlament od Ruske Federacije ”zahteva trenutni prekid svih vojnih aktivnosti u Ukrajini i povlačnjenje vojnih i paravojnih snaga i vojne opreme” sa teritorije Ukrajine.

Istovremeno se pruža ”nepodeljena solidarnost sa ukrajinskom narodom” i poziva na ”nastavak diplomatskih napora u cilju zaustavljanja ruske agresije” i pronalazak ”mirnog rešenja uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Zemlje članice EU se pozivaju na dalju hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini, ali i na proširenje sankcije protiv Moskve, ukljucujući i zabranu uvoza ruskog gasa i nafte u EU.

Evropski parlament istovremeno upozorava clanice EU da prihvate činjenicu da će stroge sankcije prema Rusiji imati neizbežne negativne efekte na njihovu ekonomsku istuaciju.

Evropski parlament poziva EU da pripremi paket od ”više milijardi evra za oporavak Ukrajine i rekonstrukciju razorene infrastrukture, kao i da se krene u proces odobravanja kandidatskog satusa Ukrajini za članstvo u EU.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju političke ocene i smernice EU.

UKRAJINSKA VOJSKA ISPALILA RAKETU NA RUSIJU: Otkriveno da li ima povređenih

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)

AMERIKANCI ODLUČILI: Povlače 1.000 vojnika iz ove zemlje