SRBIMA BEZBEDNOST SAMO U ZSO: U Briselu nova runda dijaloga o KiM, Petković izneo ključnu poruku Beograda

V. N.

22. 02. 2022. u 20:48

FORMIRANjE Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena pre skoro devet godina, od ključne je važnosti za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Da je ZSO neophodna pokazuje i sve više incidenata i napada na naše sunarodnike.

СРБИМА БЕЗБЕДНОСТ САМО У ЗСО: У Бриселу нова рунда дијалога о КиМ, Петковић изнео кључну поруку Београда

Petar Petković i Miroslav Lajčak / Foto Tanjug

Tu ključnu poruku Beograda izneo je u utorak direktor kancelarije za KiM Petar Petković, koji je predvodio našu delegaciju u Briselu na sastanku sa posrednikom EU u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Na dnevnom redu sastanka sa evropskim posrednicima tema je bila i energetika, a naši predstavnici insistirali su na tome da srpske kompanije, u skladu sa sporazumom, dobiju neophodne licence za snabdevanje električnom energijom, što je uslov za stabilno i bezbedno snabdevanje severa KiM. Tokom sastanka razmatrana je i tema nestalih na kojoj Beograd insistira kao na jednom od ključnih civilizacijskih pitanja.

U Briselu su se u utorak najpre sastali Petković i Lajčak, potom su se pridružile delegacije. I predstavnici Prištine, na čelu sa Besnikom Bisljimijem, odvojeno su se sastali sa EU posrednicima, a taj sastanak je trajao gotovo dva sata duže nego što je bilo planirano. Iz EU su ranije najavili da su na agendi sastanka primena već postignutih dogovora i sledeći koraci ka normalizaciji odnosa dveju strana.

- Intenzivne diskusije sa dva glavna pregovarača Bisljimijem i Petkovićem o nizu konkretnih tema - objavio je Lajčak na "Tviteru".

Prištinska delegacija je na prethodnoj rundi odbila razgovor o ZSO zbog čega nije ni bilo direktnih razgovora Petkovića i Bisljimija.

GERVALI SE PRIVIĐA RUSKA VAKCINA

MINISTARKA spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Donika Gervala tvrdi da je "Srbija ponudila pojedinim afričkim državama opremu sa ruskim vakcinama i ruskim oružjem i hranom, kako ne bi priznale nezavisnost Kosova", prenosi "Gazeta blic". Ona je rekla da Beograd nikada nije prekinuo kampanju protiv priznanja Kosova i iznela optužbu da nisu sprovedene obaveze iz Vašingtonskog sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna