GRADONAČELNI SEVERNE MITROVICE PORUČIO: EU i UNDP treba da otkažu skandalozni projekat

Novosti onlajn

05. 02. 2022. u 20:58

GRADONAČELNIK Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević poručio je da je šokantno i neverovatno da Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u južnom delu Kosovske Mitrovice rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu, i pozvao na otkazivanje ovog projekta.

ГРАДОНАЧЕЛНИ СЕВЕРНЕ МИТРОВИЦЕ ПОРУЧИО: ЕУ и УНДП треба да откажу скандалозни пројекат

Foto: Privatna arhiva

Radojević je na svom Fejsbuk nalogu naglasio da su "istorijske činjenice nepobitne" i pozvao EU i UNDP da otkažu ovaj projekat.

- Džafer Deva je tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu na oslobođenju od srpskog ropstva. Dobio je i funkciju okupacionog načelnika mitrovačkog sreza. U svojstvu okupacionog sreskog načelnika, Džafer Deva je 20. maja 1941. godine izdao naređenje o oduzimanju celokupne jevrejske imovine. Ustvari, ovom naredbom je legalizovana pljačka koju su okupatori i njihovi saradnici sprovodili od prvog dana okupacije. Tako su mitrovački Jevreji ostali bez ikakvih životnih prihoda. Zabranjena im je bilo kakva komunikacija sa sugrađanima - napisao je Radojević.

On je podsetio i da je avgusta 1941. godine naređeno hapšenje svih muških Jevreja od 21 do 55 godina starosti, a da je od kosovskomitrovačkih Jevreja, svega njih 47 preživelo rat i da su se svi oni preselili u Izrael.

- Džafer Deva je bio jedan od osnivača Velike Albanije, koju je Hitlerova vlada 24. septembra 1943. godine priznala i u toj vladi je on bio ministar unutrašnjih poslova. Takođe, bio je i jedan od osnivača 21. SS divizije Skenderbeg koja je odgovorna za najmonstruoznija ubistva žena i dece, i ostala je zapamćena kao jedna od najozloglašenijih Hitlerovih SS jedinica - naveo je Radojević na Fejsbuku.

Mediji su preneli da je Misija UNDP-a na KiM počela restauratorske radove u na kući nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici.

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije "Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije", naveo je RTS.

Obnovu Devine kuće, osim UNDP-a, podržali su i ministarstvo kulture, omladine i sporta privremenih prištinskih institucija i Kancelarija EU u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je ranije danas da je Srbija protiv pokušaja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izvrši reviziju istorije i relativizuje zločine albanskih fašista u Drugom svetskom ratu.

Reagujući povodom početka restauracije kuće Džafera Deve, on je na Tviteru napisao da kuća Deve, ako treba da bude pretvorena u javni prostor, može biti samo muzej sećanja na žrtve zločina S S divizije Skenderbeg i drugih albanskih fašističkih formacija na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili