SRBI SU POSLEDNJI GALI U EVROPI: Arno Gujon opisao Francuzima život naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji (FOTO)

Novosti online

03. 02. 2022. u 22:35

FRANCUSKI humanitarac Arno Gujon i odnedavno direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, na slikovit način Francuzima je opisao život Srba na Kosovu i Metohiji i naglasio da su to poslednji Gali u Evropi, ponosni i slobodni.

СРБИ СУ ПОСЛЕДЊИ ГАЛИ У ЕВРОПИ: Арно Гујон описао Французима живот наших сународника на Косову и Метохији (ФОТО)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Jutjub/ThrowBacktoSeries

On je uporedio srpske enklave na Kosovu sa Asteriksovim selom opkoljenim bodljikavom žicom.

Gujon je, kako bi objasnio Francuzima šta je enklava u kojoj žive Srbi na tom podneblju, na Instagram nalogu napisao da su Srbi na Kosovu ponosni i neustrašivi.

- Da bi Francuzi razumeli šta je to jedna srpska enklava na Kosovu i Metohiji, ja im je opisujem kao i Asteriksovo selo okruženo bodljikavom žicom iz kojeg meštani ne mogu da izađu a da ne budu izloženi ogromnom riziku, omalovažavanju, psovanju... - piše u objavi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon)

On je naveo da se Srbi, za razliku od Gala, ne plaše da će im "nebo pasti na glavu" i da su Srbi zapravo poslednji Gali u Evropi.

- Srbi doduše nemaju magični napitak ali imaju neverovatnu hrabrost i želju za slobodom zbog čega se ne plaše suočavanja sa nepravdom. Podeljeni pa ujedinjeni, ponosni, slobodni, svadljivi pa pomirljivi. Iako su se Gali plašili da će im 'nebo pasti na glavu', bez ustezanja mogu da kažem da su Srbi poslednji Gali u Evropi - napisao je Gujon.

Francuski humanitarac već deceniju i po šalje Srbima na Kosovu humanitarnu pomoć posredstvom organizacije „Solidarnost za Kosovo“, koju je lično osnovao. Pre tri i po godine su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo i Metohiju, ali ga to nije sprečilo da uz pomoć svojih francuskih i srpskih volontera šalje finansijsku i materijalnu pomoć Srbima.

BONUS VIDEO: BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU - Potresna ispovest starice iz Rudara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MOĆAN PRIKAZ PVO NA PEŠTERU: U vežbu uključeni FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“