KOSOVO NIJE SUVERENA, VEĆ NEUSPELA DRŽAVA: Snažna poruka iz Austrije - "Srbi imaju zdrav razum"

Novosti online

30. 01. 2022. u 16:30

ČELNIK Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl kaže da je činjenica da tzv. Kosovo više liči na neuspelu nego na suverenu državu, da je tamo i dalje raspoređena međunarodna vojna misija da održi bezbednost i spreči nasilje, a da posebnu zabrinutost izazivaju organizovani kriminal i islamističke mreže na Kosovu.

КОСОВО НИЈЕ СУВЕРЕНА, ВЕЋ НЕУСПЕЛА ДРЖАВА: Снажна порука из Аустрије - Срби имају здрав разум

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/FPÖ TV

Upitan o izjavama njegovog prethodnika na čelu FPO Hajnca Kristijana Štrahea, kako će, ukoliko dođe na čelo zemlje, raditi na povlačenju austrijskog priznanja nezavisnosti tzv. Kosova i kakav je njegov stav, Kikl je naveo da mu je poznato da je šef delegacije FPO u Evropskom parlamentu Harald Vilimski bio u Beogradu u oktobru 2021. i da je intenzivno razgovarao sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

- Došlo je do razmene mišljenja i sa drugim predstavnicima vladajućih partija SNS i SPS. Činjenica je da tzv. Kosovo više liči na "neuspelu državu" nego na suverenu državu. Tamo je i dalje raspoređena međunarodna vojna misija da održi bezbednost i spreči nasilje. Organizovani kriminal i islamističke mreže na Kosovu izazivaju posebnu zabrinutost - rekao je Kikl.

Na pitanje šta misli o Srbiji, naveo je da je važna evropska država sa veoma bogatom istorijom, koja je oduvek bila vezana za sudbinu Austrije i da je Srbija i danas važan deo evropske zajednice naroda i faktor stabilnosti na Balkanu.

Herbert Kikl/Foto: Jutjub/FPÖ TV

Povodom uloge srpskih građana u Austriji, Kikl kaže da je istina da u FPO postoje članovi i funkcioneri srpskog porekla i navodi da su se mnogi Srbi nastanili u Austriji, dobro se integrisali i postali deo austrijskog društva.

- Po mom mišljenju, mnogi sugrađani srpskog porekla imaju veoma zdrav razum - karakteristiku koju su mnogi zapadnoevropski političari izgubili - rekao je Kikl.

Upitan kako ocenjuje okrenutost Srbije ka Rusiji i Kini, budući da je cilj zvaničnog Beograda članstvo u EU, Kikl kaže da Srbi zaista moraju sami da odluče o tome kako će oblikovati odnose sa drugim državama.

- Moj lični pristup spoljnoj politici je da ne treba da budete potpuno zatvoreni za bilo koju drugu zemlju, niti da dozvolite da vas preuzmu interesi druge zemlje. Za Austriju mi je uvek bila važna nezavisna i neutralna spoljna politika. Mogu samo preporučiti takvo pozicioniranje. Srbija, takođe, može da se osvrne na tradiciju izgradnje mostova između Istoka i Zapada - rekao je on.

Kikl je, na pitanje šta je po njegovom mišljenju najvažnija stvar koju Srbija treba da učini da bi se ubrzao njen put ka EU, rekao da srpski narod mora slobodno da odluči da li zaista želi da bude deo Evropske unije ili ne.

- U svakom slučaju, mogao bih da zamislim da će Srbija, ako želi da postane članica EU, pružiti podršku protiv nepoželjnih dešavanja u Uniji i povećati neophodan pritisak za reformu - kaže Kikl.

(Republika)

BONUS VIDEO: Ispovest Nikole - dečaka koga su pretukli Albanci, njegovog oca i predsednika opštine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije