ZAR UOPŠTE NE OSEĆATE GRIŽU SAVESTI? Bocan-Harčenko "preslišao" američkog ambasadora u Prištini

Novosti online

02. 02. 2022. u 18:38

RUSKI ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je autorski tekst američkog ambasadora u Prištini Džefa Hovenijera o situaciji u Ukrajini "skroz lažan rusofobski članak".

ЗАР УОПШТЕ НЕ ОСЕЋАТЕ ГРИЖУ САВЕСТИ? Боцан-Харченко преслишао америчког амбасадора у Приштини

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Profimedia/Ilustracija

- Na nivou izvitoperavanja stvarnosti, verovatno, bi mogli da pozavide čak vodeći vašingtonski propagandisti iz doba "Hladnog rata". Hteli bismo da pitamo – zar uopšte ne osećate grižu savesti - napisao je ambasador na Fejsbuk profilu ruske ambasade u Srbiji.

On je Hovenijeru poručio da bi, umesto širenja antiruskih mitova, trebalo da počne da se bavi svojim neposrednim zadacima.

- Da pokuša da izdejstvuje da Priština napokon ispuni Briselske obaveze o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, čija bi ovlašćenja garantovala pokrajinskim Srbima zaštitu od sve jačeg pritiska i sve učestalijih napada od stranealbanske većine. Da doprinese osiguravanju demokratskog prava svih birača u pokrajini Kosovo i Metohija koji žele da glasaju na izborima u Srbiji planiranim za april ove godine - rekao je Bocan-Harčenko.

Ruski diplomata je dodao da će, možda, tada američkom ambasadoru poći za rukom da barem delimično ispravi najgrublje greške svojih prethodnika, jer ubacivanjem dezinformacija to sigurno neće postići.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da jača uzajamno korisno partnerstvo sa Beogradom, kao i da sarađuje sa drugim balkanskim prestonicama.

- I dalje ćemo podržavati teritorijalni integritet Srbije u vezi sa pokrajinom Kosovo i Metohija, doprinositi traženju rešenja kosovskog pitanja na osnovu rezolucije 1244 SB UN (za koju su, da podsetimo, glasale i SAD). Dosledno ćemo se zalagati za poštovanje prava svih ne-Albanaca koji žive u pokrajini, očuvanje srpske kulturne i verske baštine, strogo ispunjavanje svih mandata od strane međunarodnih prisustava - naveo je ambasador.

Bocan-Harčenko je rekao da je budućnost Balkana u rukama samih Balkanaca, a ne nezvanih zapadnih "mentora" sa njihovim sebičnim prioritetima i šablonskim šemama.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju