ESKOBAR OD ZSO PRAVI NEBITNU LJUŠTURU: Šta krije ideja SAD o lokalnoj koordinaciji u srpskim sredinama na KiM

D. MILINKOVIĆ

29. 01. 2022. u 09:00

ZA ZVANIČNI Beograd dolazi u obzir samo Zajednica srpskih opština na principima na kojima je dogovorena u Briselu, sa jasnim izvršnim ovlašćenjima, na koju se obavezala Priština, garantovale i EU i SAD.

ЕСКОБАР ОД ЗСО ПРАВИ НЕБИТНУ ЉУШТУРУ: Шта крије идеја САД о локалној координацији у српским срединама на КиМ

Foto Ambasada SAD Srbija

Ovo bi, ukratko, bio odgovor srpske strane na pokušaj poturanja nekakvih novih modela ZSO, koji su po sagovornicima "Novosti", samo dimna zavesa za pretvaranje Zajednice u praznu ljušturu svedenu na nivo nevladine organizacije.

Naime, uoči dolaska američko-evropskog dvojca Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka 2. februara u Beograd, odjednom su počele da stižu poruke da ZSO treba formirati, ali da je suverena odluka kosovske vlade kako će ona izgledati i koje nadležnosti će imati. Praktično, iako dolaze sa misijom da otkoče dijalog, sami u njega guraju nove klipove.

Tako je Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan, rekao da "postoje razni modeli koji funkcionišu, a među kojima su i oni koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti".

Pre toga, u sličnom tonu o ZSO govorio je i novi američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer: "Postoje modeli za koje mislimo da mogu da funkcionišu i ohrabrili smo vladu (Kosova) da razmotri te modele i razmotri to pitanje".

Za predsednika parlamentarnog Odbora za KiM Milovana Drecuna nema dileme da su Eskobarove izjave i novi predlozi za ZSO samo ohrabrenje Prištini da Zajednicu uopšte ne formira ili da je pretvori u nešto krajnje nefunkcionalno i što ne bi donelo nikakvu korist srpskom narodu na Kosovu, ne bi poboljšalo ni njegovu bezbednost, stepen ljudskih prava, ekonomski status:

- Nema izmena ZSO. Ne može stalno da se izlazi u susret Prištini i da se menja ono što je dogovoreno. Briselski sporazum mora da se realizuje onako kako je dogovoren, u protivnom će ispasti da su SAD, koje su učestvovale u svemu tome, neozbiljne, neodgovorne i takođe nepredvidive, kao i Priština. Kako mi onda možemo da nastavimo bilo kakve razgovore i dogovore sa kosovskim Albancima? Dovoljno smo naučili lekciju iz brutalnog narušavanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. I ovaj novi pokušaj da se uruši Briselski sporazum samo može dalje da smanji ionako minimalne šanse za nastavak dijaloga i postizanje bilo kakvog napretka.

Drecun ukazuje da je stav Beograda jasan - nema napretka u dijalogu dok se ne formira ZSO onako kako je dogovoreno u Briselu, a to je sa izvršnim ovlašćenjima. On kaže da ZSO nije osmišljena da bi se, kako je rekao Eskobar, "formirao drugi nivo vlasti", nego zato što ne postoji funkcionalni institucionalni mehanizam na KiM koji bi omogućio Srbima normalan i bezbedan život.

Povodom pokušaja da se Beogradu "poture" nekakvi novi modeli formiranja ZSO, iz Kancelarije za KiM su poručili da se u do sada postignutim briselskim sporazumima "nalazi jedini model postojanja ZSO, onako kako je dogovoren i potpisan od strane Beograda, Prištine i EU".

PREDVIĐENI PREDSEDNIK I SKUPŠTINA

U PRVOM Briselskom sporazumu iz 2013. prvih šest tačaka se odnosi za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Tu je dogovoreno da će ova Zajednica biti uspostavljena na osnovu Statuta, a da do njenog raspuštanja može doći samo na osnovu odluke opština učesnica. Zatim su dve godine kasnije, 2015, usaglašeni i opšti principi i ključni elementi ZSO u 22 tačke.

Između ostalog, njene nadležnosti su:

* jačanje lokalne demokratije, vršenje punog nadzora radi razvoja lokalne ekonomije, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, urbanog i ruralnog planiranja

* ZSO treba da ima Skupštinu, predsednika koji predstavlja Zajednicu pred centralnim vlastima i izvan Kosova, potpredsednika, Savet, Odbor, administraciju, Kancelariju za žalbe, dok bi sedište trebalo da bude određeno Statutom.

PETKOVIĆ U BERLINU

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković u petak se u Berlinu sastao sa državnim sekretarom u nemačkom MSP Andreasom Mihaelisom i prisustvovao radnom ručku sa Aleksandrom Jungom iz Službe kancelara i sa Kristijane Hulman, rukovodiocem Sektora za Zapadni Balkan nemačkog MSP. Petković im je preneo stavove naše strane o potrebi dosledne implementacije dosadašnjih sporazuma, a o kojima Priština odbija da razgovara, uključujući ZSO, zabrinutost zbog destruktivnih akata koji ugrožavaju bezbednost Srba i posebno naglasio neophodnost održavanja izbora na KiM 3. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja