TRAŽE KAZNE ZA SRBE, NE ČUJU "ALAHU EKBER": Amerikanci zahtevaju od vlasti BiH da otvore istragu povodom proslave Dana Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 01. 2022. u 08:00

ISTRAŽITE izveštaje u kojima se navodi da su na svečanostima proteklog vikenda u Republici Srpskoj veličani ratni zločinci i da su na udaru bili povratnici u gradovima iz kojih je tokom rata proterano nesrpsko stanovništvo.

ТРАЖЕ КАЗНЕ ЗА СРБЕ, НЕ ЧУЈУ АЛАХУ ЕКБЕР: Американци захтевају од власти БиХ да отворе истрагу поводом прославе Дана Српске

Foto AP

Pozivamo nadležne da bez odlaganja sve provere i da kazne odgovorne.

Ta naredba vlastima u Bosni i Hercegovini stigla je direktno iz Stejt departmenta, čiji je portparol izneo da su "SAD duboko zabrinute zbog izveštaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima koji su tokom vikenda bili usmereni na povratnike u entitetu Republika Srpska".

Ova instrukcija iz Vašingtona stigla je samo dan pošto je tamošnji Savet za spoljne poslove, institut osnovan pre sto godina, upozorio da je BiH, uz Ukrajinu, "neuralgična" tačka Evrope koja može biti poprište sukoba. Dok SAD iskazuju navodnu zabrinutost povodom vokabulara tokom obeležavanja tri decenije RS i "strepe" za budućnost BiH, u Sarajevu su sve glasniji ratni pokliči, postrojavaju se ozloglašene "Zelene beretke", a deca uzvikuju "Alahu ekber". Istovremeno, počeo je lov na srpske oficire zbog učešća u defileu u Banjaluci.

Foto RTRS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručuje da 9. januar ostaje Dan RS, bez obzira na to kako se bilo ko odnosi prema tome, pa i Stejt department:

- Šta mogu da istraže, šta da urade? Da zatvore čitav jedan narod zato što obeležava Dan Republike 9. januara? Deset i više godina redovno je obeležavan Dan Republike sve dok Izetbegović nije zatražio da se zabrani. Naravno da to nećemo prihvatiti. Nikoga ne vređamo, nikome ništa loše ne bismo uradili. Ne može BiH da bude onakva kakvu je Bošnjaci hoće: ona može da bude samo zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Komentarišući pojačano interesovanje SAD za dešavanja u BiH, profesor geopolitike Srđan Perišić kaže, za "Novosti", da je očigledno da Amerikanci žele da otvore sukob u BiH i na Balkanu i na sve načine pokušavaju da u to uvuku srpski narod i Republiku Srpsku:

- Amerikanci mogu da potpale vatru sukoba u Ukrajini i BiH. To su njihove glavne mete u Evropi. Što se tiče BiH, tu je na sceni zamena teza. SAD uporno stvaraju sliku da je Republika Srpska razlog zaoštravanja odnosa, a ne spominju se Bošnjaci, Sarajevo i SDA, kao ni paravojne formacija SDA.

Foto O. Matavulj

On ističe da Vašington već dve decenije pokušava da sruši Dejtonski sporazum i rasturi BiH, i da se polako približavaju tom cilju uz pomoć Sarajeva:

- Nažalost u BiH može doći do sukoba, jer je slična retorika bila i 1991. Niko nije verovao da će izbiti rat, ali ratna retorika pobedila uz veliku pomoć Vašingtona.

Perišić ukazuje da bi Balkan mogao biti centar okršaja SAD i NATO s jedne, i Rusije sa druge strane. Prema njegovim rečima, Amerikanci su procenili da ruski uticaj jača na Balkanu i pokušaće to da spreče napadima na Srbe:

- Ne treba zaboraviti da će Rusija braniti srpski narod na Balkanu ukoliko Amerika udari na njih, i to je jasno i Amerikancima i NATO.

Enver Kazaz, politički analitičar i profesor na Univerzitetu u Sarajevu, kaže za "Novosti" da je BiH zemlja koja nema snage za rat, jer nema ni finansijskih, ni vojnih sredstava:

- Rat izbija onog trenutka kad jedna od strana u ratu proceni da može brzo da pobedi. U BiH vlada ravnoteža nemoći: ni Bakir Izetbegović, ni Milorad Dodik nemaju logistička ni vojna sredstva za rat. Mogući su incidenti, a rat nikako.

ISPITAĆE SE SLUČAJ "BUŽIM"

ZAMENIK ministra odbrane u Savetu ministara Mirko Okolić izjavio je da će se ispitivati slučaj svih koji su imali legitimne uniforme Oružanih snaga BiH na okupljanju nekadašnjih pripadnika tzv. armije BiH u Bužimu, gde su marširali sa ratnim zastavama, uz pokliče "Alahu ekber". On je istakao da se paravojne i legitimne snage ne mogu meriti, te da se na ovaj način šalje loša poruka. Inače niko od zapadnih ambasada u BiH nije osudio paravojno ukupljanje u Bužimu.

I VARHELjI NA UDARU

ČLANOVI Evropskog parlamenta, njih 30, uputili su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kojem pozivaju na pokretanje istrage o ulozi evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varheljija u "pomaganju separatističkim aktivnostima Milorada Dodika u BiH". Parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija ističu da je teritorijalni integritet BiH ključan, ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu:

Foto AP

- Zbog toga smo veoma uznemireni poslednjom eskalacijom političkih tenzija u BiH koje potpiruje Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)