SAD NEĆE OKLEVATI DA KORISTE SANKCIJE: Eskobar poručio - lideri Zapadnog Balkana moraju da rade u interesu građana

Tanjug

06. 01. 2022. u 00:54

SJEDINjENE Američke Države (SAD) neće oklevati da koriste sankcije kako bi poslale snažnu poruku korumpiranim akterima i onima koji destabilizuju region, poručio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

САД НЕЋЕ ОКЛЕВАТИ ДА КОРИСТЕ САНКЦИЈЕ: Ескобар поручио - лидери Западног Балкана морају да раде у интересу грађана

Foto Ambasada SAD Srbija

Eskobar je, u intervjuu agenciji MINA, naveo da lideri Zapadnog Balkana moraju da rade u interesu građana, umesto za svoje lične i partijske interese.

- “Nećemo oklevati da koristimo sankcije ili ostale mehanizme da pošaljemo snažnu poruku korumpiranim i destabilišućim akterima” - kazao je Eskobar.

Ocenio je da je identitetska politika, koja deli i koja je kočila napredak regiona u prošlosti, nije ništa uradila u pogledu interesa ljudi sa Zapadnog Balkana.

- “SAD će biti partner onima koji imaju konstruktivni, a ne destruktivni pristup budućnosti ovog regiona, koju karakteriše EU i NATO članstvo, kao i dinamična i transparenta ekonomija -, istakao je Eskobar.

Balkan je, kako je naveo, najbrže rastući region u Evropi, pa bi ostvarivanje tog ekonomskog potencijala trebalo da bude u vrhu prioriteta Crne Gore.

- “Veoma je frustrirajuće i kontraproduktivno to što političari i ostali akteri eksploatišu identitetske teme kako bi dobili političke poene nauštrb ekonomskog napretka i regionalnog pomirenja” - rekao je Eskobar.

On je dodao da je to česta taktika na Zapadnom Balkanu, gde politički lideri koriste istorijske podele da, kako je kazao, seju razdor među glasačima i blokiraju napredak država.

- “Da bi Crna Gora napravila konkretan napredak na svom evroatlantskom putu, politički lideri, civilno društvo i svi koji veruju u evropsku budućnost države, moraju da rade zajedno da bi stvorili građansko društvo” - poručio je Eskobar.

On je pojasnio da u takvom društvu religija, nacionalnost i etnicitet neće određivati da li se neko oseća bezbednim i ravnopravnim članom zajednice.

- “Najzahtevniji deo moje uloge je to što svedočim traćenju ogromnog potencijala Zapadnog Balkana. Zaista verujem da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju kapacitet da budu ekonomski motor Evrope - poručio je Eskobar.

Upitan kako gleda na indicije da će manjinska vlada rešiti političku krizu u Crnoj Gori, on je kazao da nije posao SAD da određuje sastav vlade, već da to rade crnogorski glasači.

- “Kao prijatelj, partner i NATO saveznik, želimo za Crnu Goru ono što i većina njenih građana - bezbednu i prosperitetnu budućnost, u kojoj će država dobiti zasluženo mesto unutar EU - kazao je, između ostalog, Eskobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)