AFERA U SAD OKO BORISA TADIĆA: Šta je to Hanter Bajden hteo da radi u Srbiji?

Novosti online

03. 12. 2021. u 17:29

SIN predsednika SAD Džoa Bajdena Hanter Bajden je planirao investicioni sastanak sa nekadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim bogatašima, pokazuju nedavno otkriveni mejlovi.

АФЕРА У САД ОКО БОРИСА ТАДИЋА: Шта је то Хантер Бајден хтео да ради у Србији?

Foto: Depositphotos/Novosti arhiva/printskrin/ilustracija

Mejlovi koje je Foks njuz objavio u četvrtak — pokazuju da je Hanter Bajden u aprilu 2010. bio u vezi sa srpskim stranim agentom i tadašnjim srpskim ambasadorom u SAD kako bi dogovorio sastanak o potencijalnim investicijama.

Hanter se, kako se izveštava, sastao sa srpskim ambasadorom SAD Vladimirom Petrovićem i Tadićevim savetnikom za nacionalnu bezbednost Jovanom Ratkovićem.

Prema novoobjavljenim mejlovima, Hanter Bajden je planirao da se sastane sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem 2010. godine.

Mark Dojl, nekadašnji visoki savetnik tadašnjeg senatora Džozefa Bajdena i finansijski direktor Bajdenove predsedničke kampanje 2008. godine, poslao je 16. aprila 2010. godine imejl Hanteru Bajdenu u kojem ga je obavestio da se sreo sa "Tadićevim šefom kabineta" i da su pitali Hantera Bajdena da li je zainteresovan da se sretne sa Tadićem.

- Sreo sam se sa Tadićevim šefom kabineta u četvrtak, kada sam bio tamo i on je pitao za Vas. Mora da je ambasador preneo naš razgovor - rekao je Dojl.

Ambasador je navodno želeo da ugovori „celodnevni“ sastanak sa Tadićem i „potencijalnim investitorima“ koje je opisao kao „veoma ozbiljne ljude“, navodi se u mejlovima.

Hanter je 29. aprila 2010. poslao mejl ambasadoru rekavši da je došlo do promene u njegovom rasporedu i da nije siguran da li može da ode na majski sastanak, dodajući da želi da pokuša posetu u narednim mesecima.

Na osnovu mejlova nije jasno da li je Hanter Bajden na kraju ipak otputovao u Srbiju i sastao se sa investitorima.

Podsećamo, Hanter Bajden je u aprilu 2014. postao član odbora direktora “Burizme holdingsa”, najvećeg proizvođača gasa u Ukrajini, iako nije imao ni prethodnog iskustva u gasnoj industriji niti sa ukrajinskim regulatnornim poslovima.

Imao je, međutim, jednu značajnu kvalifikaciju – bio je sin potpredsednika SAD, novog i najvažnijeg ukrajinskog saveznika".

Džo Bajden je 2015, kao tadašnji potpredsednik SAD, posetio Ukrajinu da bi podstakao zvaničnike da obnove svoju borbu protiv korpucije. On je pritisnuo ukrajinsku vladu i doveo do otpuštanja državnog tužioca Viktora Šokina, nakon što ovaj nije uspeo da istraži korupciju, uključujući “Burizmu”.

Bajden je čak zapretio da će zadržati milijardu dolara zagarantovanog američkog zajma ako ne izbace Šokina. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života