OMIKRON ZATVARA ŠKOLE: Italija sprovodi oštre mere kako bi ušla u trag novom soju

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

01. 12. 2021. u 19:32

POSLE prvog slučaja zaraze sojem Omikron koji je otkriven u Kazerti (region Kampanja) i koji je stigao iz Mozambika otkriveno je još slučajeva.

ОМИКРОН ЗАТВАРА ШКОЛЕ: Италија спроводи оштре мере како би ушла у траг новом соју

Foto: Depositphotos

Nakon prvobitne analize kojom je ustanovljena zaraza istim sojem u porodici, supruga, dvoje dece i osoba u kućnoj posluzi kod svekrve, poveća o se broj zaraženih za još četvoro – tri učenika i nastavnica. Zbog toga je gradonačelnik Kazerte zatvorio obe škole gde su otkriveni nosioci virusa.

Zaraženi menadžer firme Eni vakcinisan kao i supruga osećaju se dobro, u kućnoj su izolaciji sa dvoje dece, ali s obzirom da je otkriveno još troje učenika koji su očigledno mali da bi bili vakcinisani i nastavnica koja je bila u zameni i u drugim razredima naredba je - zatvaramo školu. Vrši se dezinfekcija čitavog školskog ambijenta, urađeni su testovi svim učenicima u školama koje su pohađala zaražena deca kao i nastavnom i pomoćnom osoblju. Za te osobe očekuje se rezultat da li su zaraženi sojem Omikron iz laboratorije bolnice “Kotunjo” u Napulju.

Gradonačelnik je ovaj postupak u saradnji sa sanitarnim vlastima objasnio rečima da “ne treba praviti paniku ali se mora biti iuzuzetno obazriv” i da zatvaranjem “prekidamo mogućni epidemiološki lanac prenošenja virusa”. Grad Kazerta je inače vakcinisao 90 posto stanovništva iznad 12 godina.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

 

Na rimskom aerodromu Fjumićino započela je identifikacija svih putnika pristiglih iz zemalja gde je već zabeleženo prisutvo Omikron soja, onih koji su pristigli u Italiju u poslednjih 15 dana. Od danas je obavezno nošenje maski na licu i na otvorenom u regionima sa visokim brojem zaraženih kao i svuda gde je prisutan veći broj ljudi istovremeno i nema obezbeđene distance među njima.

Ovaj novi soj doneo je pravi bum u vakcinisanju kako prvom tako i trećom dozom. Od danas se trećom dozom mogu vakcinisati i osobe iznad 18 godina, počela je i kontrola zelene sanitarne karte kojom se dokazuje da je osoba vakcinisana sa dve doze, na polaznim stanicama autobusa, metroa, vozova ali i na usputnim po sistemu uzoraka, od 6 do 20 sati, angažovano je hiljade policajaca, karabinijera, finansijske i saobraćajne policije.

Ali uvek ostaju oni koji zagovaraju drugačiju filozofiju života, antivakseri, koji preko društvenih mreža nude privatni prevoz i usluge istomišljenicima, čak otvoreno nude lažne zelene karte. Njih otkriva poštanska policija i slede kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)