PISMO ŠEFOVIMA DRŽAVA I VLADA Vučić: Kako je moguće da Aljbin Kurti govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da na to svi u Evropi ćute?

Tanjug

24. 11. 2021. u 11:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će po povratku iz Rusije uputiti pismo svim šefovima država i vlada u kojem će zatražiti objašnjenje i odgovor na pitanje - kako je moguće da Aljbin Kurti govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da na to svi u Evropi ćute i da li bi, na slične izjave iz Srbije, takođe ćutali.

ПИСМО ШЕФОВИМА ДРЖАВА И ВЛАДА Вучић: Како је могуће да Аљбин Курти говори о уједињењу Косова и Албаније, а да на то сви у Европи ћуте?

Foto: EPA/ Georgi Licovski

- Kako je moguće da Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini, svako malo, ali na vrlo jasan način i pre tri dana ponovo, jasno i precizno govori i to, ne kao neko ko se zalaže, već o sopstvenoj želji za ujedinjenje Kosova i Albanije - rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je konstatovao da niko, nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala.

- Ni takozvani izvestioci za KiM, ni izvestioci za bilo šta, niko iz Evropske komisije, Evropskog parlamenta, niko od šefova država, vlada, ministara zemalja članica EU. Niko nije reagovao - ukazao je predsednik Srbije.

Zato će, ističe, njegovo pismo sadržati prosto pitanje - da li to znači da će tako da ćute i da neće reagovati ukoliko bi bilo ko odavde, iz Beograd, govorio o ujedinjenju sa nekim drugim.

- Ili biste iste sekunde reagovali, osim što biste imali desetine pomagača i denuncijanata koji bi nas odmah prijavili zbog neodgovornih izjava, ili bih ja završio na lomači, kao u srednjem veku... - dodao je Vučić i upitao:

- Po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno?.

Pri tome, naglašava, ne kaže da će se Srbija zalagati za ujedinjenje sa nekim drugim, jer se zalaže za međunarodno priznate granice i poštovanje međunarodnog javnog prava.

- Ali, tražiću objašnjenje i pitati šta biste rekli da je to neko iz Srbije ili RS? Da li bi bio sličan ili isti odgovor, ili je onima koje ste vi rađali sve dozvoljeno, a Srbi ništa ne smeju ni da pitaju. Ja ću da se drznem, da pitam i tražim objašnjenje - rekao je Vučić.

Dodao je da će to objašnjenje tražiti u zvaničnoj formi od svih šefova država i vlada.

- Moram da pitam kako bi reagovali da takve izjave dolaze iz Beograda, kakve dolaze iz Prištine, jer jednom sa tim mora da se prekine i ne može više objašnjenje da bude - pustite, koga briga šta priča Kurti. Ali, zato kažu - kad Vučić to priča to može i da se desi, što je bilo objašnjenje jednog od najvažnijih političkih predstavnika koje sam pitao - rekao je Vučić.

Ponovo je upita da li to znači da neko ima pravo na neodgovornost, ako je Albanac ili pripada nekim drugim narodima, ali nemate pravo, ne na neodgovornost, već na iste aršine, ako ste Srbin.

- Samo želimo da to neko jasno kaže - zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO: PROJEKAT OD OGROMNOG ZNAČAJA ZA SRBIJU: moderni vozovi spajaju Beograd i Budimpeštu

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!